Effectief offensief aangezichtspijn

Aangezichtspijn is de Nederlandse vertaling voor het Latijnse ‘Trigeminus Neuralgie’. ‘Trigeminus’ verwijst naar een belangrijke zenuw die door het menselijk gezicht loopt. De term ‘neuralgie’ betekent letterlijk pijn. Mensen die aan de aandoening lijden, ervaren deze pijn als een zware last. Een probleem dat hun dagelijks leven ernstig negatief beïnvloedt. Vaak treden de zogenaamde zenuwpijnscheuten – met tussenpozen van enkele uren tot enige dagen – kortdurend, maar in alle hevigheid op.

 

Oorzaken

De oorzaken van aangezichtspijn zijn divers. Denk aan tandheelkundige problemen, maar ook  verhoogde spierspanning van de grote kauwspier kan voor veel ongenoegen zorgen. De Traditionele Chinese Geneeskunst spreekt in dit geval van een tekort of gebrek aan energie. Als externe aanleidingen noemt de Oosterse geneeswijze aanvallen van energie door wind, kou en hitte. Zo zijn er patiënten die tijdens het fietsen in de kou of met harde wind te maken hebben met een meer intense gezichtspijnaanval. Uit deze en andere verhalen van cliënten, leiden acupuncturisten af dat natuurelementen bijdragen aan verergering van de klachten.

 

Zicht op herstel

Om aangezichtspijn te verminderen en te bestrijden, behandelt de acupuncturist specifieke acupunctuurpunten op het menselijk lichaam. Dit zijn punten die het gevoel van hitte – kenmerkend voor aangezichtspijn – kunnen verdrijven. Is er sprake van extreme branderigheid en pijn rond het oog, dan gebruikt de behandelaar het tweede punt op de blaasmeridiaan. Een plek die zich aan de binnenkant van de wenkbrauw bevindt. Niet alleen lokale acupunctuurpunten in het gezicht reduceren de pijn. Soms vertoont de pijnstreek overeenkomsten met een meridiaan elders in het lichaam. Bestaat het vermoeden dat een blokkade in de specifieke meridiaan de oorzaak is van de pijn, dan zoekt de acupuncturist geschikte behandelpunten in het verloop van de baan. Deze nauwkeurige behandelingen hebben tot op heden goede resultaten geboekt bij clienten. Voor potentiële acupunctuurbezoekers met deze klacht een goed vooruitzicht!

Acupunctuur levert (sportieve) prestaties

Bewegen is gezond, het is goed voor je conditie. Veel mensen werken aan hun conditie en doen aan sport, sommige fanatiek, andere meer voor de ontspanning of gezelligheid. Sport maakt dus deel uit van een (gezonde) levensstijl. Dat een goede warming up belangrijk is om blessures te voorkomen, is geen nieuws. Helaas is een goede warming up geen garantie voor een blessurevrije sportcarrière. Ook al doet iedereen dezelfde warming-up en gebruikt iedereen hetzelfde sportmateriaal, dan nog is de één gevoeliger voor kwetsuren dan de ander. Acupunctuurbehandelingen kunnen in dat geval zeer effectief zijn.

Dit kunnen hardloper Willem Verdouw en badmintonspeler Sjoerd van der Galie beamen. Zij kampten in het verleden regelmatig met hardnekkige blessures. Tegenwoordig spelen ze met (sterk) verminderde pijn en leveren ze dankzij acupunctuur weer sportieve prestaties. In dit artikel leest u hun verhaal en de wijze waarop de acupuncturist Willem, Sjoerd en sporters in het algemeen weer snel op de been krijgen.

 

Willem: Achillespeesblessure

De achillespeeskwetsuur van Willem is een veel voorkomende blessure in de sportwereld. Als fanatiek hardloper – hij liep onder meer de marathon van New York – had Willem vaak te kampen met een tegenstribbelende achillespees. “Dit verpestte het enorme plezier dat ik beleefde aan het lopen. Om de pijn te verminderen, onderging ik een intensieve therapeutische behandeling. De één- tot tweewekelijkse behandeling bestond uit fysiotherapie met massages en krachttraining in combinatie met een bezoek aan een acupuncturist. Om het herstel verder te bevorderen, plaatste deze naalden op lokale pijnpunten en andere plekken op mijn lichaam om het evenwicht in de energiehuishouding weer te stabiliseren,” vertelt Willem. Ook al is de – bij Rijkswaterstaat werkzame – hardloper nog niet geheel klachtenvrij, door de therapeutische aanpak kan hij blijven lopen en mist hij zelden een training.

 

Sjoerd: Tenniselleboogkwetsuur

Ook badmintonspeler Sjoerd van der Galie vond zijn heil bij een acupuncturist. Sjoerd: “Ik train twee keer per week en op vrijdag speel ik competitie. Tijdens het spelen kreeg ik last van mijn elleboog. Deze klacht breidde zich steeds verder uit. Ook mijn nek en schouderbladen moesten het op een gegeven moment ontgelden. Mijn huisarts verwees me in eerste instantie door naar een fysiotherapeut, maar die kon er maar geen vat op krijgen. Ook bij de sportarts – die de pijnlijk plek injecteerde met cortisonen – was het resultaat ronduit teleurstellend. De klachten hielden aan.”
Uiteindelijk ging Sjoerd richting een acupunctuurpraktijk, waar een acupuncturist zijn arm en schouder onder handen nam. De behandelaar constateerde dat met name de galblaasmeridiaan van de sporter verstoord was. Volgens de vijf-elemententheorie (hout, aarde, vuur, metaal en water) uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst), staat de galblaas samen met de lever in verband met het element hout. Deze component is verantwoordelijk voor de lichamelijke gesteldheid van onder meer de pezen (spierpezen en gewrichtsbanden). Als het element hout uit balans is, resulteert dit veelvuldig in problemen in deze lichaamsdelen. Na de zorgvuldige diagnose van de acupuncturist en een hierop afgestemde behandeling zijn Sjoerds klachten nagenoeg verdwenen. Zijn badmintonshuttles vliegen weer als vanouds volop door de lucht.

 

Energiebalans bepaling

De acupuncturist zal voordat hij een geblesseerde sporter gaat behandelen eerst diens energiebalans bepalen. Dat doet hij door na te gaan in hoeverre de vijf-elemententheorie van invloed is op het ontstaan van de klachten. Als een geblesseerde sporter bijvoorbeeld één van de volgende klachten heeft, heeft hij te weinig energie in het element hout:
Wazig of slecht zicht
• Verminderde weerstand
• Passief gedrag
• Menstruatieproblemen
• Huidproblemen
• Koude handen en/of voeten

Heeft de patiënt een van de onderstaande klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk teveel energie in het element hout.

• Humeurig/prikkelbaar
• Hoge bloeddruk
• Woede
• Premenstrueel syndroom
• Menstruatiekrampen
• Allergieën
• Stijfheid
• Ontstekingen
• Bonzende hoofdpijn

Door een analyse van de totale energiehuishouding van de sporters te maken, brengt de acupuncturist de oorzaak van een blessure in kaart. Daarmee kan hij een passende, doeltreffende behandeling samenstellen. Zo zorgt hij ervoor dat de acupunctuur helpt om weer (sportieve) prestaties neer te zetten. En dat mensen als Sjoerd en Willem met veel plezier hun favoriete sport uitoefenen.

Kinder acupuntuur voor broodnodige energie

Een kind heeft veel energie nodig om te groeien en om zich te kunnen ontwikkelen. De Traditionele Chinese Geneeskunst is erop gericht lichamelijke en geestelijke energie in balans te houden of te brengen. Daarom is acupunctuur,  een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst, ook uitermate geschikt voor kinderen. Lees verder

 

Acupunctuur tegen bedplassen

Er is niet een bepaald type kind aan te wijzen dat last heeft van bedplassen: het komt voor bij jongens en meisjes, bij verlegen en assertieve kinderen. Wel kunnen we zeggen dat kinderen die erg diep slapen, vaker last hebben van bedplassen. Zij voelen tijdens het slapen hun volle blaas niet. Soms kan de acupuncturist ervoor zorgen dat een kind ’s nachts droog blijft of op tijd wakker wordt om te gaan plassen. Lees verder

 

Als kleine potjes ontstoken oren hebben is acupunctuur de oplossing!

Een jongetje van vijf jaar wordt ’s ochtends krijsend wakker. Hij heeft ontzettende oorpijn. Zijn moeder neemt contact op met de acupuncturist en gelukkig kunnen ze er snel terecht. De acupuncturist geeft het jongetje wat prikjes en na  een kwartiertje wordt de pijn minder. Een uur later komt er vocht uit het oor. Lees verder

 

Slaap kindje slaap

Baby’s jonger dan ongeveer drie maanden zijn druk bezig een dag- en nachtritme te ontwikkelen. Het is normaal dat zij ’s nachts (een paar keer) wakker worden. Soms hebben baby’s die ouder zijn dan drie maanden en jonge kinderen nog steeds moeite om ’s nachts door te slapen. Of ze hebben juist moeite met inslapen. Dat is niet alleen voor hen erg vervelend; hun ouders hebben er vaak minstens zoveel last van! Een acupuncturist kan in de meeste gevallen wat aan die slaapproblemen van een kind doen. Lees verder

 

Eet goed, al goed

De Traditionele Chinese Kindergeneeskunde besteedt zeer veel aandacht aan de behandeling en het voorkomen van spijsverteringsklachten, omdat een goede spijsvertering heel belangrijk is voor een kind. In dit artikel gaan we verder in op de acupunctuurbehandeling van spijsverteringsklachten bij baby’s en kinderen. Lees verder

Acupunctuur en afvallen

Vraag: Ik heb van verschillende kanten gehoord dat je ook kunt afvallen met behulp van acupunctuur, hoe werkt dat precies?

De helft van de Nederlanders haalt de norm voor voldoende lichaamsbeweging niet. Matige inspanning, zoals fietsen, van een half uur per week wordt zelfs door één op de vijf Nederlanders niet gehaald. Het resultaat is overgewicht. In de afgelopen twee decennia is het aandeel dikke volwassenen gegroeid van 30 naar 45 procent. Het percentage vetzuchtigen verdubbelde in die tijd tot bijna tien procent.

Het is overigens niet zo erg heel ongezond om iets te zwaar te zijn. Een paar kilo overgewicht hoeft niet de aanleiding voor een streng dieet te zijn. Een risico daarbij is namelijk het jojo- effect: iemand valt af, komt weer aan, probeert het opnieuw enzovoorts. Dan kun je maar beter een paar kilo te veel wegen, dat is absoluut minder ongezond.

Wie echt af moet vallen (en dan bedoelen we 5 kilo of meer), doet er goed aan dat te bewerkstelligen door een combinatie van gezonde voeding en méér bewegen. Overgewicht ontstaat als mensen meer energie opnemen dan ze gebruiken, doordat mensen verkeerd eten (bijvoorbeeld te vet), of te veel eten, meer dan ze nodig hebben. Bij vrouwen kan een hormonale kwestie tijdens de overgang de oorzaak zijn. Vaak is er in dat geval sprake van een combinatie van allerlei factoren die de eetlust en stofwisseling verstoren.

Om af te vallen is het belangrijk dat je goed gemotiveerd bent. Je kunt verschillende redenen hebben om gewicht te willen verliezen. Een van de meest belangrijke redenen is vaak het uiterlijk, terwijl het afvallen om gezondheidsrisico’s te beperken minstens zo belangrijk zou moeten zijn. Het kost veel tijd om 5-15% gewicht te verliezen en dat nieuwe gewicht vervolgens te behouden. De behandeling van obesitas vraagt daarom veel motivatie en inzet.

Om succesvol gewicht te verliezen is het belangrijk dat je weet waarvoor je dat doet, zodat je gemotiveerd bent, en dat je er vertrouwen in hebt dat het je (deze keer) gaat lukken. Als je problemen hebt in je relatie, op je werk of je zit om andere redenen niet lekker in je vel, kan dit een negatieve invloed hebben op je motivatie en zal het niet lukken om het beoogde resultaat te behalen.

 

Acupunctuur

Veelal komen mensen bij een acupuncturist om af te vallen als eerdere pogingen zijn mislukt. Tijdens en eerste gesprek zal niet alleen een analyse gemaakt worden van de oorzaken van dit falen, maar  tevens zullen verschillende factoren in kaart worden gebracht die een rol spelen bij uw huidige overgewicht zoals leeftijd, leefgewoonten, eetgewoontes, maar ook uw spijsvertering zal onder de loep genomen worden. Vaak is het zo dat er een dysbalans is tussen verschillende orgaansystemen waardoor het “spijsverteringsvuur” of te hard werkt of juist aangewakkerd moet worden.  Acupunctuur kan helpen deze balans weer te hervinden. Tevens kan door middel van acupunctuur het hongergevoel bestreden worden en de stofwisseling aangezet worden. In het oor liggen zeer bruikbare punten die deze twee, vaak bepalende factoren, sterk kunnen beïnvloeden. Deze oorpunten worden gestimuleerd met behulp van zogenaamd verblijfsnaaldjes. Dit zijn zeer kleine naaldje die te vergelijken zijn met een speldenknopje met een heel klein steeltje.(zie foto) Dit steeltje gaat in het oor, het knopje blijft aan de buitenkant zitten en wordt gebruikt om de naald eenvoudig te kunnen verwijderen.

Soms is het nodig de behandeling te ondersteunen met behulp van kruiden. Naast de acupunctuur behandeling is het absoluut noodzakelijk om een dieet te volgen, immers het verminderen van het aantal calorieën  en lichaamsbeweging zal uiteindelijk zorgen voor gewichtsvermindering Er zijn zeer veel verschillende diëten, niet elk dieet is geschikt voor u. De acupuncturist zal samen met u uitzoeken welk dieet het beste aansluit bij uw energetische toestand.

Op eeuwenoude wijze

Chinese acupuncturisten behandelen al meer dan tweeduizend jaar bindweefselziekten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. De TCG-behandelingen staan beschreven in een van de oudste medische boeken van China: de ‘Huang Di Nei Jing’. Bindweefselziekten als reuma, artritis en artrose, maar ook lupus, spierdystrofie en fibromyalgie vallen – zoals opgetekend in de Huang Di Nei Jing – onder de noemer van het ‘Pijnlijke Obstructie Syndroom’, ook wel ‘Bi’-syndromen geheten. Spierdystrofie, lupus en fibromyalgie vallen onder een aparte subgroep, de ‘Wei Bi’. Een korte introductie over de diagnose en behandeling van bindweefselziekten op de eeuwenoude Chinese manier. Een geneeswijze die – tot op de dag van vandaag – niets aan kracht heeft ingeboet.

 

De TCG-diagnose

Het Bi-syndroom kenmerkt zich door pijn of gevoelloosheid, gevoel van zware spieren, pijnlijke gewrichten en bewegingsbeperking. De klacht zelf varieert van een zeurend en drukkend gevoel tot grote pijn. Bi-syndromen beginnen meestal onopgemerkt en worden gaandeweg erger. Soms verdwijnt de pijn vanzelf of verspringt de klacht van de ene plek naar de andere. Om tot de juiste TCG-diagnose te komen, zijn de symptomen van de Bi-klacht uiterst belangrijk. Dit in verband met de keuze van acupunctuurpunten en kruiden. De TCG-diagnose formuleren we op een typische, oude en klassieke Chinese manier. Een patiënt met gewrichtsklachten is bijvoorbeeld met een ‘Wind Damp Koude Bi’ te diagnosticeren.

 

Wind

Om tot de Wind Damp Koude Bi-diagnose te komen, moet de TCG-therapeut de patiënt goed analyseren en alle klachten juist groeperen. ‘Wind’ heeft de eigenschap van beweging en herbergt een yang-aspect. Wanneer we binnen de TCG zien dat de pijn komt en gaat – of van plek wisselt, net als de wind buiten – diagnosticeren we het element ‘Wind’.

 

Damp en Koude

Bij ‘Damp’ geven de spieren een zwaar gevoel of zijn ze juist gevoelloos. De gewrichten zijn vaak stijf en gezwollen. Het element ‘Koude’ heeft als kenmerk dat het de vrije stroom van lichaamsenergie verstoort. Dit resulteert in een pijnlijke stagnatie of blokkade in het lichaam. Bij Koude gaan normale bewegingen langzaam en is er sprake van bewegingsbeperking. Hierbij kunnen heftige krampen optreden. Wanneer zich Koude voordoet, voelt warmte vaak goed aan; de pijn neemt dan in meer of mindere mate af. Vanuit een Westers perspectief zouden klachten als reuma, artrose, bursitis en lumbago kunnen vallen onder het Wind Damp Koude Bi-syndroom.

 

Wei Bi

Een subvorm van het Bi-syndroom zijn de ‘Wei Bi’-syndromen. Wei Bi heeft de connotatie van een atrofie van de spieren. Als zodanig wordt een Wei Bi gekenmerkt door zwakte van de ledematen, verschrompeling van de spieren en niet kunnen lopen. Over het algemeen is pijn bij een Wei Bi geen groot probleem. (Ook al is het niet uitgesloten, bijvoorbeeld bij fibromyalgie.) Andere bekende vormen van het Wei Bi-syndroom – vanuit de Westerse geneeskundige optiek – zijn multiple sclerose, amyotrophische laterale sclerose, Duchenne en poliomyelitis.

 

Externe of interne oorzaak?

Vanuit het Tradioneel Chinees Geneeskundig perspectief is de oorzaak van het Bi-syndroom terug te voeren naar een externe of interne oorzaak. Bij een externe reden is een ‘Wind Hitte’, dan wel een ‘Wind Koude’ de aanleiding van de klacht. In gewone taal gaat het dan om een bacterie of een virus. Ook een gif of zwaar metaal kunnen de boosdoener zijn. Bij interne oorzaken moet de therapeut de reden zoeken in de algehele constitutie van de patiënt. Hierbij is regelmatig en gezond eten – of zelfs een dieet volgen – van groot belang. Ook overmatige seksuele activiteit zou een rol kunnen spelen bij een interne oorzaak. Als laatste moet de behandelaar kijken naar eventuele trauma’s, shock, stress of burn-out bij de cliënt. Een combinatie van factoren is natuurlijk zeer goed mogelijk.

 

Juan Bi Tang

Een van de klassieke én meest bekende kruidenformules binnen de TCG voor het Wind Damp Koude Bi-syndroom is ‘Juan Bi Tang’. Deze ruim achthonderdjaar-oude formule wordt nog altijd zeer regelmatig toegepast en is met name geschikt voor Bi-klachten in een vroeg stadium. De kruiden in Juan Bi Tang zijn achtereenvolgens: Qiang Huo, Du Huo, Qin Jiao, Sang Zhi, Hai Feng Teng, Dang Gui, Chuan Xiong, Ru Xiang, Mu Xiang, Rou Gui en Gan Cao.

 

De werking

Qiang Huo en Du Huo zijn er om de Wind Damp- en Koude-aspecten van de klacht te bestrijden. Deze ingrediënten staan ook wel bekend als de keizerlijke kruiden. Qiang Huo en Du Huo werken voornamelijk in het bovenste deel van het lichaam, dus wat minder in de heupen, knieën en voeten. Qin Jiao, Sang Zhi en Hai Feng Teng assisteren de andere kruiden en zijn er om Wind en Damp tegen te gaan. Deze drie kruiden worden ook wel de ministers genoemd. Qin Jiao werkt tegelijkertijd verkoelend. Assistent-kruiden zijn Dang Gui en Chuan Xiong. Deze hebben een voedende en verzorgende taak binnen de formule. Ru Xiang en Mu Xiang hebben een regulerende functie en verminderen de pijn. Gui Zhi is een zogenaamd gidskruid, die de andere kruiden naar de bovenste ledematen leidt. Gan Cao, tenslotte, geeft de melange een lekker smaakje.

 

Waarschuwing

Ga nooit zelf met kruiden experimenteren! Ga voor meer informatie naar uw therapeut. Alleen hij kan door het stellen van een juiste diagnose, een voor u geschikte kruidencombinatie samenstellen.

Op eeuwenoude wijze

Chinese acupuncturisten behandelen al meer dan tweeduizend jaar bindweefselziekten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. De TCG-behandelingen staan beschreven in een van de oudste medische boeken van China: de ‘Huang Di Nei Jing’. Bindweefselziekten als reuma, artritis en artrose, maar ook lupus, spierdystrofie en fibromyalgie vallen – zoals opgetekend in de Huang Di Nei Jing – onder de noemer van het ‘Pijnlijke Obstructie Syndroom’, ook wel ‘Bi’-syndromen geheten. Spierdystrofie, lupus en fibromyalgie vallen onder een aparte subgroep, de ‘Wei Bi’. Een korte introductie over de diagnose en behandeling van bindweefselziekten op de eeuwenoude Chinese manier. Een geneeswijze die – tot op de dag van vandaag – niets aan kracht heeft ingeboet.

 

De TCG-diagnose

Het Bi-syndroom kenmerkt zich door pijn of gevoelloosheid, gevoel van zware spieren, pijnlijke gewrichten en bewegingsbeperking. De klacht zelf varieert van een zeurend en drukkend gevoel tot grote pijn. Bi-syndromen beginnen meestal onopgemerkt en worden gaandeweg erger. Soms verdwijnt de pijn vanzelf of verspringt de klacht van de ene plek naar de andere. Om tot de juiste TCG-diagnose te komen, zijn de symptomen van de Bi-klacht uiterst belangrijk. Dit in verband met de keuze van acupunctuurpunten en kruiden. De TCG-diagnose formuleren we op een typische, oude en klassieke Chinese manier. Een patiënt met gewrichtsklachten is bijvoorbeeld met een ‘Wind Damp Koude Bi’ te diagnosticeren.

 

Wind

Om tot de Wind Damp Koude Bi-diagnose te komen, moet de TCG-therapeut de patiënt goed analyseren en alle klachten juist groeperen. ‘Wind’ heeft de eigenschap van beweging en herbergt een yang-aspect. Wanneer we binnen de TCG zien dat de pijn komt en gaat – of van plek wisselt, net als de wind buiten – diagnosticeren we het element ‘Wind’.

 

Damp en Koude

Bij ‘Damp’ geven de spieren een zwaar gevoel of zijn ze juist gevoelloos. De gewrichten zijn vaak stijf en gezwollen. Het element ‘Koude’ heeft als kenmerk dat het de vrije stroom van lichaamsenergie verstoort. Dit resulteert in een pijnlijke stagnatie of blokkade in het lichaam. Bij Koude gaan normale bewegingen langzaam en is er sprake van bewegingsbeperking. Hierbij kunnen heftige krampen optreden. Wanneer zich Koude voordoet, voelt warmte vaak goed aan; de pijn neemt dan in meer of mindere mate af. Vanuit een Westers perspectief zouden klachten als reuma, artrose, bursitis en lumbago kunnen vallen onder het Wind Damp Koude Bi-syndroom.

 

Wei Bi

Een subvorm van het Bi-syndroom zijn de ‘Wei Bi’-syndromen. Wei Bi heeft de connotatie van een atrofie van de spieren. Als zodanig wordt een Wei Bi gekenmerkt door zwakte van de ledematen, verschrompeling van de spieren en niet kunnen lopen. Over het algemeen is pijn bij een Wei Bi geen groot probleem. (Ook al is het niet uitgesloten, bijvoorbeeld bij fibromyalgie.) Andere bekende vormen van het Wei Bi-syndroom – vanuit de Westerse geneeskundige optiek – zijn multiple sclerose, amyotrophische laterale sclerose, Duchenne en poliomyelitis.

 

Externe of interne oorzaak?

Vanuit het Tradioneel Chinees Geneeskundig perspectief is de oorzaak van het Bi-syndroom terug te voeren naar een externe of interne oorzaak. Bij een externe reden is een ‘Wind Hitte’, dan wel een ‘Wind Koude’ de aanleiding van de klacht. In gewone taal gaat het dan om een bacterie of een virus. Ook een gif of zwaar metaal kunnen de boosdoener zijn. Bij interne oorzaken moet de therapeut de reden zoeken in de algehele constitutie van de patiënt. Hierbij is regelmatig en gezond eten – of zelfs een dieet volgen – van groot belang. Ook overmatige seksuele activiteit zou een rol kunnen spelen bij een interne oorzaak. Als laatste moet de behandelaar kijken naar eventuele trauma’s, shock, stress of burn-out bij de cliënt. Een combinatie van factoren is natuurlijk zeer goed mogelijk.

 

Juan Bi Tang

Een van de klassieke én meest bekende kruidenformules binnen de TCG voor het Wind Damp Koude Bi-syndroom is ‘Juan Bi Tang’. Deze ruim achthonderdjaar-oude formule wordt nog altijd zeer regelmatig toegepast en is met name geschikt voor Bi-klachten in een vroeg stadium. De kruiden in Juan Bi Tang zijn achtereenvolgens: Qiang Huo, Du Huo, Qin Jiao, Sang Zhi, Hai Feng Teng, Dang Gui, Chuan Xiong, Ru Xiang, Mu Xiang, Rou Gui en Gan Cao.

 

De werking

Qiang Huo en Du Huo zijn er om de Wind Damp- en Koude-aspecten van de klacht te bestrijden. Deze ingrediënten staan ook wel bekend als de keizerlijke kruiden. Qiang Huo en Du Huo werken voornamelijk in het bovenste deel van het lichaam, dus wat minder in de heupen, knieën en voeten. Qin Jiao, Sang Zhi en Hai Feng Teng assisteren de andere kruiden en zijn er om Wind en Damp tegen te gaan. Deze drie kruiden worden ook wel de ministers genoemd. Qin Jiao werkt tegelijkertijd verkoelend. Assistent-kruiden zijn Dang Gui en Chuan Xiong. Deze hebben een voedende en verzorgende taak binnen de formule. Ru Xiang en Mu Xiang hebben een regulerende functie en verminderen de pijn. Gui Zhi is een zogenaamd gidskruid, die de andere kruiden naar de bovenste ledematen leidt. Gan Cao, tenslotte, geeft de melange een lekker smaakje.

 

Waarschuwing

Ga nooit zelf met kruiden experimenteren! Ga voor meer informatie naar uw therapeut. Alleen hij kan door het stellen van een juiste diagnose, een voor u geschikte kruidencombinatie samenstellen.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.).

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Acupunctuur tegen bedplassen

Er is niet een bepaald type kind aan te wijzen dat last heeft van bedplassen: het komt voor bij jongens en meisjes, bij verlegen en assertieve kinderen. Wel kunnen we zeggen dat kinderen die erg diep slapen, vaker last hebben van bedplassen. Zij voelen tijdens het slapen hun volle blaas niet. Soms kan de acupuncturist ervoor zorgen dat een kind ’s nachts droog blijft of op tijd wakker wordt om te gaan plassen.

 

Oorzaken

Oorzaken voor het bedplassen vinden we in twee onderliggende factoren:
Ten eerste kan een bepaalde energie bij een kind te zwak zijn, zodat het geen controle heeft over het ophouden van plas. Ten tweede kan de energie ook gestagneerd zijn. De controle over het plassen wordt dan als het ware geblokkeerd.

 

Wat de acupuncturist kan doen

In ongeveer de helft van de gevallen is bedplassen te verhelpen met acupunctuur. In de andere helft van de gevallen zijn niet alle factoren die het bedplassen veroorzaken door de acupuncturist te beïnvloeden en zal een behandeling dan ook geen effect hebben.

 

Tips en adviezen

Tot slot geven we nog een paar tips en adviezen aan ouders van bedplassers:

 • Laat uw kind na ongeveer 16.00 uur niets meer drinken;
 • Geef uw kind geen gekruid voedsel;
 • Zorg dat uw kind niet oververmoeid naar bed gaat;
 • Laat uw kind weinig televisie kijken, computerspelletjes spelen, intensief lezen of iets moeilijks doen. Al deze handelingen onttrekken energie aan het buikgebeid, terwijl een kind daar juist heel veel energie nodig heeft als het van bedplassen af wil komen.

Acupunctuur zeer effectief bij bekkeninstabiliteit

Zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit, hebben baat bij acupunctuur. Dat blijkt uit een in maart 2005 gepresenteerd onderzoek van het Gothenburg’s Institute.

 

Bekkeninstabiliteit in de zwangerschap

Het bekken bestaat uit drie botdelen. Deze zijn met elkaar verbonden door ligamenten (banden). Tijdens de zwangerschap worden deze banden wat ruimer (ze verweken). Dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen.
De spieren horen dan de stabiliteit van het bekken op te kunnen vangen. Bij bekkeninstabiliteit is de samenwerking van de spieren rond het bekken niet optimaal. Dit kan pijn en bewegingsbeperking veroorzaken.

 

Bekkeninstabiliteit en acupunctuur

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn bij bekkeninstabiliteit de zogeheten ‘wondermeridianen’ betrokken. De wondermeridianen zijn sterk verbonden met wat in de Chinese geneeskunde Jing wordt genoemd, dat betekent ‘essentie’, ofwel wat je in je diepste bent, je binnenste ik.

 

Acupunctuur het meest effectief

De onderzoekers beweren dat acupunctuur zelfs een effectiever alternatief is dan de gebruikelijke oefeningen of bekkenband bij pijn in de onderrug.
Een combinatie van fysiotherapie en acupunctuur is ideaal. Ook vinden zij dat medici meer open moeten staan voor acupunctuurbehandelingen. Pijn in de omgeving van het bekken en of onderrug is niet zeldzaam: ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn.

 

Het onderzoek

Aan het onderzoek door het Gothenburg’s Institute deden 386 vrouwen met bekkeninstabiliteit mee. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld met ieder een eigen therapie. Na zes weken bleek de groep die acupunctuur kreeg, het minste pijn meer te hebben, gevolgd door de groep die oefeningen kreeg voorgeschreven. Voorzitter van de Britse artsenvereniging, dokter Graham Archard, zegt dat zestig procent van de artsen wel eens gebruik maakt van alternatieve therapieën. “Acupunctuur tijdens de zwangerschap is zeer aannemelijk. Veel pijnstillers mogen niet worden gebruikt gedurende de zwangerschap, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor het kind. Met acupunctuur maakt het lichaam natuurlijke pijnstillers aan.”

De onderzoekers zeggen dat nog nooit eerder wetenschappelijk is aangetoond dat acupunctuur werkt bij zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit. Een belangrijke uitkomst, concluderen de onderzoekers in de on line uitgave van The British Medical Journal. (zie: www.bmj.com)

Een hele opluchting!

De mogelijkheden om urineweginfecties met acupunctuur te behandelen, blijven vaak onderbelicht. Onterecht, want uit een onderzoek onder leiding van T. Alraek aan de universiteit van Bergen (Noorwegen) blijkt dat acupunctuur de kans dat een – met succes behandelde –urineweginfectie binnen een half jaar terugkomt, nagenoeg halveert. Ook urge-incontinentie is een plasprobleem waarbij acupunctuur uitkomst biedt. De verbetering treedt vaak al op na ongeveer zeven behandelingen. Een hele opluchting!

 

Urineweginfectie

In het onderzoek van Alraek zijn 94 vrouwen onderzocht die in de laatste twaalf maanden drie urineweginfecties hebben gehad. Eén groep van deze vrouwen kreeg tweemaal per week gedurende vier weken acupunctuur, terwijl de andere groep geen behandeling onderging. Maar liefst 73% van de vrouwen die acupunctuur kregen, bleven zes maanden vrij van klachten. In de controlegroep was dit maar 52%. Verder bleek dat bij de met acupunctuur behandelde vrouwen na het plassen 50% minder urine in de blaas achterbleef, terwijl dit percentage bij de niet behandelde groep onveranderd bleef. Waarschijnlijk ligt hier de oorzaak van de verminderde kans op urineweginfecties: acupunctuur heeft de circulatie van Qi (energie) in de onderbuik verbeterd.

 

Urge-incontinentie

Een ander urineprobleem dat zich voor kan doen, is incontinentie. Incontinentie is er in twee soorten: de stressincontinentie en de urge-incontinentie. Stressincontinentie is het gevolg van verslapte blaasspieren en soms van het verzakken van de baarmoeder en/of blaas. Een situatie die meestal ontstaat na een bevalling. Stressincontinentie is helaas niet zo goed te behandelen met acupunctuur. Urge-incontinentie daarentegen, is een vorm die wél goed reageert op acupunctuur. Dit plasprobleem uit zich door het ongewild urineren na gevoel van aandrang, waarbij de persoon niet in staat is de plas op te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat stimulatie van het punt Sanyinjiao (Milt 6) met een specifieke stroomvorm, de klachten in sommige gevallen met 50% vermindert. Om dit resultaat te bereiken moet de behandeling elke week plaatsvinden. Na zeven weken is de urge-incontinentie doorgaans teruggebracht tot een leefbaar niveau. Wilt u meer over dit onderwerp weten? Vraag het uw acupuncturist; hij staat u graag te woord.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.).

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Acupunctuur biedt uitstekende remedie tegen burnout.

Met acupunctuur laadt u de accu weer op!

Burnout is een specifieke stressreactie of toestand van overspannenheid die veel voorkomt bij mensen in sociale beroepen. Burnout treffen we dan ook vaak aan in de gezondheidszorg, de horeca, het onderwijs en bij welzijnswerk. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen. In het algemeen onderscheiden we bij burnout drie reacties, die overigens niet gelijktijdig hoeven op te treden: emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten het eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Bent u uitgeblust of voelt u zich opgebrand? Met acupunctuur laadt u de accu snel weer op!

 

Symptomen

Naast slaapstoornissen, minder plezier in het werk (eventueel door vermoeidheid) en te lang en te veel piekeren, zijn specifieke symptomen van burnout; het niet meer kunnen genieten van uitgaan, seks, sport of andere hobby’s. Ook chaotisch denken, gebrek aan organisatievermogen, hoofd- en nekpijn en verlies van eetlust kunnen duiden op een burnout. Neurotische klachten zoals schuldgevoelens, angsten, depressies en obsessies manifesteren zich meestal in een latere fase.

 

Eén op de tien

Uit onderzoek blijkt dat één op de tien Nederlanders zich opgebrand voelt. Hoge werkdruk, slechte werksfeer, beperkte controlemogelijkheden (zoals het niet zelf kunnen beslissen over vrije dagen en pauzes) en lage beloning vormen de voornaamste risicofactoren voor een burnout. Verhoogde werkstress komt het meest voor bij mensen tussen de 35 en 55 jaar. Ook bestaat een verband tussen opleiding en werkdruk; hoe hoger de opleiding, hoe groter de kans op stress.

 

Actie!

Onze reactie op stress is van oudsher bedoeld om het lichaam in stelling te brengen om te vluchten of te vechten. Ook vandaag de dag is stress in veel gevallen functioneel en welkom. Bijvoorbeeld om een naderende auto te ontwijken, of ter voorbereiding van een sollicitatie. Bij stress op het werk maakt ons lichaam zich nog steeds klaar voor een gevecht of een sprint. Alleen volgt nu geen directe (re)actie meer en duren de momenten van stress veel langer dan vroeger.

 

Stresshormonen

Door het uitblijven van actie, blijft het lichaam in opperste staat van paraatheid. Wanneer deze stresssituatie te lang aanhoudt, gaat het lichaam lijden onder de vrijkomende stresshormonen, waaronder adrenaline, noradrenaline en cortisol. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat langdurige verhoging van stresshormonen in het bloed leidt tot verminderde geheugen- en concentratiefuncties, veranderingen in het afweersysteem, negatieve stemmingen en chronische vermoeidheid. Aanhoudende stress is ronduit gevaarlijk voor de gezondheid.

 

Extra Meridianen

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat een systeem dat nauw betrokken is bij de symptomen die door stress of burnout ontstaan. Dit systeem is opgebouwd uit de Extra Meridianen. Het omvat een energetisch raamwerk dat het organisme vormt en onderhoudt tijdens het leven. Het systeem van de Extra Meridianen is vergelijkbaar met de expansievaten in een verwarmingssysteem. Zij vangen de schommelingen op, beheren het centraal zenuwstelsel en de waterhuishouding, én ze hebben een regulerende invloed op de bloedsomloop en het hormonale systeem.

 

Verschillende achtergronden

Er bestaan acht Extra Meridianen. Elk van deze meridianen vormt als het ware een expansievat voor verschillende systemen. Wanneer een van die systemen langdurig overbelast raakt, treden er symptomen van burnout op. Aangezien deze symptomen bij iedere burnout verschillen, komen de afzonderlijke Extra Meridianen uitermate van pas om een specifiek probleem te behandelen. De acht Extra Meridianen beïnvloeden namelijk de karakteristieke achtergrond van waaruit de burnout is ontstaan. Misschien herkent u zich in een van de acht systemen of hun achtergrond, in de tabel*.

 

De behandeling

Erkenning van de burnout of overspannenheid is een absoluut vereiste voor een geslaagde behandeling. Vervolgens kan de acupuncturist – aan de hand van een vraaggesprek – op zoek gaan naar de Extra Meridiaan die de meeste invloed heeft op de symptomen. Om die Extra Meridiaan te herstellen of weer aan het werk te krijgen, prikt hij specifieke punten aan. De behandeling richt zich op de meest voorkomende klachten waaronder slaapproblemen, vermoeidheid en snelle irritatie. Om de behandeling te ondersteunen krijgt de patiënt eventueel kruiden- en voedingsadviezen. Verder moet de patiënt zelf aan het werk om uit de burnout-situatie te geraken. Hierbij is het erg belangrijk om inzicht te krijgen in het mechanisme dat de stressklachten veroorzaakt. Om in de toekomst beter met stresssituaties om te gaan, is het raadzaam regelmatig een boek te raadplegen over dit onderwerp (zie boekbespreking). Wilt u meer weten over de behandeling of preventie van burnout-verschijnselen? Vraag het uw acupuncturist; hij staat u graag te woord.

Hoofdpijn: Clusterhoofdpijn kent verzameling ‘triggers’

Acupunctuur in de tegenaanval

Clusterhoofdpijn is een sterk op migraine gelijkende, periodiek-frequent optredende hoofdpijn. Deze auraloze (voor uitleg aura; zie migraineartikel) pijn gaat gepaard met eenzijdige tranenvloed, pupilvernauwing en neusverstopping. Het is een relatief zeldzame – ongeveer vijfhonderdste procent van de bevolking leidt eraan – maar buitengewoon ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. Gelukkig bestaan er goede remedies tegen clusterhoofdpijn. Dankzij acupunctuur gaat u succesvol in de tegenaanval.

De feitelijke oorzaak van clusterhoofdpijn is onbekend. De aanvallen vinden in een bepaalde periode plaats (episodisch) of komen gedurende het hele jaar voor (chronisch). Opvallend is dat mannen veelal episodische clusterhoofdpijn hebben en vrouwen de chronische vorm. Bepaalde stoffen of verschijnselen kunnen een aanval uitlokken of versterken. Enkele zogeheten triggers zijn alcohol, chocolade, (oude) kaas, gekruid voedsel en weersveranderingen.

 

Symptomen

De verhouding tussen vrouwen en mannen die aan clusterhoofdpijn lijden, is 1:9. Dit betekent dat er van de 12.500 clusterhoofdpijnpatiënten in Nederland en België ongeveer 1250 vrouw en maar liefst 11.250 man is. Het aantal vrouwen met clusterhoofdpijn neemt de laatste jaren echter toe. En hoewel de verschijnselen bij clusterhoofdpijn van persoon tot persoon verschillen, zijn er een aantal duidelijke overeenkomsten:

 • een stekende pijn aan één zijde van het hoofd, meestal rond de slaap
 • uitstraling van de pijn naar het oog, boven het oor, de bovenkaak en nek
 • verstopte neus aan de kant van de pijn
 • tranend oog, ook aan de kant van de pijn
 • verkleining van de pupil aan de pijnlijke kant
 • verhoging van lichaamstemperatuur
 • verhoogde bewegingsdrang

 

Windhitte van de lever

De syndromen die een rol spelen bij clusterhoofdpijn zijn onder meer windhitte van de lever en windhitte van de maag. Bij windhitte van de lever heeft de patiënt – behalve hoofdpijn – rode en gezwollen ogen, een droge keel, een bittere smaak in de mond en/of spierkrampen. De tong is vaak rood of paarskleurig. De behandeling van lever-windhitte bestaat voornamelijk uit het verdrijven van de hitte en het herstellen van de leverfuncties. De belangrijke acupunctuurpunten voor de behandeling liggen, verrassend genoeg, op de voet (lever 2 en 3). U moet dus niet gek opkijken wanneer de acupuncturist in uw voeten prikt, terwijl u komt voor een hoofdpijnklacht.

 

Windhitte van de maag

Bij windhitte van de maag vertoont de patiënt maagklachten zoals brandend maagzuur en oprispingen. Verder is er geregeld een behoefte aan koude dranken en transpireert de patiënt op het voorhoofd. De tong geeft – naast de opvallende roodheid – nu ook een geel beslag, een verschijnsel waaraan de acupuncturist de hitte herkent. Om de maag te verkoelen, gebruikt de acupuncturist het 44ste punt van de maag, ook dit punt ligt weer opvallend genoeg op de voet. Aan de hand van de specifieke kenmerken van de hoofdpijn, kiest hij uiteraard ook voor diverse andere behandelpunten.

 

Therapie

Jack van der Brinck heeft periodiek last van clusterhoofdpijn, waarbij soms een half jaar voorbij gaat zonder één aanval. Maar wanneer hij pech heeft, doemt de ene clusteraanval na de andere op. Bij Jack heeft acupunctuur er gelukkig voor gezorgd dat deze perioden nu aanzienlijk korter zijn. Na intensieve therapie, volstaan nu twee tot drie behandelingen om de golf van aanvallen te stoppen.

 

Ritme

Omdat onderzoekers vermoeden dat veranderingen in het levensritme of slaapritme clusterhoofdpijnen uitlokken, zoeken we de oorzaken ook vaak in deze richting. De ervaring leert dat – naast controle over het dieet en het dagelijks leefpatroon – acupunctuur een positieve bijdrage levert aan de vermindering van de hoofdpijnklachten. Zeker wat betreft de mildere vormen, is acupunctuur absoluut het proberen waard.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.).

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Acupunctuur biedt verlichting bij problematische stoelgang

 

De pot op met ongemak

Koning, keizer, admiraal; de WC gebruiken we allemaal. Toch is onze stoelgang een onderwerp waar we niet gemakkelijk over praten, zéker niet wanneer we daar problemen bij ondervinden. Om hier (tenminste een beetje) verandering in te brengen, besteden we in deze Stimulans aandacht aan klachten bij de stoelgang. We gaan in op de toepassing van acupunctuur bij drie veel voorkomende problemen: een spastische dikke darm, obstipatie (verstopping) en diarree. De boodschap? Dankzij een zorgvuldig gekozen behandeling volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, kan ongemakkelijke stoelgang voortaan de pot op!

 

Het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) – ook wel spastische colon, of spastische darm genoemd – is een onschuldige aandoening, waar ongeveer 1 op de 5 Nederlanders op gezette tijden hinder van ondervindt. Bijna de helft van alle darmproblemen is het gevolg van zo’n prikkelbare darm. De belangrijkste klachten bij PDS zijn buikpijn en ontlastingsproblemen. De klachten kunnen gedurende periodes wegblijven of nauwelijks waarneembaar zijn, om vervolgens weer tijdenlang op te spelen. Eén ding is zeker: PDS komt altijd ongelegen.

 

Oorzaken?

Een eenduidige oorzaak van PDS is nog niet bekend. Wel hebben ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen er last van. Behalve het geslacht, lijkt ook leeftijd een rol te spelen. Zo hebben jong-volwassenen vaker last van onregelmatige en krampachtige darmbewegingen, dan ouderen. Gelukkig verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf, wanneer PDS-lijders de middelbare leeftijd bereiken. Een ander fenomeen is dat angst en stress in sommige gevallen de bestaande klachten verergeren. En dat de ene persoon van nature een gevoeligere darmwand heeft dan de ander. Er zijn dan ook evenveel vormen van PDS, als dat er mensen zijn.

 

PDS in de praktijk

Vera Mans heeft regelmatig last van PDS. De klachten beperken Vera in haar werk: “Soms kan ik me niet concentreren, en doe ik op een dag stukken minder. De pijn in mijn buik is dan gewoon te heftig. Ook mijn stoelgang verloopt op zo’n moment moeizaam en dat heeft weer een groot effect op mijn humeur”, vertelt ze tijdens het eerste consult. Bij het vraaggesprek komen er verschillende symptomen aan het licht die wijzen op een tekort aan vocht in de dikke darm. Op haar werk, waar de airconditioning de lucht droog maakt, komt ze er – door de drukte – nauwelijks toe om wat te drinken. Op eigen initiatief neemt ze daarom gedurende enkele weken een fles water mee, die ze in de loop van haar werkdag leegdrinkt. Helaas is het resultaat hiervan onvoldoende. Reden voor Vera om contact op te nemen met een acupuncturist.

De diagnose
Vera blijkt continu een lichte verhoging te hebben. Als oorzaak wijst ze een verwaarloosde griep aan, die inmiddels enkele maanden aanhoudt. Ook heeft ze al jaren last van lage rugpijn en klaagt ze over moeheid. Opvallend, gezien haar levensstijl waarin sporten een belangrijke rol speelt. Op basis van haar klachtenpatroon, stelt Vera’s acupuncturist de volgende diagnose: gebrek aan vocht en onbalans van het waterelement (nieren en blaas). Vera’s behandeling staat daarom in het teken van het bestrijden van hitte, het bevochtigen van de darmen én het verhogen van het herstellend vermogen.

 

De behandeling

Bij de behandeling van PDS gebruikt de therapeut acupunctuurpunten die de vrije circulatie tussen de ingewanden bevorderen, zoals het 6de punt van de driewarmer en het 5de punt van de hartconstrictor-meridiaan. Ook het punt dikke darm 4 – liggend op de duimmuis – is een punt dat voor stimulatie in aanmerking komt. Daarbij raadt de acupuncturist in sommige gevallen aan het dieet aan te passen.

 

Obstipatie

Van een andere orde dan prikkelbare darmen, zijn de klachten bij een niet goed verlopend ontlastingpatroon. Soms ontstaan deze klachten om een duidelijk aanwijsbare reden. Denk aan de vrachtwagenchauffeur die niet in staat is om naar de WC te gaan op tijden dat hij aandrang voelt. Langdurig ophouden, leidt in zijn geval tot een moeizame stoelgang. Deze klachten komen overigens ook voor bij het plassen. Ze zijn doorgaans te verhelpen door training in het ontspannen van de sluitspieren.

 

Grondige analyse

Wanneer obstipatieklachten ontstaan om onduidelijke redenen, is een grondige analyse nodig om tot de juiste diagnose te komen. Tijdens de analyse komen factoren als voeding, leefgewoonten en werk- en privé-omstandigheden aan bod. Ook is er aandacht voor de innerlijke balans. Verder zijn klachten als allergieën, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, gewrichtsklachten en stress belangrijke aanwijzingen voor de acupuncturist. Zo kan hij oorzaken blootleggen, die in eerste instantie niet voor de hand liggen.

 

Individueel bepaald

Een normale stoelgang laat driemaal per dag tot driemaal per week van zich spreken, en is sterk individueel bepaald. In het algemeen spreken we pas van obstipatie, wanneer de aandrang minder vaak optreedt dan normaal en de ontlasting hard en droog is. Bovendien is hierbij sprake van moeilijke en pijnlijke stoelgang. Maar ook als de ontlasting juist week en relatief licht is, wijst dat op obstipatie. De Traditionele Chinese Geneeskunst stelt evenwel twee verschillende diagnoses.

 

Belangrijke indicator

Ook wanneer u voor heel andere klachten komt dan voor ontlastingsproblemen, vraagt de acupuncturist naar uw stoelgang. Uw stoelgang zegt namelijk veel over de toestand van uw lichaam. Zo duidt obstipatie met harde ontlasting meestal op een overmaat aan hitte; een verschijnsel dat meerdere klachten veroorzaakt. Obstipatie met weke ontlasting wijst op zijn beurt op een energietekort van Longen en Milt.

 

Maag 25 en Blaas 25

In de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn verschillende oorzaken van obstipatie beschreven. Ze variëren van een emotionele herkomst (angsten, stress, overwerkt zijn en vermoeidheid) tot fysieke aanleidingen (langdurige ziekten, teveel pikant eten en koorts). Afhankelijk van de oorzaak, kiest uw acupuncturist voor behandelpunten als Maag 25 (het Mu-punt van de dikke darm: bruikbaar voor alle chronische darmklachten) en Blaas 25. Dit laatste punt ligt op de lage rug, en is uitermate geschikt bij obstipatie waarvan hitte de veroorzaker is. Bij obstipatie met harde en droge ontlasting, raadt de acupuncturist – als aanvullend onderdeel van de behandeling – het eten van volkorenrijst aan.

 

Diarree

Diarree ontstaat op verschillende manieren. In de Westerse optiek is de meest voorkomende oorzaak van diarree een infectie van het maag-darmstelsel, vaak veroorzaakt door buikgriep of voedselvergiftiging. Hierbij zorgen diverse bacteriële infecties voor te veel vocht in de darmen. Als reactie hierop scheidt het lichaam het overvloedige water af, dat tegelijkertijd ziektekiemen en giftige stoffen wegspoelt. Daarom is het niet altijd verstandig om stoppende middeltjes te nemen bij buikloop. Bij langdurige diarree bestaat overigens wel het gevaar voor uitdroging. Vooral jonge kinderen en bejaarden moeten hiervoor oppassen. Gevaarlijke situaties zijn te voorkomen door veel te drinken. In de regel is één glas vocht per toiletgang voldoende. Beter nog, is om de verloren zouten aan te vullen met een ORS-preparaat (orale rehydratievloeistoffen).

 

Voedingsadviezen

Zowel bij chronische obstipatie als bij acute diarree spelen hitteverschijnselen een grote rol. Bij chronische diarree staan de koudeaspecten juist centraal. De TCG kent voor ieder geval een andere behandeling. Een doeltreffend punt bijvoorbeeld om koude in de darmen te bestrijden, is Ren Mai 6. Dit punt ligt net onder de navel en zorgt met behulp van de weldadige warmte van de moxastick voor verdrijving van de koude. Naast het behandelen van punten ter bevordering van het algehele herstel, geeft de acupuncturist nog praktische voedingsadviezen. Zo zal hij aangeven dat banaan een koude vrucht is. Het eten van banaan bij chronische diarree is ten zeerste af te raden, terwijl deze vrucht bij een acute diarree-aanval – een hitteverschijnsel – juist wél uitkomst biedt.

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de behandeling van PDS, verstopping of diarree volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst? Neem dan contact op.

Acupunctuur voor meer PK

Zelfs het beste paard van stal kan een blessure krijgen. Een paard dat getraind is voor topsport , kan daar net zoveel hinder van hebben als een mens die topsport bedrijft. Net als topsporters kunnen paarden ook volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst) met acupunctuur worden behandeld om van hun blessure af te komen.

Dierenarts Eric Laarakker is dierenarts in De Bilt. Hij heeft er een praktijk voor holistische dierengeneeskunde Behalve kleine huisdieren behandelt hij voornamelijk paarden. Hij geeft hun acupunctuurbehandelingen, maar als het nodig is bijvoorbeeld ook manuele therapie. Hoewel er natuurlijk veel verschillen zijn in het toepassen van acupunctuur bij mens en paard, zijn er ook overeenkomsten.

Een acupunturist bespreekt met zijn patiënt onder andere diens mentale gesteldheid en diens voedingspatroon voordat hij daadwerkelijk gaat behandelen. Vervolgens plaatst hij naalden in punten waar Qi, de energiestroom, het beste kan worden beïnvloed. Over het algemeen gaat dat heel gemakkelijk.

Bij een paard is het niet veel anders: Laarakker bekijkt, voordat hij daadwerkelijk een paard gaat behandelen, het dier in zijn geheel. Hij bespreekt de ziekte en de voorgeschiedenis ervan met de eigenaar en hij analyseert het looppatroon. Zo spoort hij blokkades in de meridianen, of energiebanen, en in de gewrichten op. Ook vraagt hij de eigenaar naar het voedingspatroon van het paard. Daarna start hij de behandeling. Die is in principe hetzelfde als bij mensen: een mens die last heeft van zijn longen, krijgt een naald in zijn pols, een paard met hetzelfde probleem krijgt een naald in zijn voorbeen.

Onlangs behandelde Laarakker het paard Ecuador. Ecuador had een blokkade in zijn bekken en hij was allergisch voor allerlei pollen en verschillende soorten voedsel. Laarakker kraakte het paard om de positie van het bekken te herstellen en gaf Ecuador acupunctuurbehandelingen om hem van zijn allergieën af te helpen. De eigenaar kreeg het advies even te niet op het dier te rijden en hem rust te gunnen. Al bij de tweede behandeling was Ecuador zichtbaar opgeknapt. Hij had veel minder last van zijn allergieën en de blokkade in zijn bekken was volledig opgeheven. Dankzij de acupunctuurbehandelingen en de maninpulatie van Laarakker kreeg Ecuador zijn paardenkracht weer terug!

Slaap lekker!

Stress en een onregelmatig waak- en slaapritme zijn de grootste boosdoeners voor het ontstaan van slaapproblemen. Met name mensen die in dag- en nachtdiensten werken behoren tot de risicogroep. Zij krijgen vaak op latere leeftijd te kampen met slaapklachten. Een gezonde levensstijl is de beste manier om deze problemen te voorkomen. Lukt dit niet (of niet helemaal), dan kan acupunctuur de onevenwichtige ‘balans’ herstellen.

 

Slaappatroon

Voor het stellen van de juiste diagnose en het aandragen van een passende behandelingsoplossing – zoals het toevoegen van energie – bespreekt een acupuncturist tijdens gesprekken met cliënten steevast hun slaappatroon (waak- en slaapritme). Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst circuleert energie – de Qi – overdag vooral aan de lichaamsoppervlakte (Yang-situatie). Tijdens het inslapen verplaatst Qi zich via het punt ‘Blaas 1’, dat zich aan de binnenkant van de ogen bevindt, naar dieper gelegen lichaamsdelen (Yin-situatie van rust en herstel).

 

Orgaanklok

Heeft u moeite met inslapen? Dan kan dit liggen aan een tekort aan Yin-energie, waardoor de kracht ontbreekt om Yang ‘naar binnen’ te trekken. De gevolgen daarvan kunnen vermoeidheidsklachten zijn met als bijverschijnsel nachtzweten. Heeft u last van ‘gebroken’ slaap: nachten waarbij u steeds op een bepaald tijdstip ontwaakt? De acupuncturist ziet aan de hand van de zogenaamde ‘orgaanklok’ welk orgaan op welk tijdstip het meest actief is. Tussen één en drie uur ’s nachts is dit bijvoorbeeld de lever. Met deze informatie stelt de acupuncturist een juiste diagnose om vervolgens de behandelwijze te bepalen. In het geval van een nachtelijk actieve lever, versterkt hij bijvoorbeeld de Yin- en leverenergie. Hiermee keert de balans terug en daarmee ook de prettige nachtrust. Slaap lekker!

Op eeuwenoude wijze

Chinese acupuncturisten behandelen al meer dan tweeduizend jaar bindweefselziekten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. De TCG-behandelingen staan beschreven in een van de oudste medische boeken van China: de ‘Huang Di Nei Jing’. Bindweefselziekten als reuma, artritis en artrose, maar ook lupus, spierdystrofie en fibromyalgie vallen – zoals opgetekend in de Huang Di Nei Jing – onder de noemer van het ‘Pijnlijke Obstructie Syndroom’, ook wel ‘Bi’-syndromen geheten. Spierdystrofie, lupus en fibromyalgie vallen onder een aparte subgroep, de ‘Wei Bi’. Een korte introductie over de diagnose en behandeling van bindweefselziekten op de eeuwenoude Chinese manier. Een geneeswijze die – tot op de dag van vandaag – niets aan kracht heeft ingeboet.

 

De TCG-diagnose

Het Bi-syndroom kenmerkt zich door pijn of gevoelloosheid, gevoel van zware spieren, pijnlijke gewrichten en bewegingsbeperking. De klacht zelf varieert van een zeurend en drukkend gevoel tot grote pijn. Bi-syndromen beginnen meestal onopgemerkt en worden gaandeweg erger. Soms verdwijnt de pijn vanzelf of verspringt de klacht van de ene plek naar de andere. Om tot de juiste TCG-diagnose te komen, zijn de symptomen van de Bi-klacht uiterst belangrijk. Dit in verband met de keuze van acupunctuurpunten en kruiden. De TCG-diagnose formuleren we op een typische, oude en klassieke Chinese manier. Een patiënt met gewrichtsklachten is bijvoorbeeld met een ‘Wind Damp Koude Bi’ te diagnosticeren.

 

Wind

Om tot de Wind Damp Koude Bi-diagnose te komen, moet de TCG-therapeut de patiënt goed analyseren en alle klachten juist groeperen. ‘Wind’ heeft de eigenschap van beweging en herbergt een yang-aspect. Wanneer we binnen de TCG zien dat de pijn komt en gaat – of van plek wisselt, net als de wind buiten – diagnosticeren we het element ‘Wind’.

 

Damp en Koude

Bij ‘Damp’ geven de spieren een zwaar gevoel of zijn ze juist gevoelloos. De gewrichten zijn vaak stijf en gezwollen. Het element ‘Koude’ heeft als kenmerk dat het de vrije stroom van lichaamsenergie verstoort. Dit resulteert in een pijnlijke stagnatie of blokkade in het lichaam. Bij Koude gaan normale bewegingen langzaam en is er sprake van bewegingsbeperking. Hierbij kunnen heftige krampen optreden. Wanneer zich Koude voordoet, voelt warmte vaak goed aan; de pijn neemt dan in meer of mindere mate af. Vanuit een Westers perspectief zouden klachten als reuma, artrose, bursitis en lumbago kunnen vallen onder het Wind Damp Koude Bi-syndroom.

 

Wei Bi

Een subvorm van het Bi-syndroom zijn de ‘Wei Bi’-syndromen. Wei Bi heeft de connotatie van een atrofie van de spieren. Als zodanig wordt een Wei Bi gekenmerkt door zwakte van de ledematen, verschrompeling van de spieren en niet kunnen lopen. Over het algemeen is pijn bij een Wei Bi geen groot probleem. (Ook al is het niet uitgesloten, bijvoorbeeld bij fibromyalgie.) Andere bekende vormen van het Wei Bi-syndroom – vanuit de Westerse geneeskundige optiek – zijn multiple sclerose, amyotrophische laterale sclerose, Duchenne en poliomyelitis.

 

Externe of interne oorzaak?

Vanuit het Tradioneel Chinees Geneeskundig perspectief is de oorzaak van het Bi-syndroom terug te voeren naar een externe of interne oorzaak. Bij een externe reden is een ‘Wind Hitte’, dan wel een ‘Wind Koude’ de aanleiding van de klacht. In gewone taal gaat het dan om een bacterie of een virus. Ook een gif of zwaar metaal kunnen de boosdoener zijn. Bij interne oorzaken moet de therapeut de reden zoeken in de algehele constitutie van de patiënt. Hierbij is regelmatig en gezond eten – of zelfs een dieet volgen – van groot belang. Ook overmatige seksuele activiteit zou een rol kunnen spelen bij een interne oorzaak. Als laatste moet de behandelaar kijken naar eventuele trauma’s, shock, stress of burn-out bij de cliënt. Een combinatie van factoren is natuurlijk zeer goed mogelijk.

 

Juan Bi Tang

Een van de klassieke én meest bekende kruidenformules binnen de TCG voor het Wind Damp Koude Bi-syndroom is ‘Juan Bi Tang’. Deze ruim achthonderdjaar-oude formule wordt nog altijd zeer regelmatig toegepast en is met name geschikt voor Bi-klachten in een vroeg stadium. De kruiden in Juan Bi Tang zijn achtereenvolgens: Qiang Huo, Du Huo, Qin Jiao, Sang Zhi, Hai Feng Teng, Dang Gui, Chuan Xiong, Ru Xiang, Mu Xiang, Rou Gui en Gan Cao.

 

De werking

Qiang Huo en Du Huo zijn er om de Wind Damp- en Koude-aspecten van de klacht te bestrijden. Deze ingrediënten staan ook wel bekend als de keizerlijke kruiden. Qiang Huo en Du Huo werken voornamelijk in het bovenste deel van het lichaam, dus wat minder in de heupen, knieën en voeten. Qin Jiao, Sang Zhi en Hai Feng Teng assisteren de andere kruiden en zijn er om Wind en Damp tegen te gaan. Deze drie kruiden worden ook wel de ministers genoemd. Qin Jiao werkt tegelijkertijd verkoelend. Assistent-kruiden zijn Dang Gui en Chuan Xiong. Deze hebben een voedende en verzorgende taak binnen de formule. Ru Xiang en Mu Xiang hebben een regulerende functie en verminderen de pijn. Gui Zhi is een zogenaamd gidskruid, die de andere kruiden naar de bovenste ledematen leidt. Gan Cao, tenslotte, geeft de melange een lekker smaakje.

 

Waarschuwing

Ga nooit zelf met kruiden experimenteren! Ga voor meer informatie naar uw therapeut. Alleen hij kan door het stellen van een juiste diagnose, een voor u geschikte kruidencombinatie samenstellen.

Reuma: volksziekte nummer één

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende gewrichtsziekten. Ziekten die gepaard gaan met pijn, veroorzaakt door ontstekingen en/of overbelasting van de gewrichten. Volgens TNO onderzoek heeft één op de tien Nederlanders langdurige, reumatisch getinte klachten. Daarmee is reuma volksziekte nummer één.

 

Symptomatisch

Van reuma is bekend dat sommige vormen spontaan genezen en andere vormen tot (ernstige) invaliditeit leiden. Tot op heden bestaat er geen behandeling die patiënten met reuma kan genezen; de ziekte is alleen symptomatisch te behandelen. Acupunctuur kan hierin dan ook een belangrijke bijdrage leveren, door bestrijding van reumatische klachten als pijn, stijfheid, vermoeidheid en ontstekingsreacties.

 

Onderzoek

Het resultaat van de acupunctuurbehandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Om een goed ziektebeeld te krijgen, voert de acupuncturist daarom eerst een grondig onderzoek uit naar uw persoonlijke klachten. Aan de hand van dit onderzoek bepaalt de acupuncturist – in overleg met u – de behandelstrategie. In het gesprek komen de toe te passen behandelmethode(s) en het geschatte aantal behandelingen aan bod.

Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden (fibromyalgie en reumatoïde artritis) leg ik uit hoe de acupuncturist een belangrijke rol kan spelen in het leven van een reumapatiënt.

 

Fibromyalgie

Mevrouw Van Beers ging vier jaar geleden naar haar huisarts omdat ze maar niet wilde herstellen van een griep. Ze had last van stijfheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en pijn in spieren en gewrichten. “De huisarts drukte op verschillende pijnlijke punten van mijn lichaam”, vertelt mevrouw Van Beers. Later legt de huisarts uit dat haar klachten bij de aandoening fibromyalgie horen.

 

Op zoek naar pijnverlichting

De punten waar de huisarts drukte zijn de zogenaamde ‘tender-points’ Dit type drukonderzoek is gebruikelijk bij een vermoeden van fibromyalgie. Veel meer dan het stellen van een diagnose kon de huisarts niet doen voor mevrouw Van Beers. Voorgeschreven pijnstillers hielpen niet en de pijn in haar armen en benen bleek nauwelijks te beïnvloeden. “Rust was het sleutelwoord. Ik ging op zoek naar een therapie die mijn pijn kon verlichten en waar ik mij lekker bij zou voelen. Omdat de klachten zich steeds verplaatsten – een lastig uitgangspunt voor een behandeling – heb ik acupunctuur geprobeerd.”

 

Onder controle

“Bij de eerste kennismaking vertelde de acupuncturist dat hij ging proberen de klachten te verminderen, maar dat genezing niet mogelijk zou zijn.” Na een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek volgde de behandeling van de meest pijnlijke spieren en gebieden. Tot ieders tevredenheid reageerde mevrouw Van Beers goed op de behandeling: “De acupunctuurbehandeling werkt voor mij uitstekend. Door mijn vertrouwen in de therapie ben ik rustiger geworden: ik heb zelfs het gevoel dat ik de fibromyalgieklachten onder controle heb!

 

De diagnose

De fibromyalgie van mevrouw Van Beers heeft als onderliggende oorzaak ‘een lege Xue-lever’ en ‘lever Qi-stagnatie’. Dit wil overigens niet zeggen dat er iets mis is met haar lever. Vertaling uit het Chinees heeft ertoe geleid dat acupuncturisten – vanwege de overeenkomsten in functie – namen van organen gebruiken. Bij mevrouw Van Beers is sprake van een bepaald energietekort en een verminderde orgaanfunctie, waardoor stagnatie van energie optreedt en spiersystemen minder goed doorvoed raken.

 

Behandeling

De behandeling van mevrouw Van Beers bestaat uit het beïnvloeden van drukgevoelige plekken, het verbeteren van de leverfunctie en het voeden van Xue (bloed). Door pijnlijke lichaamsdelen aan te prikken met een acupunctuurnaald, ontspant het weefsel gemakkelijker en neemt de pijn al een paar uur na de behandeling af. Soms maakt de acupuncturist gebruik van de zogenaamde ‘cupping-methode’. Hierbij plaatst de therapeut een glazen bol op de huid, die vervolgens vacuüm zuigt. Hierdoor ontstaat trek op huid en bindweefsel. Het gevolg? Het onderliggend weefsel laat een flinke doorbloedingverbetering zien en het weefsel krijgt een groter herstellend vermogen. Dit geeft bovendien een pijndempend en ontspannend effect. Naast een lokale behandeling op de pijnplaatsen, heeft een deel van de behandeling tot doel om de stagnatie in de energiedoorstroming op te heffen en hiermee het algehele energieniveau te verhogen. Hoe fitter de patiënt is, hoe minder klachten hij heeft.

 

Reumatoïde artritis

De heer Strijbosch kwam met heel andere klachten in mijn praktijk. Hij had een duidelijke diagnose, opgesteld door een reumatoloog, gebaseerd op de uitkomsten van een bloed- en röntgenonderzoek en een serie lichamelijke testen. De diagnose luidde reumatoïde artritis.

 

Op zoek naar pijnverlichting

De punten waar de huisarts drukte zijn de zogenaamde ‘tender-points’ Dit type drukonderzoek is gebruikelijk bij een vermoeden van fibromyalgie. Veel meer dan het stellen van een diagnose kon de huisarts niet doen voor mevrouw Van Beers. Voorgeschreven pijnstillers hielpen niet en de pijn in haar armen en benen bleek nauwelijks te beïnvloeden. “Rust was het sleutelwoord. Ik ging op zoek naar een therapie die mijn pijn kon verlichten en waar ik mij lekker bij zou voelen. Omdat de klachten zich steeds verplaatsten – een lastig uitgangspunt voor een behandeling – heb ik acupunctuur geprobeerd.”

Oplaaiende pijn
“De klachten die ik heb, bestaan al meer dan vijftien jaar. Inmiddels kan ik er aardig mee overweg, maar soms lijkt het wel of er een brand in mijn gewrichten oplaait: mijn knieën zwellen dan helemaal op en worden vuurrood! Ook mijn vingers en enkels zijn al aardig aangetast door de reuma. Gelukkig hoorde ik van kennissen dat acupunctuur verlichting kan geven, vooral tijdens perioden dat de ontstekingen verergeren.”

 

Nier Jing

De acupuncturist stelde vast, dat het een aandoening betrof die voortkomt uit een ‘Nier Jing-deficiëntie’. Het Nier Jing-systeem is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de botten. Wanneer klachten zich op bovenstaande manier uiten, is het voor de patiënt helaas onmogelijk om weer volledig in balans te komen. Daarvoor zijn te veel gewrichten onherstelbaar beschadigd. Het doel van de behandeling werd dan ook om de ontsteking te verminderen en het herstellend vermogen te bevorderen. Dit kan door de punten die stagnaties opheffen en nierenergie stimuleren, te prikkelen. De klachten van de patiënt verdwijnen dan wel niet volledig; het algemeen welbevinden zorgt voor een veel comfortabeler leven van de patiënt.

 

De juiste therapiemix bij reuma

Reuma is een pijnlijke aandoening waarbij de cliënt de symptomen vaak door verschillende behandelaars tegelijk laat bestrijden. Reumatologen, fysio- en ergotherapeuten en acupuncturisten dragen allemaal hun steentje bij om het leven van reumapatiënten zo aangenaam mogelijk te houden, of te maken. Een veel gestelde vraag aan acupuncturisten is of andere therapieën door moeten gaan tijdens de acupunctuurbehandelingen. In principe is het antwoord op die vraag bijna altijd ‘Ja’.

 

Medicijnen

Bij aanvang van een acupunctuurbehandeling tegen reuma zijn nog vaak medicijnen nodig. De medicatie dient als ondersteuning tegen pijn of ontstekingen. Pas als de behandelingen goed aanslaan, kunt u overwegen om het medicijngebruik langzaam te minderen. Dit gebeurt natuurlijk bij voorkeur in overleg met de voorschrijvende arts.

 

Fysio- en ergotherapie

Fysiotherapie heeft zijn toegevoegde waarde bij reumatische aandoeningen meer dan bewezen. Door gerichte lichamelijke oefeningen kunnen cliënten er voor zorgen dat hun beweeglijkheid optimaal blijft. Bovendien verhogen reumapatiënten hun kracht en belastbaarheid flink bij fysieke training. Hierbij geldt: hoe fitter u bent, hoe minder u de klachten als vervelend ervaart. Door het ontwikkelen van hulpmiddelen zijn ergotherapeuten, op hun beurt, in staat de belasting van gewrichten te verminderen. Hierdoor krijgen ontstekingen minder kans te verergeren en neemt de mogelijkheid op verslechtering van de klachten af.

 

Het beste van twee werelden

Bij de behandeling van reuma zijn bovenstaande therapieën prima te combineren met acupunctuur. In een welafgewogen mix profiteert u van het beste van twee – of meer – werelden. Zorg er wel voor dat alle therapeuten en behandelaars op de hoogte zijn van elkaars inspanningen. Stem de therapieën zo veel mogelijk op elkaar af. Wanneer de klachten na fysiotherapie bijvoorbeeld toenemen, probeer dan of acupunctuur – een of meerdere dagen voor de fysiotherapie – dit kan voorkomen. Plan in ieder geval nooit meerdere behandelingen op een dag; vaak heeft u tijd nodig om fysiek bij te komen. In goede overstemming met uw behandelaars, stelt u op deze manier een succesvolle mix van verschillende therapieën samen.

 

Zeer effectieve remedie

Mevrouw De Wildert is 68 jaar en lijdt al meer dan tien jaar aan artrose (gewrichtsslijtage) in haar rechterschouder. Het gewricht is inmiddels flink beschadigd en ze kan haar hand nauwelijks boven haar schouder tillen. Ook meneer Sanders heeft last van lichamelijk zeer. Acupunctuur helpt hen bij het verlichten van hun pijn.

 

Eerste afspraak

Bij artrose is de pijn vaak wisselend: periodes van remissie (verslechtering) en exerbatie (verbetering) wisselen elkaar af. Bij mevrouw De Wildert was de afgelopen jaren helaas steeds vaker sprake van remissie. Daarom maakte ze – op aanraden van een vriendin die goede ervaringen heeft met de Traditionele Chinese Geneeskunst – een afspraak met de acupuncturist.

 

Pijndagboek

Tijdens het eerste onderzoek ontdekt de acupuncturist een zwelling en blijkt dat de ene schouder warmer aanvoelt dan de andere. Bij de behandeling kiest hij er dan ook voor om de specifieke punten die de energiestagnaties opheffen én de algehele energie verbeteren aan te prikken. Tegelijkertijd stimuleert hij de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller enkefaline. Om het verloop van de behandeling nauwkeurig te monitoren, houdt mevrouw De Wildert een zogenaamd pijndagboek bij. Hoe zo’n pijndagboek eruitziet, kunt u lezen in de rubriek ‘Vraag en Antwoord’.

 

Stofzuigen

Al na twee acupunctuurbehandelingen treedt er verbetering op. Mevrouw De Wildert kan overdag meer ondernemen en de huishoudelijke taken zijn minder belastend. Zo verwondert ze zich er over dat ze nu het hele huis kan stofzuigen zónder te stoppen om haar schouder te ontlasten. Na het bereiken van dit resultaat (binnen zeven behandelingen), besluit ze samen met haar acupuncturist om de behandeling ééns per twee maanden voort te zetten. Hoewel ze beseft dat acupunctuur haar niet kan genezen, is zij heel tevreden met de verbeterde conditie van haar schoudergewricht.

 

Zittend beroep

De heer Sanders is medisch instrumentmaker en heeft regelmatig rugklachten. “Meestal neem ik even rust en dan gaat het wel weer”, vertelt hij tijdens het eerste consult. Helaas brengt zijn beroep met zich mee dat hij de hele dag geconcentreerd, zittend moet werken. Hierdoor zijn er weinig mogelijkheden om zijn rug te ontlasten.

 

Verlichting

“De pijn is vorige week opnieuw begonnen. Ditmaal zó hevig dat ik gestopt ben met werken. Ik kan precies aanwijzen waar het zit”, verklaart Sanders. Tijdens het onderzoek blijkt er inderdaad een zeer pijnlijke en gespannen plek te zitten in zijn onderrug. Bij deze acute klacht behandelt de acupuncturist meerdere lokale punten, zodat de spieren ontspannen en ontstekingsreacties verminderen. Deze behandeling biedt meestal direct verlichting.

 

Voorkomen

Het is overigens noodzakelijk om tijdens de behandeling voldoende rust te nemen, omdat het weefsel enkele dagen tot weken nodig heeft om geheel te herstellen. De heer Sanders krijgt dan ook het advies om vaker te ontspannen én, na herstel, zijn conditie op peil te brengen door te gaan sporten. Acupunctuur kan dan wel verlichting bieden bij pijn; ook voor de Traditionele Chinese Geneeskunst geldt: voorkomen is beter dan genezen

Effectief offensief aangezichtspijn

Aangezichtspijn is de Nederlandse vertaling voor het Latijnse ‘Trigeminus Neuralgie’. ‘Trigeminus’ verwijst naar een belangrijke zenuw die door het menselijk gezicht loopt. De term ‘neuralgie’ betekent letterlijk pijn. Mensen die aan de aandoening lijden, ervaren deze pijn als een zware last. Een probleem dat hun dagelijks leven ernstig negatief beïnvloedt. Vaak treden de zogenaamde zenuwpijnscheuten – met tussenpozen van enkele uren tot enige dagen – kortdurend, maar in alle hevigheid op.

 

Oorzaken

De oorzaken van aangezichtspijn zijn divers. Denk aan tandheelkundige problemen, maar ook  verhoogde spierspanning van de grote kauwspier kan voor veel ongenoegen zorgen. De Traditionele Chinese Geneeskunst spreekt in dit geval van een tekort of gebrek aan energie. Als externe aanleidingen noemt de Oosterse geneeswijze aanvallen van energie door wind, kou en hitte. Zo zijn er patiënten die tijdens het fietsen in de kou of met harde wind te maken hebben met een meer intense gezichtspijnaanval. Uit deze en andere verhalen van cliënten, leiden acupuncturisten af dat natuurelementen bijdragen aan verergering van de klachten.

 

Zicht op herstel

Om aangezichtspijn te verminderen en te bestrijden, behandelt de acupuncturist specifieke acupunctuurpunten op het menselijk lichaam. Dit zijn punten die het gevoel van hitte – kenmerkend voor aangezichtspijn – kunnen verdrijven. Is er sprake van extreme branderigheid en pijn rond het oog, dan gebruikt de behandelaar het tweede punt op de blaasmeridiaan. Een plek die zich aan de binnenkant van de wenkbrauw bevindt. Niet alleen lokale acupunctuurpunten in het gezicht reduceren de pijn. Soms vertoont de pijnstreek overeenkomsten met een meridiaan elders in het lichaam. Bestaat het vermoeden dat een blokkade in de specifieke meridiaan de oorzaak is van de pijn, dan zoekt de acupuncturist geschikte behandelpunten in het verloop van de baan. Deze nauwkeurige behandelingen hebben tot op heden goede resultaten geboekt bij clienten. Voor potentiële acupunctuurbezoekers met deze klacht een goed vooruitzicht!

Met acupunctuur een kopzorg minder

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Dat komt meestal door een verandering in de energiehuishouding, die ook stress of slapeloosheid kan veroorzaken. Hoofdpijnklachten kunnen heel goed behandeld worden door een acupuncturist. Gelukkig maar, want medicijngebruik wordt tijdens de zwangerschap sterk afgeraden.

Onlangs verscheen in het vooraanstaande medisch tijdschrift The British Medical Journal (27 maart 2004. Voor samenvatting: www.bmj.com) een onderzoek waaruit blijkt dat hoofdpijn en migraine zeer effectief behandeld kunnen worden met acupunctuur. Uit dit onderzoek bij een grote groep hoofdpijnpatiënten is zelfs gebleken dat acupunctuur effectiever is dan de medicijnen die de huisarts in dergelijke gevallen voorschrijft.

Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor alle hoofdpijnpatiënten, maar zeker ook voor zwangere vrouwen die toch al terughoudend zijn in het gebruik van medicijnen. Migraine patiënten hebben volgens de onderzoeken het meest baat bij acupunctuur.

Bent u geïnteresseerd in een samenvatting van het onderzoek uit The British Medical Journal? Kijk dan op www.bmj.com.

Hooikoortspatiënten opgelet

Heeft u last van hooikoorts? En bent u met name allergisch voor bomen die vroeg in het jaar bloeien, zoals de Hazelaar, de Els en de Es? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak bij uw acupuncturist. Wil de behandeling optimaal aanslaan, dan is het aan te bevelen de eerste sessies voor de start van het hooikoortsseizoen (januari en februari) te plannen.

Neem voor meer informatie contact op met uw acupuncturist.

Een hele opluchting!

De mogelijkheden om urineweginfecties met acupunctuur te behandelen, blijven vaak onderbelicht. Onterecht, want uit een onderzoek onder leiding van T. Alraek aan de universiteit van Bergen (Noorwegen) blijkt dat acupunctuur de kans dat een – met succes behandelde –urineweginfectie binnen een half jaar terugkomt, nagenoeg halveert. Ook urge-incontinentie is een plasprobleem waarbij acupunctuur uitkomst biedt. De verbetering treedt vaak al op na ongeveer zeven behandelingen. Een hele opluchting!

 

Urineweginfectie

In het onderzoek van Alraek zijn 94 vrouwen onderzocht die in de laatste twaalf maanden drie urineweginfecties hebben gehad. Eén groep van deze vrouwen kreeg tweemaal per week gedurende vier weken acupunctuur, terwijl de andere groep geen behandeling onderging. Maar liefst 73% van de vrouwen die acupunctuur kregen, bleven zes maanden vrij van klachten. In de controlegroep was dit maar 52%. Verder bleek dat bij de met acupunctuur behandelde vrouwen na het plassen 50% minder urine in de blaas achterbleef, terwijl dit percentage bij de niet behandelde groep onveranderd bleef. Waarschijnlijk ligt hier de oorzaak van de verminderde kans op urineweginfecties: acupunctuur heeft de circulatie van Qi (energie) in de onderbuik verbeterd.

 

Urge-incontinentie

Een ander urineprobleem dat zich voor kan doen, is incontinentie. Incontinentie is er in twee soorten: de stressincontinentie en de urge-incontinentie. Stressincontinentie is het gevolg van verslapte blaasspieren en soms van het verzakken van de baarmoeder en/of blaas. Een situatie die meestal ontstaat na een bevalling. Stressincontinentie is helaas niet zo goed te behandelen met acupunctuur. Urge-incontinentie daarentegen, is een vorm die wél goed reageert op acupunctuur. Dit plasprobleem uit zich door het ongewild urineren na gevoel van aandrang, waarbij de persoon niet in staat is de plas op te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat stimulatie van het punt Sanyinjiao (Milt 6) met een specifieke stroomvorm, de klachten in sommige gevallen met 50% vermindert. Om dit resultaat te bereiken moet de behandeling elke week plaatsvinden. Na zeven weken is de urge-incontinentie doorgaans teruggebracht tot een leefbaar niveau. Wilt u meer over dit onderwerp weten? Vraag het uw acupuncturist; hij staat u graag te woord.

Slaap lekker!

Stress en een onregelmatig waak- en slaapritme zijn de grootste boosdoeners voor het ontstaan van slaapproblemen. Met name mensen die in dag- en nachtdiensten werken behoren tot de risicogroep. Zij krijgen vaak op latere leeftijd te kampen met slaapklachten. Een gezonde levensstijl is de beste manier om deze problemen te voorkomen. Lukt dit niet (of niet helemaal), dan kan acupunctuur de onevenwichtige ‘balans’ herstellen.

 

Slaappatroon

Voor het stellen van de juiste diagnose en het aandragen van een passende behandelingsoplossing – zoals het toevoegen van energie – bespreekt een acupuncturist tijdens gesprekken met cliënten steevast hun slaappatroon (waak- en slaapritme). Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst circuleert energie – de Qi – overdag vooral aan de lichaamsoppervlakte (Yang-situatie). Tijdens het inslapen verplaatst Qi zich via het punt ‘Blaas 1’, dat zich aan de binnenkant van de ogen bevindt, naar dieper gelegen lichaamsdelen (Yin-situatie van rust en herstel).

 

Orgaanklok

Heeft u moeite met inslapen? Dan kan dit liggen aan een tekort aan Yin-energie, waardoor de kracht ontbreekt om Yang ‘naar binnen’ te trekken. De gevolgen daarvan kunnen vermoeidheidsklachten zijn met als bijverschijnsel nachtzweten. Heeft u last van ‘gebroken’ slaap: nachten waarbij u steeds op een bepaald tijdstip ontwaakt? De acupuncturist ziet aan de hand van de zogenaamde ‘orgaanklok’ welk orgaan op welk tijdstip het meest actief is. Tussen één en drie uur ’s nachts is dit bijvoorbeeld de lever. Met deze informatie stelt de acupuncturist een juiste diagnose om vervolgens de behandelwijze te bepalen. In het geval van een nachtelijk actieve lever, versterkt hij bijvoorbeeld de Yin- en leverenergie. Hiermee keert de balans terug en daarmee ook de prettige nachtrust. Slaap lekker!

Kinder acupuntuur voor broodnodige energie

Een kind heeft veel energie nodig om te groeien en om zich te kunnen ontwikkelen. De Traditionele Chinese Geneeskunst is erop gericht lichamelijke en geestelijke energie in balans te houden of te brengen. Daarom is acupunctuur,  een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst, ook uitermate geschikt voor kinderen.
Behandelingen met acupunctuur bij kinderen kunnen ziektes of problemen voorkomen en  genezen, maar ze kunnen ook gericht zijn op het verhogen van de natuurlijke weerstand.
Kinderen reageren over het algemeen snel op behandelingen met acupunctuur. Bij kinderacupunctuur wordt de oorzaak van een ziekte of probleem aangepakt. Zo brengt de acupuncturist  de energie bij een kind weer in balans.

 

Acupunctuurbehandeling bij een kind

De acupuncturist zal een kind dat voor de eerste keer bij hem komt, veel vragen stellen. Die vragen hebben allemaal betrekking op de klacht zelf, maar ook op de algehele gezondheid van het kind en bijvoorbeeld op het eetpatroon en het gedrag van het kind. De acupuncturist kan daarna een klein lichamelijk onderzoekje uitvoeren: hij bekijkt de tong om inzicht te krijgen in de energiebalans van het kind en hij meet de hartslag.
Bij kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar prikt de acupuncturist snel met dunne naaldjes. De naaldjes hoeven niet te blijven staan.
Kinderen vanaf zes jaar krijgen de prikjes terwijl ze op de behandelbank liggen. Bij hen blijven de naaldjes wel een paar minuten staan.
De acupuncturist werkt niet alleen met naalden, maar bijvoorbeeld ook met kruiden en moxa. Dat is een samengeperste kruidenrol die net zoals wierook wordt aangestoken. Moxa verwarmt de acupunctuurpunten, wat de behandeling bevordert. Als het nodig is, kunnen ouders het thuis ook gebruiken bij hun kind.
Een kind kan verder behandeld worden met speciale massagetechnieken zoals bijvoorbeeld acupressuur.
Ten slotte geeft de acupuncturist het kind adviezen en tips mee naar huis over voeding en leefregels. Hij  probeert al bij de eerste behandeling aan te geven hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn om de ziekte of het probleem te genezen of voorkomen en de energie weer in balans te krijgen.

 

De verschillen tussen groot en klein, jong en oud

Volwassenen en kinderen verschillen lichamelijk en geestelijk van elkaar. De acupuncturist houdt tijdens de behandeling van een patiënt daarom rekening met diens leeftijd of ontwikkelingsfase. We leggen u een paar ziektes en problemen voor die de energiebalans bij een kind kunnen verstoren en die de acupuncturist kan behandelen:

 • Het spijsverteringssysteem van een pasgeboren kind is nog in ontwikkeling. Daardoor kan een kind, vooral een baby, veel last hebben van zijn / haar spijsvertering. Bovendien kunnen kinderen last hebben van voedingsadditieven als kleurstoffen en smaakversterkers.
 • Het afweersysteem moet bij een kind nog worden opgebouwd. Daardoor is het vatbaarder voor allerlei ziektes dan een volwassene. We doelen hier overigens niet alleen op verkoudheden, door de Traditionele Geneeskunst Wind-Hitte-Koude-of-Droogte-problemen genoemd, maar ook op ziektes veroorzaakt door bacteriën of virussen. Kinderen kunnen ook ziek worden doordat zij in aanraking komen met rook of met toxinen als uitlaatgassen en na vaccinaties.
 • Steeds meer kinderen hebben last van huid- en longklachten en daarmee gepaard gaande gedragsproblemen.
 • Het is voor kinderen moeilijker om bepaalde heftige gebeurtenissen te verwerken dan voor volwassenen. De komst van een nieuw broertje of zusje bijvoorbeeld, kan leiden tot enorme boosheid of jaloezie.

U kunt meer informatie lezen over problemen met de spijsvertering, Wind-Hitte-Koude-of-Droogte problemen en huid- en longklachten in andere artikelen van deze Stimulans.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.).

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.).

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Op eeuwenoude wijze

Chinese acupuncturisten behandelen al meer dan tweeduizend jaar bindweefselziekten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. De TCG-behandelingen staan beschreven in een van de oudste medische boeken van China: de ‘Huang Di Nei Jing’. Bindweefselziekten als reuma, artritis en artrose, maar ook lupus, spierdystrofie en fibromyalgie vallen – zoals opgetekend in de Huang Di Nei Jing – onder de noemer van het ‘Pijnlijke Obstructie Syndroom’, ook wel ‘Bi’-syndromen geheten. Spierdystrofie, lupus en fibromyalgie vallen onder een aparte subgroep, de ‘Wei Bi’. Een korte introductie over de diagnose en behandeling van bindweefselziekten op de eeuwenoude Chinese manier. Een geneeswijze die – tot op de dag van vandaag – niets aan kracht heeft ingeboet.

 

De TCG-diagnose

Het Bi-syndroom kenmerkt zich door pijn of gevoelloosheid, gevoel van zware spieren, pijnlijke gewrichten en bewegingsbeperking. De klacht zelf varieert van een zeurend en drukkend gevoel tot grote pijn. Bi-syndromen beginnen meestal onopgemerkt en worden gaandeweg erger. Soms verdwijnt de pijn vanzelf of verspringt de klacht van de ene plek naar de andere. Om tot de juiste TCG-diagnose te komen, zijn de symptomen van de Bi-klacht uiterst belangrijk. Dit in verband met de keuze van acupunctuurpunten en kruiden. De TCG-diagnose formuleren we op een typische, oude en klassieke Chinese manier. Een patiënt met gewrichtsklachten is bijvoorbeeld met een ‘Wind Damp Koude Bi’ te diagnosticeren.

 

Wind

Om tot de Wind Damp Koude Bi-diagnose te komen, moet de TCG-therapeut de patiënt goed analyseren en alle klachten juist groeperen. ‘Wind’ heeft de eigenschap van beweging en herbergt een yang-aspect. Wanneer we binnen de TCG zien dat de pijn komt en gaat – of van plek wisselt, net als de wind buiten – diagnosticeren we het element ‘Wind’.

 

Damp en Koude

Bij ‘Damp’ geven de spieren een zwaar gevoel of zijn ze juist gevoelloos. De gewrichten zijn vaak stijf en gezwollen. Het element ‘Koude’ heeft als kenmerk dat het de vrije stroom van lichaamsenergie verstoort. Dit resulteert in een pijnlijke stagnatie of blokkade in het lichaam. Bij Koude gaan normale bewegingen langzaam en is er sprake van bewegingsbeperking. Hierbij kunnen heftige krampen optreden. Wanneer zich Koude voordoet, voelt warmte vaak goed aan; de pijn neemt dan in meer of mindere mate af. Vanuit een Westers perspectief zouden klachten als reuma, artrose, bursitis en lumbago kunnen vallen onder het Wind Damp Koude Bi-syndroom.

 

Wei Bi

Een subvorm van het Bi-syndroom zijn de ‘Wei Bi’-syndromen. Wei Bi heeft de connotatie van een atrofie van de spieren. Als zodanig wordt een Wei Bi gekenmerkt door zwakte van de ledematen, verschrompeling van de spieren en niet kunnen lopen. Over het algemeen is pijn bij een Wei Bi geen groot probleem. (Ook al is het niet uitgesloten, bijvoorbeeld bij fibromyalgie.) Andere bekende vormen van het Wei Bi-syndroom – vanuit de Westerse geneeskundige optiek – zijn multiple sclerose, amyotrophische laterale sclerose, Duchenne en poliomyelitis.

 

Externe of interne oorzaak?

Vanuit het Tradioneel Chinees Geneeskundig perspectief is de oorzaak van het Bi-syndroom terug te voeren naar een externe of interne oorzaak. Bij een externe reden is een ‘Wind Hitte’, dan wel een ‘Wind Koude’ de aanleiding van de klacht. In gewone taal gaat het dan om een bacterie of een virus. Ook een gif of zwaar metaal kunnen de boosdoener zijn. Bij interne oorzaken moet de therapeut de reden zoeken in de algehele constitutie van de patiënt. Hierbij is regelmatig en gezond eten – of zelfs een dieet volgen – van groot belang. Ook overmatige seksuele activiteit zou een rol kunnen spelen bij een interne oorzaak. Als laatste moet de behandelaar kijken naar eventuele trauma’s, shock, stress of burn-out bij de cliënt. Een combinatie van factoren is natuurlijk zeer goed mogelijk.

 

Juan Bi Tang

Een van de klassieke én meest bekende kruidenformules binnen de TCG voor het Wind Damp Koude Bi-syndroom is ‘Juan Bi Tang’. Deze ruim achthonderdjaar-oude formule wordt nog altijd zeer regelmatig toegepast en is met name geschikt voor Bi-klachten in een vroeg stadium. De kruiden in Juan Bi Tang zijn achtereenvolgens: Qiang Huo, Du Huo, Qin Jiao, Sang Zhi, Hai Feng Teng, Dang Gui, Chuan Xiong, Ru Xiang, Mu Xiang, Rou Gui en Gan Cao.

 

De werking

Qiang Huo en Du Huo zijn er om de Wind Damp- en Koude-aspecten van de klacht te bestrijden. Deze ingrediënten staan ook wel bekend als de keizerlijke kruiden. Qiang Huo en Du Huo werken voornamelijk in het bovenste deel van het lichaam, dus wat minder in de heupen, knieën en voeten. Qin Jiao, Sang Zhi en Hai Feng Teng assisteren de andere kruiden en zijn er om Wind en Damp tegen te gaan. Deze drie kruiden worden ook wel de ministers genoemd. Qin Jiao werkt tegelijkertijd verkoelend. Assistent-kruiden zijn Dang Gui en Chuan Xiong. Deze hebben een voedende en verzorgende taak binnen de formule. Ru Xiang en Mu Xiang hebben een regulerende functie en verminderen de pijn. Gui Zhi is een zogenaamd gidskruid, die de andere kruiden naar de bovenste ledematen leidt. Gan Cao, tenslotte, geeft de melange een lekker smaakje.

 

Waarschuwing

Ga nooit zelf met kruiden experimenteren! Ga voor meer informatie naar uw therapeut. Alleen hij kan door het stellen van een juiste diagnose, een voor u geschikte kruidencombinatie samenstellen.

Rustig door de menopauzen

Tachtig procent van alle vrouwen rond de 45 jaar heeft last van de overgangsperiode. Ze lijden aan sterke stemmingswisselingen en klagen over vermoeidheid, hartkloppingen, haaruitval, hoofdpijn, opvliegers, koude rillingen en/of overmatige transpiratie. Sommige vrouwen voelen zich nerveus, zijn angstig en een enkeling denkt niet meer waardevol te zijn voor de maatschappij. De grootste ‘boosdoener’ van al deze fysieke en mentale ongemakken is de sterk verminderde werking van de eierstokken. Deze klachten – die het gevolg zijn van hormonale veranderingen – treden regelmatig op in de periode voordat de maandelijkse menstruatie stopt. Ze kunnen zelfs aanhouden, nadat de cyclus definitief beëindigd is.

 

Effectieve behandelmethode

Veel vrouwen slikken in de overgangsperiode pillen om zich beter te voelen. In sommige gevallen brengen de medicijnen het lichaam nog meer uit evenwicht, waardoor andere kwalen ontstaan. Een effectieve behandelmethode tegen menopauzeklachten is acupunctuur. Om overmatig opstijgen van energie – kenmerkend voor de menopauze – te reduceren en te controleren, maakt de acupuncturist voornamelijk gebruik van punten in onderbenen en voeten. Onderzoek in China toont aan dat van de driehonderd vrouwen de helft na deze behandelingen geen klachten meer heeft. Bij nog eens 84 cliënten verlichtte de therapie de kwalen aanzienlijk.

 

Behandeling op maat

Iedere vrouw is uniek; de een ondervindt meer problemen op het psychische vlak, de ander heeft weer last van opvliegers. Deze laatste klacht is goed te onderdrukken met ooracupunctuur. Al tijdens de behandeling zorgt een zogenaamd verblijfnaaldje ervoor dat de aanvallen aanmerkelijk verminderen. Een positief resultaat. Een resultaat dat grotendeels valt of staat met een juiste diagnose van de menopauzeklachten!

Meer mens tijdens de menstruatie

Omdat de acupuncturist hoofdpijn tijdens de menstruatieperiode regelmatig met succes behandelt, verdient deze categorie aparte aandacht. De verscheidenheid van soorten hoofdpijn die zich rond de menstruatie manifesteren, is groot. Zo kunnen alle in deze nieuwsbrief besproken hoofdpijnen rond de menstruatieperiode tot uiting komen. Op verschillende momenten. En of dat nu vóór, tijdens of na de periode is; hoofdpijn heeft altijd één overeenkomst. Het komt altijd ongelegen.

 

Yin en Yang

Vrouwen krijgen vaak last van hoofdpijn wanneer de menstruatiecyclus niet vloeiend verloopt. In het midden van de menstruatiecyclus – rond de eisprong – zijn vrouwen duidelijk Yin. Daarna transformeert de cyclus zich naar een Yang-aspect. Dat is in de periode waarin het lichaam de baarmoeder ‘schoonmaakt’. Dan vloeit er meer bloed richting de baarmoeder, waardoor er een bloedtekort kan ontstaan. Hierdoor krijgt de lever op zijn beurt onvoldoende voeding, met als gevolg dat de Qi niet goed meer stroomt en stagneert. Tijdens de menstruatie wordt het bloed afgevloeid. Er ontstaat een nog grotere bloeddeficiëntie of zélfs een Yin-deficiëntie. Dit leidt tot hyperactiviteit van de lever, met als resultaat een Stijgende Lever Yang én uiteindelijk – in sommige gevallen – een akelige hoofdpijn.

 

Diagnose

Bij het stellen van de diagnose vraagt de acupuncturist naar het verloop van de menstruatie in combinatie met de hoofdpijnklachten. Zodoende maakt hij een analyse van de disbalans die ontstaat rond de menstruatieperiode. Het verleden speelt hierin altijd een rol: zwangerschappen, bevallingen en klachtenpatronen komen daarom uitvoerig aan de orde tijdens een vraaggesprek met uw acupuncturist.

 

Lever Qi Tekort en Bloedleegte

Lever Qi Tekort en Bloedleegte-symptoompatroon is de meest voorkomende oorzaak voor migraine rond de menstruatie. Deze vorm van hoofdpijn is meestal eenzijdig, en ontstaat doorgaans vóór de menstruatie. Bijkomende klachten zijn wazig zien, een vernauwd blikveld (tunnelvisie) en een afkeer van fel licht. Ook is er soms sprake van een dof gevoel of tintelingen in de vingers en opgezette, pijnlijke borsten. Andere symptomen zijn een grotere emotionaliteit (snellere irritatie, depressiviteit) en vermoeidheid. Om de malaise compleet te maken kunnen hier nog koude handen en voeten, een opgezette, pijnlijke onderbuik én een ontregelde stoelgang bij komen. Ter verlichting kunt u thuis de onderbuik verwarmen met een zogeheten Moxa-stick. Een sigaarvormige rol met daarin het voedende en verzachtende kruid bijvoet.

 

Dai Mai

Bij behandeling van hoofdpijn rond de menstruatie speelt de Dai Mai – een van de wondermeridianen – een grote rol. Deze meridiaan heeft een sterk regulerende werking op alle vaste stoffen, zoals bloed en ontlasting. Tegelijkertijd vervult de Dai Mai een belangrijke verbindingsfunctie tussen het onder- en het bovenlichaam. Omdat klachten van de baarmoeder en het hoofd vaak samengaan én de Dai Mai op een paar punten te beïnvloeden is, kiest de acupuncturist ervoor om deze meridiaan te stimuleren bij de behandeling van hoofdpijnklachten. Hierbij probeert hij de verstoring van de Dai Mai te herstellen, zodat u zich weer wat méér mens voelt tijdens de menstruatie.

Als kleine potjes ontstoken oren hebben is acupunctuur de oplossing!

Een jongetje van vijf jaar wordt ’s ochtends krijsend wakker. Hij heeft ontzettende oorpijn. Zijn moeder neemt contact op met de acupuncturist en gelukkig kunnen ze er snel terecht. De acupuncturist geeft het jongetje wat prikjes en na  een kwartiertje wordt de pijn minder. Een uur later komt er vocht uit het oor. Het jongetje kalmeert en slaapt van vroeg in de avond tot de volgende ochtend. Dan heeft hij nog een klein beetje verhoging, maar ook weer volop energie om te spelen. Dit voorbeeld uit de dagelijkse praktijk geeft aan dat middenoorontstekingen heel goed verholpen kunnen worden met acupunctuur.

Ieder kind, of het nu kerngezond is of wat zwakker, kan een middenoorontsteking oplopen. U weet vast wel uit verhalen van anderen, uit eigen ervaring of van uw kinderen hoe vreselijk dat kan zijn. De ontsteking uit zich in sommige gevallen door slechts een milde pijn of druk op het oor, maar meestal gaat het gepaard met koorts en is de pijn in en rondom het oor niet om uit te houden, zo erg. Die pijn ontstaat doordat de energiestroom in en rond het oor is geblokkeerd. Het oor dat ontstoken is, ziet er vaak erg vies uit omdat het vocht in het middenoor vertroebeld is en naar buiten komt. Dat noemen we een loopoor.

 

Oorzaken van een middenoorontsteking

In het geval van het jongetje van vijf is er zowel een interne als een externe factor aan te wijzen die de middenoorontsteking veroorzaakt heeft: ten eerste had hij al de hele winter last van een verkoudheid die maar niet over wilde gaan. Dit is een interne factor. Ten tweede is hij na de zwemles met natte haren naar buiten gelopen. Dat is een externe factor.

Externe factoren komen dus van buitenaf: de wind die door natte haren waait, kan een verkoudheid veroorzaken. Via de buis van eustachius kan die verkoudheid het middenoor bereiken en daar een ontsteking veroorzaken.

Interne factoren die een middenoorontsteking kunnen veroorzaken, zijn in termen van de acupunctuur een tekort aan energie en interne damp.
Met een tekort aan energie bedoelen we een verminderde weerstand. Ziekteverschijnselen bij een kind met een verminderde weerstand zijn bijvoorbeeld een chronische verkoudheid, koorts en vertroebeling van het oorvocht.
Met de term interne damp doelen we op een slechte spijsvertering. Kinderen met een voedselallergie kunnen hier bijvoorbeeld last van hebben. Door de slechte spijsvertering vertroebelen soms de slijmvliezen, waardoor een middenoorontsteking kan ontstaan.

 

De acupunctuurbehandeling van een middenoorontsteking

Een arts behandelt een middenoorontsteking meestal met antibiotica. Als de ontsteking terugkeert, brengt hij  het kind onder narcose en geeft het buisjes in de oren of verwijdert de keel- en/of neusamandelen.

De acupuncturist maakt een einde aan de ontsteking door de energieblokkade in en rond het oor op te. De acute of chronische pijn en de koorts verdwijnen daardoor. Verder is de behandeling van de acupuncturist gericht op het vergroten van de energie, dus het verhogen van de weerstand en eventueel op het verbeteren van de spijsvertering. Het resultaat is dat het kind op de langere termijn minder vatbaar zal zijn voor een volgende middenoorontsteking.

Door de acupunctuurbehandelingen wordt het herstelvermogen van het kind zelf aangesproken, zal zijn energie toe- en de kans op een middenoorontsteking afnemen, zonder medicijnen of operatieve ingrepen!

Voedsel, één van de hoofdoorzaken van migraine

 

Boter, kaas of eieren?

Migraine is een regelmatig terugkerende bonzende hoofdpijn die de patiënt meestal aan één zijde van het hoofd voelt. De pijn is heftig en duurt 4 tot 72 uur. Migraine gaat gepaard met misselijkheid, braken, concentratiestoornissen en overgevoeligheid voor licht, geluid en geur. Enkele ogenblikken voor een aanval zien migrainepatiënten een patroon van sterretjes en lichtflitsen. Dit noemen we auraverschijnselen. Bij het ontstaan van migraine spelen diverse – veelal onbekende – factoren een rol.

 

Onderzoek

Onlangs verscheen in het vooraanstaande medisch tijdschrift The British Medical Journal (27 maart 2004. Voor samenvatting: www.bmj.com) een onderzoek waaruit blijkt dat hoofdpijn en migraine zeer effectief behandeld kunnen worden met acupunctuur. Uit dit onderzoek bij een grote groep hoofdpijnpatiënten is zelfs gebleken dat acupunctuur effectiever is dan de medicijnen die de huisarts in dergelijke gevallen voorschrijft.

 

Symptomen

Een migraineaanval is doorgaans een zeer aangrijpende gebeurtenis. De patiënt is vaak volledig gevloerd en zondert zich het liefst af in een donkere kamer. De (neurologische) verschijnselen lopen hierbij uiteen van verminderd gezichtsvermogen, spraakstoornissen en krachtsverlies, tot tintelingen of zelfs verlammingsverschijnselen.

 

Oestrogeen

Ongeveer één miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van migraine. De groep vrouwelijke patiënten is twee tot drie keer groter dan die van de mannen. Dat komt vermoedelijk omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen de kans op migraine verhoogt. Zowel in het geval van een tekort, als in het geval van een teveel aan dit hormoon.

 

Invloed

Wetenschappers vermoeden dat de stof tyramine, een bestanddeel in bepaalde voedingsstoffen, één van de aanstichters is van migraine. Met name rode wijn, kaas, chocolade, citrusvruchten, vleesproducten en Chinese gerechten kunt u – gezien het hoge tyramine-gehalte – beter vermijden. Ook sommige leefpatronen hebben een nadelige invloed. Stress, grote vermoeidheid en plotselinge overgangen tussen spanning en ontspanning verhogen de kans op migraine.

 

Boosdoeners

Onderzoek onder 1310 migrainepatiënten over voedselgerelateerde aanvallen leverde het volgende resultaat op:

 • 24% krijgt last na het drinken van alcohol
 • 9% na rode wijn
 • 19% na het eten van chocola
 • 16% bij kaas
 • 9% verdraagt geen citrusvruchten
 • 7% kan beter geen koffie drinken
 • 3% krijgt klachten na varkensvlees
 • 3% moet zuivelproducten laten staan
 • 2% krijgt een aanval na voedsel met eieren

 

Neurotransmitters

Een migraineaanval heeft te maken met de samentrekking van bloedvaten in de hersenen. Waardoor deze samentrekking tot stand komt, is nog niet duidelijk. Wel bestaat het vermoeden dat de oorzaak ligt in een stoornis in de neurotransmitters, de chemische boodschappers in onze hersenen. De neurotransmitters geven binnen de cellen zenuwprikkels door en zenden tegelijkertijd informatie naar de bloedvaten.

 

Serotonine

Hoogstwaarschijnlijk speelt de neurotransmitter serotonine een centrale rol bij het ontstaan van migraine. Vlak voor een migraineaanval stijgt de concentratie van deze stof in het bloed. Direct na het begin van de aanval, neemt de concentratie serotonine weer sterk af. De wisselende concentratie zorgt voor vernauwing en verwijding van de bloedvaten in de hersenen. Tijdens de vernauwing krijgen bepaalde hersencellen te weinig zuurstof. Dit leidt tot de auraverschijnselen die vóór een migraineaanval optreden en betekent het begin van de hoofdpijn. Daarna volgt de verwijding, waarna de bloedvaten weer samentrekken. Deze veranderingen in de bloedvaten veroorzaken de bonzende pijn bij migraine.
Acupunctuur heeft een sterk normaliserend effect op het serotoninegehalte. Ook blijkt uit MRI-onderzoek tijdens acupunctuur, dat het aanprikken van acupunctuurpunt; Galblaas 37, invloed kan worden uitgeoefend op het visuele centrum in de hersenen.

 

Twee syndromen

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst bestaan er verschillende wegen om tot de diagnose migraine te komen. Helaas geldt dat het onmogelijk is om alle soorten migraine te behandelen. Twee wél met acupunctuur te behandelen migrainesyndromen zijn: Stase Xue en Leegte Yin Lever en Nier.

 

Stase Xue

Van het Stase Xue-syndroom is sprake wanneer de patiënt naast migraine ook andere verschijnselen vertoont, zoals ernstige pijnklachten in gewrichten, huiduitslag en menstruatiestoornissen. De behandeling richt zich hierbij op het opheffen van de stagnaties en het verbeteren van de bloedcirculatie. Punten in de onderbuik (renmai 4), voet (lever 3) en pols (hartconstrictor 7) komen hierbij goed van pas. Daarnaast besteedt de acupuncturist aandacht aan het bestrijden van vermoeidheid en het herstel van de totale disbalans. De punten die hij hiervoor gebruikt zijn afhankelijk van de specifieke symptomen.

 

Leegte Yin Lever en Nier

Patiënten die lijden aan migraine als gevolg van Leegte Yin Lever en Nier hebben onder meer klachten als vermoeide lenden en knieën, warme handen en voeten (zweterig), nachtelijk transpiratie én droge mond of duizeligheid. De behandeling heeft gezien het gebrek aan Yin een voedend karakter. Met name de punten op de rug (blaas 18 en 23) lenen zich uitstekend voor de behandeling van Leegte Yin Lever en Nier. Ook het punt aan de binnenkant van de enkel (nier 3) in combinatie met een rugpunt (blaas 52) blijkt effectief.

 

Meer weten?

Om een migraineaanval te voorkomen is onder meer een hoge, dagelijkse dosis vitamine B2 (400mg per dag) en/of een regelmatig gebruik van gember aan te raden. Uiteraard verdient ieder type migraine, een specifieke behandeling. Wanneer u meer wilt weten over de toepassingen die de Traditionele Chinese Geneeskunst u te bieden heeft, maak dan eens een afspraak met uw acupuncturist. Hij staat u graag te woord.

Misselijk? Daar is een kruid tegen opgewassen!

“Mag ik misschien op uw plek zitten? Ik kan namelijk niet tegen achteruit reizen.” Een vraag die veel mensen met reisziekte zullen herkennen. Vooral wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer of de auto is reisziekte een vervelende kwaal. Iedereen weet wat het is om ‘niet lekker’ of misselijk te zijn. Toch wordt de één al onpasselijk bij het zien van bloed of een operatie, terwijl een ander er vol bewondering naar kan kijken. Een duidelijke verklaring is daar niet voor te geven. Wel is de kans op misselijkheid groter als je bijvoorbeeld ziek bent, bedorven voedsel eet of zwanger bent. Vooral in de eerste maanden van zwangerschap is het lichaam in de war. Het slikken van medicijnen kan gevaarlijk zijn en is in dat geval zeker niet aan te raden. De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) biedt in deze situaties hulp in de vorm van kruiden.

De zwangerschap zet het huishouden van de vrouw totaal ondersteboven. Overmatige energie, hitte, kou, Yin en Yang; allemaal factoren die de stemming van het lichaam beïnvloeden. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de oorzaak van de misselijkheid moeilijk te bepalen is. Een TCG-therapeut stelt daarom een individuele diagnose om de aanleiding te achterhalen en kiest vervolgens de meest effectieve kruiden.

 

Harmoniserende kruidenformules

Niet alleen misselijkheid, ook een totale disharmonie van maag, lever en galblaas speelt tijdens de zwangerschap dikwijls op. Kenmerken van deze ontregeling in het lichaam zijn een vol gevoel in maag en zijde, braakneigingen en brandend maagzuur. Tegelijkertijd spelen ook emoties hoog op, waardoor de aankomende moeder prikkelbaar is. De harmoniserende kruidenformule ‘Minor Bupleurum Decoction’ biedt voor deze kwalen uitkomst. De verwerkte wortelsoort Bupleurum verzacht de energiehuishouding en brengt lichaam en geest in balans. Als er naast de bovengenoemde klachten ook een brandende obstipatie of diarree optreedt, is ‘Major Bupleurum Decoction’ een eerder aangewezen formule.

 

Reisziekte

Bij reisziekte schrijft de TCG-therapeut vaak dezelfde kruiden voor. Dit zijn de zogenaamde patent medicine ‘Khang Ning Wan’ en ‘Pill Curing’. Deze kruiden gebruiken de Chinezen al eeuwen met zichtbaar resultaat. Ze zijn vriendelijk in gebruik en werken binnen dertig minuten. Ieder lichaam reageert verschillend op de kruiden tegen misselijkheid. De TCG-behandelaar is de deskundige op dit gebied. Voor een effectief resultaat is daarom altijd een persoonlijke diagnose aan te raden.

Acupunctuur: daar vaart u wel bij!

Van maagstoornissen, prikkeling van het evenwichtsorgaan (zee- en wagenziekte), nervositeit en migraine tot griep, menstruatie, stress en zwangerschap. Misselijkheid is een veelvoorkomende gezondheidsklacht die in uiteenlopende situaties voorkomt en zich in verschillende soorten en maten uit. Alhoewel de klachten in de meeste gevallen niet ernstig zijn, is de uitwerking die ze op uw lichaam en geest hebben, toch erg onaangenaam. Acupunctuur heeft een voortvarend antwoord op allerlei vormen van misselijkheid.

Acupunctuur is een beproefd therapeutisch en diagnostisch systeem. De geneeswijze is gebaseerd op het feit dat tussen de huidoppervlakte en de menselijke organen verbanden bestaan. Is er sprake van een bepaalde orgaanfunctiestoornis, dan is de daaruit voortkomende klacht, zoals misselijkheid, door het zetten van acupunctuurnaalden goed te verhelpen.

 

Verlost van zwangerschapsmisselijkheid

“In eerste instantie leek het te simpel voor woorden dat die kleine prikjes mij van mijn zwangerschapsmisselijkheid zouden verlossen”, vertelt mevrouw Douwes. Zij werd over de streep getrokken door haar verloskundige die haar attendeerde op de mogelijkheden van acupunctuur. “Mijn vroedvrouw had veel positieve verhalen gehoord over deze behandelwijze. En aangezien ik geen medicijnen wilde innemen, leek acupunctuur een goed alternatief. Ondanks dat de gedachte met naaldjes te worden geprikt, mij in eerste instantie niet erg aansprak.”

 

Oplossing voor zeeziekte

Voor Robert-Jan Steinmetz, een fanatiek zeiler, gaf een artikel in De Waterkampioen de doorslag. Robert-Jan: “Acupunctuur biedt een oplossing voor zeeziekte meldde dit vaktijdschrift. Daar wilde ik wel wat meer over weten. Want ook al geniet ik over het algemeen volop van het zeilen op de Nederlandse wateren, soms kan het er flink spoken. Het gevolg is dat er een ‘katterig’ gevoel in me naar boven komt én dat ik misselijk word. Navigeren vanuit de kajuit is dan niet alleen hinderlijk, maar – als de tocht lang duurt – eveneens gevaarlijk, omdat je concentratievermogen vermindert.” Nieuwsgierig naar de Oosterse geneeswijze, waagde Robert-Jan de sprong en ging in zee met een acupuncturist.

 

Diagnose

Eenmaal de stap over de drempel van een praktijk gezet, vraagt de acupuncturist – tijdens het eerste gesprek – de cliënt het hemd van zijn lijf. Hoe ziet uw eetpatroon er uit? Heeft u problemen met uw stoelgang? Is er sprake van hoofdpijn? Merkt u iets van koude en/of warmte gevoelens? Acupuncturisten stellen die vragen niet voor niets. De oorzaken van misselijkheid zijn zeer divers. Om te zorgen dat de acupuncturist in alle gevallen een passende behandeling kan samenstellen, is een grondige intake geen overbodige luxe. Naast een vraaggesprek, de zogenaamde anamnese, bestaat de kennismaking uit een pols- en tongdiagnose en in sommige gevallen een lichamelijk onderzoek (zoals het testen van de beweeglijkheid van spieren en gewrichten en het registreren van pijnpunten).

 

Opstijgende maagenergie

De meest voorkomende misselijkheidoorzaak is ‘opstijgende maagenergie’. In het geval van een zwangerschap, zoals bij mevrouw Douwes, betekent dit dat er te veel lichaamsenergie rechtstreeks naar de ontwikkeling van het kind gaat. Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en is het niet (meer) in staat zijn eigen maagenergie te controleren. De energie stijgt op en veroorzaakt een misselijk gevoel. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgeven. In de behandelingswijze voor deze kwaal, heeft de acupuncturist een tweeledig doel voor ogen. Door het toevoegen van energie wordt enerzijds uitputting tegengegaan en is het anderzijds mogelijk de maagenergie weer te controleren en stabiliseren.

 

Acupunctuurpunten

Een van de meest gebruikte acupunctuurpunten tegen misselijkheid – en specifiek tegen de opstijgende maagenergie – is hartconstrictor HC6. Dit is het zesde punt van de hartconstrictormeridiaan en ligt in de pols. HC6 zorgt voor een dalende maagenergie en stopt het braken. De acupuncturist stimuleert niet alleen HC6; hij gebruikt eveneens andere punten, zodat het energieniveau toeneemt en de cliënt zich fitter voelt. Zo kreeg mevrouw Douwes naaldjes in haar pols, scheenbenen, enkels en eentje zo’n vijf centimeter boven haar navel. “Het verbaasde me dat ik er geen naar gevoel aan overhield, nadat ze eenmaal geplaatst waren. Ik lag best ontspannen met zeven glimmende naaldjes in mijn lijf”, vertelt ze. De dag na de eerste sessie hoefde mevrouw Douwes voor het eerst sinds weken niet over te geven. Na zes vervolgbehandelingen was ze weer helemaal de oude.

 

Magnetisme

In sommige gevallen besluit de acupuncturist het HC6-punt langere tijd te stimuleren. De keuze valt dan op een magneetje. Dit stukje metaal – dat met een pleister op de huid is vastgeplakt – stimuleert het HC6-punt in de periode tussen de acupunctuurbehandelingen. Robert-Jan Steinmetz: “Door het dragen van het polsmagneetje is de misselijkheid tijdens zwaar zeilweer aanmerkelijk minder. Dat betekent dat ik ook in moeilijke omstandigheden weer lekker kan zeilen

Neus verkoudheid

Vraag: In de herfst en winter heb ik regelmatig last van een loopneus. Is dit te behandelen met acupunctuur? Zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?

Rhinitis, ofwel neusverkoudheid, is uitstekend met acupunctuur te behandelen. De therapie is erop gericht de weerstand te verhogen en de ontsteking te verminderen. Als er sprake is van problemen met de hoofdholtes stimuleert de acupuncturist het acupunctuurpunt Dikke darm 20. Om de weerstand te verhogen en de longen te versterken, stimuleert hij de punten Blaas 12 en 13. De behandeling werkt over het algemeen zeer effectief, zeker wanneer de acupuncturist de blaaspunten op de rug extra stimuleert met een zwakstroom.

 

Preventie

Wat veel mensen niet weten is dat de Traditionele Chinese Geneeskunst van origine een preventieve geneeskunst is. In het oude China kregen de artsen betaald, zólang de mensen gezond bleven; bij ziekte stopte de betaling. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn dan ook heel veel preventieve behandelmogelijkheden ontwikkeld, voor uiteenlopende aandoeningen. Zo ook voor Rhinitis.

 

Weerstand

Een bekend voorbeeld van een veelvoorkomende preventieve behandeling is die van hooikoorts. Bij neusverkoudheid geldt hetzelfde principe. Wanneer gedurende een aantal jaren dezelfde klachten optreden rond dezelfde periode, is het verstandig om voor die tijd al enkele behandelingen te hebben ondergaan. Per saldo bouwt het lichaam de weerstand tegen een ziekte tenslotte beter op in een gezonde periode. Na een preventieve behandeling herstelt het lichaam eerder wanneer de voorziene klachten optreden. U zult zien dat uw klachten een stuk minder heftig zijn, of zelfs helemaal wegblijven.

Acupunctuur biedt verlichting bij problematische stoelgang

 

De pot op met ongemak

Koning, keizer, admiraal; de WC gebruiken we allemaal. Toch is onze stoelgang een onderwerp waar we niet gemakkelijk over praten, zéker niet wanneer we daar problemen bij ondervinden. Om hier (tenminste een beetje) verandering in te brengen, besteden we in deze Stimulans aandacht aan klachten bij de stoelgang. We gaan in op de toepassing van acupunctuur bij drie veel voorkomende problemen: een spastische dikke darm, obstipatie (verstopping) en diarree. De boodschap? Dankzij een zorgvuldig gekozen behandeling volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, kan ongemakkelijke stoelgang voortaan de pot op!

 

Het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) – ook wel spastische colon, of spastische darm genoemd – is een onschuldige aandoening, waar ongeveer 1 op de 5 Nederlanders op gezette tijden hinder van ondervindt. Bijna de helft van alle darmproblemen is het gevolg van zo’n prikkelbare darm. De belangrijkste klachten bij PDS zijn buikpijn en ontlastingsproblemen. De klachten kunnen gedurende periodes wegblijven of nauwelijks waarneembaar zijn, om vervolgens weer tijdenlang op te spelen. Eén ding is zeker: PDS komt altijd ongelegen.

 

Oorzaken?

Een eenduidige oorzaak van PDS is nog niet bekend. Wel hebben ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen er last van. Behalve het geslacht, lijkt ook leeftijd een rol te spelen. Zo hebben jong-volwassenen vaker last van onregelmatige en krampachtige darmbewegingen, dan ouderen. Gelukkig verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf, wanneer PDS-lijders de middelbare leeftijd bereiken. Een ander fenomeen is dat angst en stress in sommige gevallen de bestaande klachten verergeren. En dat de ene persoon van nature een gevoeligere darmwand heeft dan de ander. Er zijn dan ook evenveel vormen van PDS, als dat er mensen zijn.

 

PDS in de praktijk

Vera Mans heeft regelmatig last van PDS. De klachten beperken Vera in haar werk: “Soms kan ik me niet concentreren, en doe ik op een dag stukken minder. De pijn in mijn buik is dan gewoon te heftig. Ook mijn stoelgang verloopt op zo’n moment moeizaam en dat heeft weer een groot effect op mijn humeur”, vertelt ze tijdens het eerste consult. Bij het vraaggesprek komen er verschillende symptomen aan het licht die wijzen op een tekort aan vocht in de dikke darm. Op haar werk, waar de airconditioning de lucht droog maakt, komt ze er – door de drukte – nauwelijks toe om wat te drinken. Op eigen initiatief neemt ze daarom gedurende enkele weken een fles water mee, die ze in de loop van haar werkdag leegdrinkt. Helaas is het resultaat hiervan onvoldoende. Reden voor Vera om contact op te nemen met een acupuncturist.

De diagnose
Vera blijkt continu een lichte verhoging te hebben. Als oorzaak wijst ze een verwaarloosde griep aan, die inmiddels enkele maanden aanhoudt. Ook heeft ze al jaren last van lage rugpijn en klaagt ze over moeheid. Opvallend, gezien haar levensstijl waarin sporten een belangrijke rol speelt. Op basis van haar klachtenpatroon, stelt Vera’s acupuncturist de volgende diagnose: gebrek aan vocht en onbalans van het waterelement (nieren en blaas). Vera’s behandeling staat daarom in het teken van het bestrijden van hitte, het bevochtigen van de darmen én het verhogen van het herstellend vermogen.

 

De behandeling

Bij de behandeling van PDS gebruikt de therapeut acupunctuurpunten die de vrije circulatie tussen de ingewanden bevorderen, zoals het 6de punt van de driewarmer en het 5de punt van de hartconstrictor-meridiaan. Ook het punt dikke darm 4 – liggend op de duimmuis – is een punt dat voor stimulatie in aanmerking komt. Daarbij raadt de acupuncturist in sommige gevallen aan het dieet aan te passen.

 

Obstipatie

Van een andere orde dan prikkelbare darmen, zijn de klachten bij een niet goed verlopend ontlastingpatroon. Soms ontstaan deze klachten om een duidelijk aanwijsbare reden. Denk aan de vrachtwagenchauffeur die niet in staat is om naar de WC te gaan op tijden dat hij aandrang voelt. Langdurig ophouden, leidt in zijn geval tot een moeizame stoelgang. Deze klachten komen overigens ook voor bij het plassen. Ze zijn doorgaans te verhelpen door training in het ontspannen van de sluitspieren.

 

Grondige analyse

Wanneer obstipatieklachten ontstaan om onduidelijke redenen, is een grondige analyse nodig om tot de juiste diagnose te komen. Tijdens de analyse komen factoren als voeding, leefgewoonten en werk- en privé-omstandigheden aan bod. Ook is er aandacht voor de innerlijke balans. Verder zijn klachten als allergieën, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, gewrichtsklachten en stress belangrijke aanwijzingen voor de acupuncturist. Zo kan hij oorzaken blootleggen, die in eerste instantie niet voor de hand liggen.

 

Individueel bepaald

Een normale stoelgang laat driemaal per dag tot driemaal per week van zich spreken, en is sterk individueel bepaald. In het algemeen spreken we pas van obstipatie, wanneer de aandrang minder vaak optreedt dan normaal en de ontlasting hard en droog is. Bovendien is hierbij sprake van moeilijke en pijnlijke stoelgang. Maar ook als de ontlasting juist week en relatief licht is, wijst dat op obstipatie. De Traditionele Chinese Geneeskunst stelt evenwel twee verschillende diagnoses.

 

Belangrijke indicator

Ook wanneer u voor heel andere klachten komt dan voor ontlastingsproblemen, vraagt de acupuncturist naar uw stoelgang. Uw stoelgang zegt namelijk veel over de toestand van uw lichaam. Zo duidt obstipatie met harde ontlasting meestal op een overmaat aan hitte; een verschijnsel dat meerdere klachten veroorzaakt. Obstipatie met weke ontlasting wijst op zijn beurt op een energietekort van Longen en Milt.

 

Maag 25 en Blaas 25

In de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn verschillende oorzaken van obstipatie beschreven. Ze variëren van een emotionele herkomst (angsten, stress, overwerkt zijn en vermoeidheid) tot fysieke aanleidingen (langdurige ziekten, teveel pikant eten en koorts). Afhankelijk van de oorzaak, kiest uw acupuncturist voor behandelpunten als Maag 25 (het Mu-punt van de dikke darm: bruikbaar voor alle chronische darmklachten) en Blaas 25. Dit laatste punt ligt op de lage rug, en is uitermate geschikt bij obstipatie waarvan hitte de veroorzaker is. Bij obstipatie met harde en droge ontlasting, raadt de acupuncturist – als aanvullend onderdeel van de behandeling – het eten van volkorenrijst aan.

 

Diarree

Diarree ontstaat op verschillende manieren. In de Westerse optiek is de meest voorkomende oorzaak van diarree een infectie van het maag-darmstelsel, vaak veroorzaakt door buikgriep of voedselvergiftiging. Hierbij zorgen diverse bacteriële infecties voor te veel vocht in de darmen. Als reactie hierop scheidt het lichaam het overvloedige water af, dat tegelijkertijd ziektekiemen en giftige stoffen wegspoelt. Daarom is het niet altijd verstandig om stoppende middeltjes te nemen bij buikloop. Bij langdurige diarree bestaat overigens wel het gevaar voor uitdroging. Vooral jonge kinderen en bejaarden moeten hiervoor oppassen. Gevaarlijke situaties zijn te voorkomen door veel te drinken. In de regel is één glas vocht per toiletgang voldoende. Beter nog, is om de verloren zouten aan te vullen met een ORS-preparaat (orale rehydratievloeistoffen).

 

Voedingsadviezen

Zowel bij chronische obstipatie als bij acute diarree spelen hitteverschijnselen een grote rol. Bij chronische diarree staan de koudeaspecten juist centraal. De TCG kent voor ieder geval een andere behandeling. Een doeltreffend punt bijvoorbeeld om koude in de darmen te bestrijden, is Ren Mai 6. Dit punt ligt net onder de navel en zorgt met behulp van de weldadige warmte van de moxastick voor verdrijving van de koude. Naast het behandelen van punten ter bevordering van het algehele herstel, geeft de acupuncturist nog praktische voedingsadviezen. Zo zal hij aangeven dat banaan een koude vrucht is. Het eten van banaan bij chronische diarree is ten zeerste af te raden, terwijl deze vrucht bij een acute diarree-aanval – een hitteverschijnsel – juist wél uitkomst biedt.

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de behandeling van PDS, verstopping of diarree volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst? Neem dan contact op.

Rustig door de menopauzen

Tachtig procent van alle vrouwen rond de 45 jaar heeft last van de overgangsperiode. Ze lijden aan sterke stemmingswisselingen en klagen over vermoeidheid, hartkloppingen, haaruitval, hoofdpijn, opvliegers, koude rillingen en/of overmatige transpiratie. Sommige vrouwen voelen zich nerveus, zijn angstig en een enkeling denkt niet meer waardevol te zijn voor de maatschappij. De grootste ‘boosdoener’ van al deze fysieke en mentale ongemakken is de sterk verminderde werking van de eierstokken. Deze klachten – die het gevolg zijn van hormonale veranderingen – treden regelmatig op in de periode voordat de maandelijkse menstruatie stopt. Ze kunnen zelfs aanhouden, nadat de cyclus definitief beëindigd is.

 

Effectieve behandelmethode

Veel vrouwen slikken in de overgangsperiode pillen om zich beter te voelen. In sommige gevallen brengen de medicijnen het lichaam nog meer uit evenwicht, waardoor andere kwalen ontstaan. Een effectieve behandelmethode tegen menopauzeklachten is acupunctuur. Om overmatig opstijgen van energie – kenmerkend voor de menopauze – te reduceren en te controleren, maakt de acupuncturist voornamelijk gebruik van punten in onderbenen en voeten. Onderzoek in China toont aan dat van de driehonderd vrouwen de helft na deze behandelingen geen klachten meer heeft. Bij nog eens 84 cliënten verlichtte de therapie de kwalen aanzienlijk.

 

Behandeling op maat

Iedere vrouw is uniek; de een ondervindt meer problemen op het psychische vlak, de ander heeft weer last van opvliegers. Deze laatste klacht is goed te onderdrukken met ooracupunctuur. Al tijdens de behandeling zorgt een zogenaamd verblijfnaaldje ervoor dat de aanvallen aanmerkelijk verminderen. Een positief resultaat. Een resultaat dat grotendeels valt of staat met een juiste diagnose van de menopauzeklachten!

Rustig door de menopauzen

Tachtig procent van alle vrouwen rond de 45 jaar heeft last van de overgangsperiode. Ze lijden aan sterke stemmingswisselingen en klagen over vermoeidheid, hartkloppingen, haaruitval, hoofdpijn, opvliegers, koude rillingen en/of overmatige transpiratie. Sommige vrouwen voelen zich nerveus, zijn angstig en een enkeling denkt niet meer waardevol te zijn voor de maatschappij. De grootste ‘boosdoener’ van al deze fysieke en mentale ongemakken is de sterk verminderde werking van de eierstokken. Deze klachten – die het gevolg zijn van hormonale veranderingen – treden regelmatig op in de periode voordat de maandelijkse menstruatie stopt. Ze kunnen zelfs aanhouden, nadat de cyclus definitief beëindigd is.

 

Effectieve behandelmethode

Veel vrouwen slikken in de overgangsperiode pillen om zich beter te voelen. In sommige gevallen brengen de medicijnen het lichaam nog meer uit evenwicht, waardoor andere kwalen ontstaan. Een effectieve behandelmethode tegen menopauzeklachten is acupunctuur. Om overmatig opstijgen van energie – kenmerkend voor de menopauze – te reduceren en te controleren, maakt de acupuncturist voornamelijk gebruik van punten in onderbenen en voeten. Onderzoek in China toont aan dat van de driehonderd vrouwen de helft na deze behandelingen geen klachten meer heeft. Bij nog eens 84 cliënten verlichtte de therapie de kwalen aanzienlijk.

 

Behandeling op maat

Iedere vrouw is uniek; de een ondervindt meer problemen op het psychische vlak, de ander heeft weer last van opvliegers. Deze laatste klacht is goed te onderdrukken met ooracupunctuur. Al tijdens de behandeling zorgt een zogenaamd verblijfnaaldje ervoor dat de aanvallen aanmerkelijk verminderen. Een positief resultaat. Een resultaat dat grotendeels valt of staat met een juiste diagnose van de menopauzeklachten!

Acupunctuur biedt verlichting bij problematische stoelgang

 

De pot op met ongemak

Koning, keizer, admiraal; de WC gebruiken we allemaal. Toch is onze stoelgang een onderwerp waar we niet gemakkelijk over praten, zéker niet wanneer we daar problemen bij ondervinden. Om hier (tenminste een beetje) verandering in te brengen, besteden we in deze Stimulans aandacht aan klachten bij de stoelgang. We gaan in op de toepassing van acupunctuur bij drie veel voorkomende problemen: een spastische dikke darm, obstipatie (verstopping) en diarree. De boodschap? Dankzij een zorgvuldig gekozen behandeling volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, kan ongemakkelijke stoelgang voortaan de pot op!

 

Het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) – ook wel spastische colon, of spastische darm genoemd – is een onschuldige aandoening, waar ongeveer 1 op de 5 Nederlanders op gezette tijden hinder van ondervindt. Bijna de helft van alle darmproblemen is het gevolg van zo’n prikkelbare darm. De belangrijkste klachten bij PDS zijn buikpijn en ontlastingsproblemen. De klachten kunnen gedurende periodes wegblijven of nauwelijks waarneembaar zijn, om vervolgens weer tijdenlang op te spelen. Eén ding is zeker: PDS komt altijd ongelegen.

 

Oorzaken?

Een eenduidige oorzaak van PDS is nog niet bekend. Wel hebben ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen er last van. Behalve het geslacht, lijkt ook leeftijd een rol te spelen. Zo hebben jong-volwassenen vaker last van onregelmatige en krampachtige darmbewegingen, dan ouderen. Gelukkig verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf, wanneer PDS-lijders de middelbare leeftijd bereiken. Een ander fenomeen is dat angst en stress in sommige gevallen de bestaande klachten verergeren. En dat de ene persoon van nature een gevoeligere darmwand heeft dan de ander. Er zijn dan ook evenveel vormen van PDS, als dat er mensen zijn.

 

PDS in de praktijk

Vera Mans heeft regelmatig last van PDS. De klachten beperken Vera in haar werk: “Soms kan ik me niet concentreren, en doe ik op een dag stukken minder. De pijn in mijn buik is dan gewoon te heftig. Ook mijn stoelgang verloopt op zo’n moment moeizaam en dat heeft weer een groot effect op mijn humeur”, vertelt ze tijdens het eerste consult. Bij het vraaggesprek komen er verschillende symptomen aan het licht die wijzen op een tekort aan vocht in de dikke darm. Op haar werk, waar de airconditioning de lucht droog maakt, komt ze er – door de drukte – nauwelijks toe om wat te drinken. Op eigen initiatief neemt ze daarom gedurende enkele weken een fles water mee, die ze in de loop van haar werkdag leegdrinkt. Helaas is het resultaat hiervan onvoldoende. Reden voor Vera om contact op te nemen met een acupuncturist.

De diagnose
Vera blijkt continu een lichte verhoging te hebben. Als oorzaak wijst ze een verwaarloosde griep aan, die inmiddels enkele maanden aanhoudt. Ook heeft ze al jaren last van lage rugpijn en klaagt ze over moeheid. Opvallend, gezien haar levensstijl waarin sporten een belangrijke rol speelt. Op basis van haar klachtenpatroon, stelt Vera’s acupuncturist de volgende diagnose: gebrek aan vocht en onbalans van het waterelement (nieren en blaas). Vera’s behandeling staat daarom in het teken van het bestrijden van hitte, het bevochtigen van de darmen én het verhogen van het herstellend vermogen.

 

De behandeling

Bij de behandeling van PDS gebruikt de therapeut acupunctuurpunten die de vrije circulatie tussen de ingewanden bevorderen, zoals het 6de punt van de driewarmer en het 5de punt van de hartconstrictor-meridiaan. Ook het punt dikke darm 4 – liggend op de duimmuis – is een punt dat voor stimulatie in aanmerking komt. Daarbij raadt de acupuncturist in sommige gevallen aan het dieet aan te passen.

 

Obstipatie

Van een andere orde dan prikkelbare darmen, zijn de klachten bij een niet goed verlopend ontlastingpatroon. Soms ontstaan deze klachten om een duidelijk aanwijsbare reden. Denk aan de vrachtwagenchauffeur die niet in staat is om naar de WC te gaan op tijden dat hij aandrang voelt. Langdurig ophouden, leidt in zijn geval tot een moeizame stoelgang. Deze klachten komen overigens ook voor bij het plassen. Ze zijn doorgaans te verhelpen door training in het ontspannen van de sluitspieren.

 

Grondige analyse

Wanneer obstipatieklachten ontstaan om onduidelijke redenen, is een grondige analyse nodig om tot de juiste diagnose te komen. Tijdens de analyse komen factoren als voeding, leefgewoonten en werk- en privé-omstandigheden aan bod. Ook is er aandacht voor de innerlijke balans. Verder zijn klachten als allergieën, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, gewrichtsklachten en stress belangrijke aanwijzingen voor de acupuncturist. Zo kan hij oorzaken blootleggen, die in eerste instantie niet voor de hand liggen.

 

Individueel bepaald

Een normale stoelgang laat driemaal per dag tot driemaal per week van zich spreken, en is sterk individueel bepaald. In het algemeen spreken we pas van obstipatie, wanneer de aandrang minder vaak optreedt dan normaal en de ontlasting hard en droog is. Bovendien is hierbij sprake van moeilijke en pijnlijke stoelgang. Maar ook als de ontlasting juist week en relatief licht is, wijst dat op obstipatie. De Traditionele Chinese Geneeskunst stelt evenwel twee verschillende diagnoses.

 

Belangrijke indicator

Ook wanneer u voor heel andere klachten komt dan voor ontlastingsproblemen, vraagt de acupuncturist naar uw stoelgang. Uw stoelgang zegt namelijk veel over de toestand van uw lichaam. Zo duidt obstipatie met harde ontlasting meestal op een overmaat aan hitte; een verschijnsel dat meerdere klachten veroorzaakt. Obstipatie met weke ontlasting wijst op zijn beurt op een energietekort van Longen en Milt.

 

Maag 25 en Blaas 25

In de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn verschillende oorzaken van obstipatie beschreven. Ze variëren van een emotionele herkomst (angsten, stress, overwerkt zijn en vermoeidheid) tot fysieke aanleidingen (langdurige ziekten, teveel pikant eten en koorts). Afhankelijk van de oorzaak, kiest uw acupuncturist voor behandelpunten als Maag 25 (het Mu-punt van de dikke darm: bruikbaar voor alle chronische darmklachten) en Blaas 25. Dit laatste punt ligt op de lage rug, en is uitermate geschikt bij obstipatie waarvan hitte de veroorzaker is. Bij obstipatie met harde en droge ontlasting, raadt de acupuncturist – als aanvullend onderdeel van de behandeling – het eten van volkorenrijst aan.

 

Diarree

Diarree ontstaat op verschillende manieren. In de Westerse optiek is de meest voorkomende oorzaak van diarree een infectie van het maag-darmstelsel, vaak veroorzaakt door buikgriep of voedselvergiftiging. Hierbij zorgen diverse bacteriële infecties voor te veel vocht in de darmen. Als reactie hierop scheidt het lichaam het overvloedige water af, dat tegelijkertijd ziektekiemen en giftige stoffen wegspoelt. Daarom is het niet altijd verstandig om stoppende middeltjes te nemen bij buikloop. Bij langdurige diarree bestaat overigens wel het gevaar voor uitdroging. Vooral jonge kinderen en bejaarden moeten hiervoor oppassen. Gevaarlijke situaties zijn te voorkomen door veel te drinken. In de regel is één glas vocht per toiletgang voldoende. Beter nog, is om de verloren zouten aan te vullen met een ORS-preparaat (orale rehydratievloeistoffen).

 

Voedingsadviezen

Zowel bij chronische obstipatie als bij acute diarree spelen hitteverschijnselen een grote rol. Bij chronische diarree staan de koudeaspecten juist centraal. De TCG kent voor ieder geval een andere behandeling. Een doeltreffend punt bijvoorbeeld om koude in de darmen te bestrijden, is Ren Mai 6. Dit punt ligt net onder de navel en zorgt met behulp van de weldadige warmte van de moxastick voor verdrijving van de koude. Naast het behandelen van punten ter bevordering van het algehele herstel, geeft de acupuncturist nog praktische voedingsadviezen. Zo zal hij aangeven dat banaan een koude vrucht is. Het eten van banaan bij chronische diarree is ten zeerste af te raden, terwijl deze vrucht bij een acute diarree-aanval – een hitteverschijnsel – juist wél uitkomst biedt.

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de behandeling van PDS, verstopping of diarree volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst? Neem dan contact op.

Acupunctuur levert (sportieve) prestaties

Bewegen is gezond, het is goed voor je conditie. Veel mensen werken aan hun conditie en doen aan sport, sommige fanatiek, andere meer voor de ontspanning of gezelligheid. Sport maakt dus deel uit van een (gezonde) levensstijl. Dat een goede warming up belangrijk is om blessures te voorkomen, is geen nieuws. Helaas is een goede warming up geen garantie voor een blessurevrije sportcarrière. Ook al doet iedereen dezelfde warming-up en gebruikt iedereen hetzelfde sportmateriaal, dan nog is de één gevoeliger voor kwetsuren dan de ander. Acupunctuurbehandelingen kunnen in dat geval zeer effectief zijn.

Dit kunnen hardloper Willem Verdouw en badmintonspeler Sjoerd van der Galie beamen. Zij kampten in het verleden regelmatig met hardnekkige blessures. Tegenwoordig spelen ze met (sterk) verminderde pijn en leveren ze dankzij acupunctuur weer sportieve prestaties. In dit artikel leest u hun verhaal en de wijze waarop de acupuncturist Willem, Sjoerd en sporters in het algemeen weer snel op de been krijgen.

 

Willem: Achillespeesblessure

De achillespeeskwetsuur van Willem is een veel voorkomende blessure in de sportwereld. Als fanatiek hardloper – hij liep onder meer de marathon van New York – had Willem vaak te kampen met een tegenstribbelende achillespees. “Dit verpestte het enorme plezier dat ik beleefde aan het lopen. Om de pijn te verminderen, onderging ik een intensieve therapeutische behandeling. De één- tot tweewekelijkse behandeling bestond uit fysiotherapie met massages en krachttraining in combinatie met een bezoek aan een acupuncturist. Om het herstel verder te bevorderen, plaatste deze naalden op lokale pijnpunten en andere plekken op mijn lichaam om het evenwicht in de energiehuishouding weer te stabiliseren,” vertelt Willem. Ook al is de – bij Rijkswaterstaat werkzame – hardloper nog niet geheel klachtenvrij, door de therapeutische aanpak kan hij blijven lopen en mist hij zelden een training.

 

Sjoerd: Tenniselleboogkwetsuur

Ook badmintonspeler Sjoerd van der Galie vond zijn heil bij een acupuncturist. Sjoerd: “Ik train twee keer per week en op vrijdag speel ik competitie. Tijdens het spelen kreeg ik last van mijn elleboog. Deze klacht breidde zich steeds verder uit. Ook mijn nek en schouderbladen moesten het op een gegeven moment ontgelden. Mijn huisarts verwees me in eerste instantie door naar een fysiotherapeut, maar die kon er maar geen vat op krijgen. Ook bij de sportarts – die de pijnlijk plek injecteerde met cortisonen – was het resultaat ronduit teleurstellend. De klachten hielden aan.”
Uiteindelijk ging Sjoerd richting een acupunctuurpraktijk, waar een acupuncturist zijn arm en schouder onder handen nam. De behandelaar constateerde dat met name de galblaasmeridiaan van de sporter verstoord was. Volgens de vijf-elemententheorie (hout, aarde, vuur, metaal en water) uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst), staat de galblaas samen met de lever in verband met het element hout. Deze component is verantwoordelijk voor de lichamelijke gesteldheid van onder meer de pezen (spierpezen en gewrichtsbanden). Als het element hout uit balans is, resulteert dit veelvuldig in problemen in deze lichaamsdelen. Na de zorgvuldige diagnose van de acupuncturist en een hierop afgestemde behandeling zijn Sjoerds klachten nagenoeg verdwenen. Zijn badmintonshuttles vliegen weer als vanouds volop door de lucht.

 

Energiebalans bepaling

De acupuncturist zal voordat hij een geblesseerde sporter gaat behandelen eerst diens energiebalans bepalen. Dat doet hij door na te gaan in hoeverre de vijf-elemententheorie van invloed is op het ontstaan van de klachten. Als een geblesseerde sporter bijvoorbeeld één van de volgende klachten heeft, heeft hij te weinig energie in het element hout:

• Wazig of slecht zicht
• Verminderde weerstand
• Passief gedrag
• Menstruatieproblemen
• Huidproblemen
• Koude handen en/of voeten

Heeft de patiënt een van de onderstaande klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk teveel energie in het element hout.

• Humeurig/prikkelbaar
• Hoge bloeddruk
• Woede
• Premenstrueel syndroom
• Menstruatiekrampen
• Allergieën
• Stijfheid
• Ontstekingen
• Bonzende hoofdpijn

Door een analyse van de totale energiehuishouding van de sporters te maken, brengt de acupuncturist de oorzaak van een blessure in kaart. Daarmee kan hij een passende, doeltreffende behandeling samenstellen. Zo zorgt hij ervoor dat de acupunctuur helpt om weer (sportieve) prestaties neer te zetten. En dat mensen als Sjoerd en Willem met veel plezier hun favoriete sport uitoefenen.

Hoe werkt pijnbestrijding door acupunctuur?

Misschien wel de meest gestelde vraag tijdens een pijnbestrijdende behandeling is: ‘Hoe werkt acupunctuur nu eigenlijk?’. Hierop zijn twee verschillende antwoorden te geven. De eerste is de eeuwenoude zienswijze volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG), de tweede is de moderne Westerse verklaring.

 

Traditionele Chinese pijnbestrijding

In de acupunctuurpraktijk hebben meer dan 50% van alle bezoekers een pijnklacht. Er bestaan uiteenlopende pijnklachten: zo is hoofdpijn een totaal andere aandoening dan een acute knieontsteking of pijn bij de menstruatie. De acupuncturist stelt daarom eerst vragen over de aard, locatie en periode van de pijn. Deze informatie is nodig om achter het ontstaan van de pijnklacht te komen. Lage rugpijnen zijn bijvoorbeeld vaak te wijten aan problemen met de nierenergie. Terwijl de oorzaak van pijn in de flanken doorgaans bij de lever of galblaas ligt.

 

Ander systeem

Wanneer we in de TCG praten over organen, gebruiken we een ander systeem dan de reguliere geneeskunde. Vaak schrijven we pijn toe aan het stagneren of ophopen van Qi (energie). Bijvoorbeeld bij een ontstoken gewricht. De acupuncturist probeert de ontsteking op te lossen door naalden te plaatsen die de stagnatie van Qi opheffen en de vrije doorstroom van energie bevorderen. Verder versterkt hij andere systemen om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

 

Moderne Westerse verklaring

Vandaag de dag weten we dat ons lichaam signalen geleidt via een ingewikkelde structuur van zenuwbanen. Zo zijn er zenuwen die temperatuursverschillen waarnemen, druk en tast weergeven of pijn doorseinen. Ook weten we dat deze zenuwstructuren elkaar beïnvloeden. Denk maar aan de automatische wrijfreactie bij het stoten van je elleboog: door het wrijven lijkt het alsof je de pijnsensatie wegdrukt. Van dit soort mechanismen maken anesthesiologen dankbaar gebruik bij het bestrijden van operatiepijn.

 

Enkefaline

De pijnprikkels die C-vezels via het lichaam naar de hersenen leiden, staan onder invloed van gevoelszenuwen (A ?-vezels). Die maken bij gerichte stimulatie een verdovende stof aan: enkefaline. Een soort endorfine die behoort tot de groep morfine. Bijna iedereen weet wel dat morfine pijn wegneemt; enkefaline werkt tevens pijndrempelverhogend én ontstekingsremmend. Daarom hebben bijvoorbeeld fibromyalgiepatiënten veel baat bij pijnbestrijding door acupunctuur. Wilt u meer weten over bestrijding van pijn met behulp van acupunctuur? Lees dan het artikel ‘Een pijnloze operatie’ in deze Stimulans. Of maak een afspraak met uw acupuncturist, hij helpt u graag van uw pijn af!

Bron: Dr. H.G. Kho, The Mechanisms of Acupuncture Analgesia: Review and Update. American Journal of Acupuncture, 1997; 25(4): pp 261-281.

Hoe werkt pijnbestrijding door acupunctuur?

Misschien wel de meest gestelde vraag tijdens een pijnbestrijdende behandeling is: ‘Hoe werkt acupunctuur nu eigenlijk?’. Hierop zijn twee verschillende antwoorden te geven. De eerste is de eeuwenoude zienswijze volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG), de tweede is de moderne Westerse verklaring.

 

Traditionele Chinese pijnbestrijding

In de acupunctuurpraktijk hebben meer dan 50% van alle bezoekers een pijnklacht. Er bestaan uiteenlopende pijnklachten: zo is hoofdpijn een totaal andere aandoening dan een acute knieontsteking of pijn bij de menstruatie. De acupuncturist stelt daarom eerst vragen over de aard, locatie en periode van de pijn. Deze informatie is nodig om achter het ontstaan van de pijnklacht te komen. Lage rugpijnen zijn bijvoorbeeld vaak te wijten aan problemen met de nierenergie. Terwijl de oorzaak van pijn in de flanken doorgaans bij de lever of galblaas ligt.

 

Ander systeem

Wanneer we in de TCG praten over organen, gebruiken we een ander systeem dan de reguliere geneeskunde. Vaak schrijven we pijn toe aan het stagneren of ophopen van Qi (energie). Bijvoorbeeld bij een ontstoken gewricht. De acupuncturist probeert de ontsteking op te lossen door naalden te plaatsen die de stagnatie van Qi opheffen en de vrije doorstroom van energie bevorderen. Verder versterkt hij andere systemen om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

 

Moderne Westerse verklaring

Vandaag de dag weten we dat ons lichaam signalen geleidt via een ingewikkelde structuur van zenuwbanen. Zo zijn er zenuwen die temperatuursverschillen waarnemen, druk en tast weergeven of pijn doorseinen. Ook weten we dat deze zenuwstructuren elkaar beïnvloeden. Denk maar aan de automatische wrijfreactie bij het stoten van je elleboog: door het wrijven lijkt het alsof je de pijnsensatie wegdrukt. Van dit soort mechanismen maken anesthesiologen dankbaar gebruik bij het bestrijden van operatiepijn.

 

Enkefaline

De pijnprikkels die C-vezels via het lichaam naar de hersenen leiden, staan onder invloed van gevoelszenuwen (A ?-vezels). Die maken bij gerichte stimulatie een verdovende stof aan: enkefaline. Een soort endorfine die behoort tot de groep morfine. Bijna iedereen weet wel dat morfine pijn wegneemt; enkefaline werkt tevens pijndrempelverhogend én ontstekingsremmend. Daarom hebben bijvoorbeeld fibromyalgiepatiënten veel baat bij pijnbestrijding door acupunctuur. Wilt u meer weten over bestrijding van pijn met behulp van acupunctuur? Lees dan het artikel ‘Een pijnloze operatie’ in deze Stimulans. Of maak een afspraak met uw acupuncturist, hij helpt u graag van uw pijn af!

Bron: Dr. H.G. Kho, The Mechanisms of Acupuncture Analgesia: Review and Update. American Journal of Acupuncture, 1997; 25(4): pp 261-281.

Reuma: volksziekte nummer één

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende gewrichtsziekten. Ziekten die gepaard gaan met pijn, veroorzaakt door ontstekingen en/of overbelasting van de gewrichten. Volgens TNO onderzoek heeft één op de tien Nederlanders langdurige, reumatisch getinte klachten. Daarmee is reuma volksziekte nummer één.

 

Symptomatisch

Van reuma is bekend dat sommige vormen spontaan genezen en andere vormen tot (ernstige) invaliditeit leiden. Tot op heden bestaat er geen behandeling die patiënten met reuma kan genezen; de ziekte is alleen symptomatisch te behandelen. Acupunctuur kan hierin dan ook een belangrijke bijdrage leveren, door bestrijding van reumatische klachten als pijn, stijfheid, vermoeidheid en ontstekingsreacties.

 

Onderzoek

Het resultaat van de acupunctuurbehandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Om een goed ziektebeeld te krijgen, voert de acupuncturist daarom eerst een grondig onderzoek uit naar uw persoonlijke klachten. Aan de hand van dit onderzoek bepaalt de acupuncturist – in overleg met u – de behandelstrategie. In het gesprek komen de toe te passen behandelmethode(s) en het geschatte aantal behandelingen aan bod.

Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden (fibromyalgie en reumatoïde artritis) leg ik uit hoe de acupuncturist een belangrijke rol kan spelen in het leven van een reumapatiënt.

 

Fibromyalgie

Mevrouw Van Beers ging vier jaar geleden naar haar huisarts omdat ze maar niet wilde herstellen van een griep. Ze had last van stijfheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en pijn in spieren en gewrichten. “De huisarts drukte op verschillende pijnlijke punten van mijn lichaam”, vertelt mevrouw Van Beers. Later legt de huisarts uit dat haar klachten bij de aandoening fibromyalgie horen.

 

Op zoek naar pijnverlichting

De punten waar de huisarts drukte zijn de zogenaamde ‘tender-points’ Dit type drukonderzoek is gebruikelijk bij een vermoeden van fibromyalgie. Veel meer dan het stellen van een diagnose kon de huisarts niet doen voor mevrouw Van Beers. Voorgeschreven pijnstillers hielpen niet en de pijn in haar armen en benen bleek nauwelijks te beïnvloeden. “Rust was het sleutelwoord. Ik ging op zoek naar een therapie die mijn pijn kon verlichten en waar ik mij lekker bij zou voelen. Omdat de klachten zich steeds verplaatsten – een lastig uitgangspunt voor een behandeling – heb ik acupunctuur geprobeerd.”

 

Onder controle

“Bij de eerste kennismaking vertelde de acupuncturist dat hij ging proberen de klachten te verminderen, maar dat genezing niet mogelijk zou zijn.” Na een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek volgde de behandeling van de meest pijnlijke spieren en gebieden. Tot ieders tevredenheid reageerde mevrouw Van Beers goed op de behandeling: “De acupunctuurbehandeling werkt voor mij uitstekend. Door mijn vertrouwen in de therapie ben ik rustiger geworden: ik heb zelfs het gevoel dat ik de fibromyalgieklachten onder controle heb!”

 

De diagnose

De fibromyalgie van mevrouw Van Beers heeft als onderliggende oorzaak ‘een lege Xue-lever’ en ‘lever Qi-stagnatie’. Dit wil overigens niet zeggen dat er iets mis is met haar lever. Vertaling uit het Chinees heeft ertoe geleid dat acupuncturisten – vanwege de overeenkomsten in functie – namen van organen gebruiken. Bij mevrouw Van Beers is sprake van een bepaald energietekort en een verminderde orgaanfunctie, waardoor stagnatie van energie optreedt en spiersystemen minder goed doorvoed raken.

 

Behandeling

De behandeling van mevrouw Van Beers bestaat uit het beïnvloeden van drukgevoelige plekken, het verbeteren van de leverfunctie en het voeden van Xue (bloed). Door pijnlijke lichaamsdelen aan te prikken met een acupunctuurnaald, ontspant het weefsel gemakkelijker en neemt de pijn al een paar uur na de behandeling af. Soms maakt de acupuncturist gebruik van de zogenaamde ‘cupping-methode’. Hierbij plaatst de therapeut een glazen bol op de huid, die vervolgens vacuüm zuigt. Hierdoor ontstaat trek op huid en bindweefsel. Het gevolg? Het onderliggend weefsel laat een flinke doorbloedingverbetering zien en het weefsel krijgt een groter herstellend vermogen. Dit geeft bovendien een pijndempend en ontspannend effect. Naast een lokale behandeling op de pijnplaatsen, heeft een deel van de behandeling tot doel om de stagnatie in de energiedoorstroming op te heffen en hiermee het algehele energieniveau te verhogen. Hoe fitter de patiënt is, hoe minder klachten hij heeft.

 

Reumatoïde artritis

De heer Strijbosch kwam met heel andere klachten in mijn praktijk. Hij had een duidelijke diagnose, opgesteld door een reumatoloog, gebaseerd op de uitkomsten van een bloed- en röntgenonderzoek en een serie lichamelijke testen. De diagnose luidde reumatoïde artritis.

 

Op zoek naar pijnverlichting

De punten waar de huisarts drukte zijn de zogenaamde ‘tender-points’ Dit type drukonderzoek is gebruikelijk bij een vermoeden van fibromyalgie. Veel meer dan het stellen van een diagnose kon de huisarts niet doen voor mevrouw Van Beers. Voorgeschreven pijnstillers hielpen niet en de pijn in haar armen en benen bleek nauwelijks te beïnvloeden. “Rust was het sleutelwoord. Ik ging op zoek naar een therapie die mijn pijn kon verlichten en waar ik mij lekker bij zou voelen. Omdat de klachten zich steeds verplaatsten – een lastig uitgangspunt voor een behandeling – heb ik acupunctuur geprobeerd.”

 

Oplaaiende pijn

“De klachten die ik heb, bestaan al meer dan vijftien jaar. Inmiddels kan ik er aardig mee overweg, maar soms lijkt het wel of er een brand in mijn gewrichten oplaait: mijn knieën zwellen dan helemaal op en worden vuurrood! Ook mijn vingers en enkels zijn al aardig aangetast door de reuma. Gelukkig hoorde ik van kennissen dat acupunctuur verlichting kan geven, vooral tijdens perioden dat de ontstekingen verergeren.”

 

Nier Jing

De acupuncturist stelde vast, dat het een aandoening betrof die voortkomt uit een ‘Nier Jing-deficiëntie’. Het Nier Jing-systeem is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de botten. Wanneer klachten zich op bovenstaande manier uiten, is het voor de patiënt helaas onmogelijk om weer volledig in balans te komen. Daarvoor zijn te veel gewrichten onherstelbaar beschadigd. Het doel van de behandeling werd dan ook om de ontsteking te verminderen en het herstellend vermogen te bevorderen. Dit kan door de punten die stagnaties opheffen en nierenergie stimuleren, te prikkelen. De klachten van de patiënt verdwijnen dan wel niet volledig; het algemeen welbevinden zorgt voor een veel comfortabeler leven van de patiënt.

 

De juiste therapiemix bij reuma

Reuma is een pijnlijke aandoening waarbij de cliënt de symptomen vaak door verschillende behandelaars tegelijk laat bestrijden. Reumatologen, fysio- en ergotherapeuten en acupuncturisten dragen allemaal hun steentje bij om het leven van reumapatiënten zo aangenaam mogelijk te houden, of te maken. Een veel gestelde vraag aan acupuncturisten is of andere therapieën door moeten gaan tijdens de acupunctuurbehandelingen. In principe is het antwoord op die vraag bijna altijd ‘Ja’.

 

Medicijnen

Bij aanvang van een acupunctuurbehandeling tegen reuma zijn nog vaak medicijnen nodig. De medicatie dient als ondersteuning tegen pijn of ontstekingen. Pas als de behandelingen goed aanslaan, kunt u overwegen om het medicijngebruik langzaam te minderen. Dit gebeurt natuurlijk bij voorkeur in overleg met de voorschrijvende arts.

 

Fysio- en ergotherapie

Fysiotherapie heeft zijn toegevoegde waarde bij reumatische aandoeningen meer dan bewezen. Door gerichte lichamelijke oefeningen kunnen cliënten er voor zorgen dat hun beweeglijkheid optimaal blijft. Bovendien verhogen reumapatiënten hun kracht en belastbaarheid flink bij fysieke training. Hierbij geldt: hoe fitter u bent, hoe minder u de klachten als vervelend ervaart. Door het ontwikkelen van hulpmiddelen zijn ergotherapeuten, op hun beurt, in staat de belasting van gewrichten te verminderen. Hierdoor krijgen ontstekingen minder kans te verergeren en neemt de mogelijkheid op verslechtering van de klachten af.

 

Het beste van twee werelden

Bij de behandeling van reuma zijn bovenstaande therapieën prima te combineren met acupunctuur. In een welafgewogen mix profiteert u van het beste van twee – of meer – werelden. Zorg er wel voor dat alle therapeuten en behandelaars op de hoogte zijn van elkaars inspanningen. Stem de therapieën zo veel mogelijk op elkaar af. Wanneer de klachten na fysiotherapie bijvoorbeeld toenemen, probeer dan of acupunctuur – een of meerdere dagen voor de fysiotherapie – dit kan voorkomen. Plan in ieder geval nooit meerdere behandelingen op een dag; vaak heeft u tijd nodig om fysiek bij te komen. In goede overstemming met uw behandelaars, stelt u op deze manier een succesvolle mix van verschillende therapieën samen.

 

Zeer effectieve remedie

Mevrouw De Wildert is 68 jaar en lijdt al meer dan tien jaar aan artrose (gewrichtsslijtage) in haar rechterschouder. Het gewricht is inmiddels flink beschadigd en ze kan haar hand nauwelijks boven haar schouder tillen. Ook meneer Sanders heeft last van lichamelijk zeer. Acupunctuur helpt hen bij het verlichten van hun pijn.

 

Eerste afspraak

Bij artrose is de pijn vaak wisselend: periodes van remissie (verslechtering) en exerbatie (verbetering) wisselen elkaar af. Bij mevrouw De Wildert was de afgelopen jaren helaas steeds vaker sprake van remissie. Daarom maakte ze – op aanraden van een vriendin die goede ervaringen heeft met de Traditionele Chinese Geneeskunst – een afspraak met de acupuncturist.

 

Pijndagboek

Tijdens het eerste onderzoek ontdekt de acupuncturist een zwelling en blijkt dat de ene schouder warmer aanvoelt dan de andere. Bij de behandeling kiest hij er dan ook voor om de specifieke punten die de energiestagnaties opheffen én de algehele energie verbeteren aan te prikken. Tegelijkertijd stimuleert hij de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller enkefaline. Om het verloop van de behandeling nauwkeurig te monitoren, houdt mevrouw De Wildert een zogenaamd pijndagboek bij. Hoe zo’n pijndagboek eruitziet, kunt u lezen in de rubriek ‘Vraag en Antwoord’.

 

Stofzuigen

Al na twee acupunctuurbehandelingen treedt er verbetering op. Mevrouw De Wildert kan overdag meer ondernemen en de huishoudelijke taken zijn minder belastend. Zo verwondert ze zich er over dat ze nu het hele huis kan stofzuigen zónder te stoppen om haar schouder te ontlasten. Na het bereiken van dit resultaat (binnen zeven behandelingen), besluit ze samen met haar acupuncturist om de behandeling ééns per twee maanden voort te zetten. Hoewel ze beseft dat acupunctuur haar niet kan genezen, is zij heel tevreden met de verbeterde conditie van haar schoudergewricht.

 

Zittend beroep

De heer Sanders is medisch instrumentmaker en heeft regelmatig rugklachten. “Meestal neem ik even rust en dan gaat het wel weer”, vertelt hij tijdens het eerste consult. Helaas brengt zijn beroep met zich mee dat hij de hele dag geconcentreerd, zittend moet werken. Hierdoor zijn er weinig mogelijkheden om zijn rug te ontlasten.

 

Verlichting

“De pijn is vorige week opnieuw begonnen. Ditmaal zó hevig dat ik gestopt ben met werken. Ik kan precies aanwijzen waar het zit”, verklaart Sanders. Tijdens het onderzoek blijkt er inderdaad een zeer pijnlijke en gespannen plek te zitten in zijn onderrug. Bij deze acute klacht behandelt de acupuncturist meerdere lokale punten, zodat de spieren ontspannen en ontstekingsreacties verminderen. Deze behandeling biedt meestal direct verlichting.

 

Voorkomen

Het is overigens noodzakelijk om tijdens de behandeling voldoende rust te nemen, omdat het weefsel enkele dagen tot weken nodig heeft om geheel te herstellen. De heer Sanders krijgt dan ook het advies om vaker te ontspannen én, na herstel, zijn conditie op peil te brengen door te gaan sporten. Acupunctuur kan dan wel verlichting bieden bij pijn; ook voor de Traditionele Chinese Geneeskunst geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Acupunctuur: steun in de rug?

In de acupunctuurpraktijk melden zich veelvuldig cliënten die dagelijks last hebben van pijn in de lage rug. De rugpijn zoekt soms zijn weg naar de bil en gaat vervolgens via de buitenkant van het been naar de voet. Vaak nemen deze klachten in de loop van de dag toe en soms is de pijn ’s avonds zodanig dat de cliënt moeite heeft met slapen. Er kan dan een negatieve spiraal ontstaan waarbij de cliënt oververmoeid raakt en uiteindelijk slecht functioneert in het dagelijks leven. Gelukkig biedt acupunctuur in deze gevallen een belangrijke steun in de rug.

 

Achter de rug

Het komt opvallend vaak voor dat cliënten met rugklachten al uitgebreid onderzocht zijn alvorens ze besluiten naar een acupuncturist te gaan. Soms bezocht de cliënt een neuroloog die deviaties in de rug vond of constateerde een orthopeed eerder afwijkingen tijdens röntgenonderzoek. In andere situaties kreeg de cliënt medicijnen voorgeschreven of ging een specialist met (kortstondig) succes de klachten te lijf. Sommige pechvogels hebben zelfs meerdere operaties achter de rug. De acupuncturist maakt een uitgebreide klachtenanalyse en bekijkt vooral het uitstralingsgebied. In de meeste gevallen verloopt de pijn volgens de zogenaamde galblaasmeridiaan of de blaasmeridiaan (zie afbeelding). De acupuncturist besluit vervolgens één of beide meridianen te behandelen.

 

Punten

Natuurlijk is de kans groot dat uw acupuncturist in eerste instantie kiest voor behandeling in het uitstralingsgebied. Voor de behandeling zijn echter verschillende aangewezen punten. Deze hoeven niet te liggen in het pijnlijke gebied en zijn net zo goed in de voet of in andere lichaamsdelen te vinden.

 

Hoeveel behandelingen?

Over het algemeen zijn de resultaten van de behandelingen goed. Dit komt omdat de acupuncturist verder kijkt dan de rug lang is. Hij kan bijvoorbeeld besluiten een deel van de behandeling te richten op het verbeteren van de nachtrust of het verminderen van de vermoeidheid. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klacht voorspelt de acupuncturist wanneer er verbeteringen op gaan treden. Soms zorgen ernstige afwijkingen, die helaas niet meer te genezen zijn, ervoor dat de rugklachten maar moeilijk overgaan. Om deze reden maakt uw acupuncturist van tevoren een afspraak met u over het te verwachten aantal behandelingen.

 

Medicinale formules bij rugklachten

In de acupunctuurpraktijk zien we vaak patiënten met rugklachten. Klachten die zijn ontstaan door jarenlang zwaar werk, intensief sporten of tuinieren. Zelfs klimatologische omstandigheden kunnen tot klachten leiden: denk aan mensen die in de regen en kou werken, waardoor de rugspieren verkrampen. In dit artikel bespreken we drie belangrijke oorzaken van lage rugklachten én de bijbehorende kruidenremedies die de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt.

Er zijn natuurlijk meer oorzaken van pijn in de (onder)rug, maar dit zijn de meest voorkomende in de acupunctuurpraktijk:

 • Retentie (ophoping) van vocht en kou
 • Stagnatie van Qi en bloed
 • Nierdeficiëntie

Vocht en kou

De retentie van vocht en kou bestaat in twee vormen: de acute en de chronische. Typerend voor retentie is dat de pijn ‘s morgens het ergst is. In de loop van de dag nemen de lage rugklachten af tot een redelijk dragelijk niveau. De klachten verergeren bij nat en koud weer. Warmte helpt dan meestal. Een warme douche bijvoorbeeld of waterkruik op de zere plek doet de pijn snel verminderen. Het stellen van differentiaal diagnoses is erg belangrijk bij geconstateerde retentie, omdat de therapeut hier de kruidenformules en acupunctuurpunten op aanpast. Wanneer de factor kou in de relatie vocht – kou dominant is, zal de patiënt meer klagen over een stijve onderrug. Als vocht overheerst, heeft de patiënt meer last van een zware en drukkende pijn. De pijnlijke regio is dan vaak opgezwollen.

 

Gan Jiang Ling Zhu Tang

Wanneer vocht en kou zijn gediagnosticeerd, schrijft de therapeut dikwijls de kruidenformule Gan Jiang Ling Zhu Tang voor. Omdat iedere patiënt anders is, heeft de therapeut meerdere varianten van bovenstaande formule. Kruiden zoals Gan Jiang en Zhi Gan Cao hebben de eigenschap om de kou te verdrijven door het middenlichaam te verwarmen. Gan Jiang bestaat uit gedroogde gember en is behoorlijk heet en pittig. Zhi Gan Coa is gebakken zoethout; een verwarmend en opwekkend middel. Fu Ling is een ondergronds groeiende paddestoel, een zogenaamd diureticum, waarvan je na inname gaat plassen. Bij gewrichtsklachten en verkoudheden wordt veel Gui Zhi (medicinaal kaneel) gebruikt. Nui Xi reguleert op zijn beurt het bloed en werkt met name energetisch in de knieën en onderrug.

 

Qi- en bloedstagnatie

De tweede categorie onderrugklachten zijn de zogenaamde Qi- en bloedstagnaties. Het karakteristieke van deze klacht is dat de pijn als ‘messteken’ aanvoelt: bijzonder onaangenaam en zeer pijnlijk. Soms straalt de pijn door naar andere delen van het lichaam, met name naar de benen. Rust en lichte oefeningen bieden dan doorgaans verlichting.

 

Shen Tong Zhu Yu Tang

Bij die patiënten waarbij Qi- en bloedstagnatie is vastgesteld, schrijft de therapeut Shen Tong Zhu Yu Tang (of een variant hierop) voor. Deze kruidenformule bevat onder meer Dang Gui en Chuan Xiong. Deze kruiden tonificeren en reguleren het bloed. Andere bloedregulerende componenten in deze formule zijn Tao Ren en Hong Hua (perzikpit en de carthamusbloem). Zij werken tevens pijnstillend. Een ander bijzonder ingrediënt in deze formule is Mo Yao (mirre). De harssoort uit het Midden-Oosten, die vooral bekend is vanwege de wierrook in de rooms-katholieke kerk. Verder gebruiken therapeuten vaak Ru Xiang, een andere harssoort.

 

Nierdeficiëntie

De derde categorie pijnklachten zien we als er sprake is van nierdeficiëntie. Bij deze rugklachten is de pijn dof en diffuus. Na een rustperiode verdwijnen de klachten meestal, maar ze spelen vaak weer op bij lichamelijke of geestelijke vermoeidheid. Ook na seksuele activiteit krijgen mensen met een nierdeficiëntie meer rugklachten. Hoewel nierdeficiëntie binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde een op zichzelf staande diagnose is, zijn patiënten bij vrijwel alle gevallen van rugklachten (in meer of mindere mate) nierdeficiënt. Dus ook bij de diagnose vocht – kouretentie of Qi- en bloedstagnatie is een zekere mate van nierdeficiëntie vast te stellen.

 

Du Hou Ji Sheng Tang

De eeuwenoude kruidenformule Du Hou Ji Sheng Tang bestrijdt lage rugklachten bij nierdeficiëntie. Dit medicijn tonificeert het energetische aspect van de nier en lever. Het wordt voorgeschreven bij mensen met ischias of stijfheid, en bij een chronisch obstructiesyndroom van de lage rug en knieën. Du Hou speelt een belangrijke rol in de Du Hou Ji Sheng Tang-formule. Het is een warm en bitter kruid dat energetisch op lage rug, hoofd en schoudergebied werkt. Andere veelgebruikte kruiden bij gewrichtsklachten zijn Qin Jiao en Sang Ji Seng.

 

Let op!

Omdat Du Hou Ji Sheng Tang verwarmend werkt, is deze formule zónder verstrekkende modificaties absoluut onbruikbaar bij een nier-Yin-deficiënte lage rugklacht. Ga nooit zelf experimenteren met Chinese kruiden. Bezoek altijd een bevoegd therapeut voor de juiste diagnose en kruidenformule(s).

Een last van uw schouders!

Schouderklachten zijn veelgehoorde klachten in de praktijk van de acupuncturist. De klachten laten zich onderverdelen in twee categorieën: acute en chronische schouderklachten. In deze Stimulans aandacht voor acute schouderpijn.

 

Heftig en kort

Onder acute schouderklachten verstaan we klachten die heftiger en van kortere duur (maximaal drie maanden) zijn dan chronische klachten. De pijn sluipt langzaam het lichaam binnen of wordt veroorzaakt door een trauma – bijvoorbeeld een val of een plotselinge beweging. Bij een sluipend begin is overbelasting vaak de oorzaak. Eenzijdige bewegingen, een slecht functionerend bewegingsapparaat, nekproblemen of problemen van borstkas hebben een negatief effect op de schouder. Gevolg is dat pezen, gewrichtsbanden, slijmbeurzen of de gewrichten zelf gaan irriteren of zelfs ontsteken.

 

Behandeling

De acupuncturist neemt diverse factoren in overweging wanneer hij een schouderprobleem analyseert. Daarbij onderzoekt hij verschillende orgaansystemen die invloed uitoefenen op het schoudergewricht. De dikke darm-meridiaan en de dunne darm-meridiaan bijvoorbeeld, spelen een grote rol in de lokale behandeling van schouderklachten.

 

Een zware last?

Patiënten ervaren schouderpijn vaak aan de buitenkant van de bovenarm én onder de schouder, ter hoogte van het acupunctuurpunt ‘dikke darm 15’. De werkelijk blokkade ligt toch vaak boven deze plek, ter hoogte van het acupunctuurpunt ‘dikke darm 16’. Daarom stimuleert de acupuncturist bij een behandeling veelal dit punt. Naast de lokale behandeling, onderzoekt uw acupuncturist uw totale gesteldheid, waarbij hij ook aandacht heeft voor eventuele mentale oorzaken. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn namelijk veel schouderklachten te herleiden tot meer mentale factoren, zoals stress. Ga maar na: in een stressvolle situatie spannen mensen hun schouders, waardoor de kans op nek- en schouderklachten toeneemt. Niet voor niets kennen we de uitdrukking ‘hij draagt een zware last op zijn schouders’!

 

Ervaart u schouderklachten zoals hier beschreven?

Neemt u dan gerust contact op met uw acupuncturist; hij helpt u graag verder.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.)

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Slaap kindje slaap

Baby’s jonger dan ongeveer drie maanden zijn druk bezig een dag- en nachtritme te ontwikkelen. Het is normaal dat zij ’s nachts (een paar keer) wakker worden. Soms hebben baby’s die ouder zijn dan drie maanden en jonge kinderen nog steeds moeite om ’s nachts door te slapen. Of ze hebben juist moeite met inslapen. Dat is niet alleen voor hen erg vervelend; hun ouders hebben er vaak minstens zoveel last van! Een acupuncturist kan in de meeste gevallen wat aan die slaapproblemen van een kind doen.

 

Mogelijke oorzaken

In de acupunctuur wordt een slaapprobleem gezien als een gevolg van een onderliggende oorzaak. De meeste slaapproblemen ontstaan door problemen in het spijsverteringssysteem. Voedsel wordt niet goed verwerkt omdat het nog niet geschikt is voor het kind of omdat het spijsverteringssysteem (nog) niet sterk genoeg is. Maar ook een ziekte, een vaccinatie, medicijnen, een verdoving of bijvoorbeeld een harde val kunnen zorgen voor slaapproblemen.
Een kind kan ook een periode slecht slapen als het veel moet verwerken, bijvoorbeeld een verhuizing, een sterfgeval, of de komst van een nieuw broertje of zusje.

 

Kinderacupunctuur bij een slaapprobleem

Voor de acupunctuurbehandeling van een slaapprobleem bij een kind is het belangrijk inzicht te hebben in het slaappatroon. De acupuncturist zal daarom bij een eerste behandeling veel vragen, bijvoorbeeld of het kind moeite heeft met inslapen of juist met doorslapen. Wordt een kind huilend wakker, of gaat het pas huilen als het echt wakker is? Hoe vaak wordt een kind ’s nachts wakker? Heeft het kind nachtmerries? Is het kind snel te troosten, bijvoorbeeld met een knuffel of wat drinken? Slaapt een kind snel weer in? Heeft het kind altijd slecht geslapen?

 

Buikpijn

Een klein kind dat ’s nachts huilend wakker wordt, heeft vaak buikpijn. Het kan last hebben van koud voedsel, bijvoorbeeld ijs of frisdrank met ijsklontjes of van bananen. Baby’s die nog geen koud voedsel en bananen eten, hebben vaak last van medicijnen die ze tijdens de bevalling of daarna kregen. De acupuncturist verhelpt de buikpijn door een moxastick boven de buik te houden. (zie foto) Hij zal ook voedingsadviezen meegeven die het spijsverteringssysteem van het kind versterken.

 

Te volle buik

Soms blijft er teveel in de buik van een kind zitten, waardoor het verstopt raakt en slaapproblemen krijgt. ’s Avonds slaapt het dan moeilijk in en wil het een nachtlampje aan. Een kind dat een te volle buik heeft, begint pas te huilen nadat het wakker is geworden en heeft vaak rode wangen en een stinkende ontlasting. Zo´n kind gedraagt zich heel onrustig en doet overdag hoogstens een hazenslaapje. De acupuncturist behandelt een kind dat een slaapprobleem heeft vanwege verstopping met kleine naaldjes. Het kind zal er weinig van voelen. Het doel van de behandeling is tweeledig: enerzijds wil de acupuncturist de verstopping opheffen, zodat het voedsel beter verteerd wordt. Anderzijds wil hij het kind rustiger maken zodat het gemakkelijker in- en doorslaapt.

 

Verzwakte conditie

Een kind met een verzwakte algemene conditie wordt ’s nachts om de paar uur jengelend wakker. Het zal meestal weer inslapen nadat het wat gegeten of gedronken heeft. Een kind met een verzwakte algemene conditie ziet er in de regel teer en zwak uit, het heeft een slechte eetlust en is ook zeer kieskeurig met wat het wel en niet lust. De energiebalans bij kind met een verzwakte algemene conditie is meestal verstoord, omdat het ziek is geweest. De acupuncturist kan zo’n kind een paar keer behandelen voor het slaapprobleem. Hij zal dan ook voedingsadviezen meegeven, die gericht zijn op het versterken van het spijsverteringssysteem. Als de algemene conditie, dus de gezondheid van het kind niet verbetert, kunnen de slaapproblemen weer terugkomen.

 

Bang

Een nare ervaring, angsten die de moeder tijdens de zwangerschap heeft gehad en teveel televisiekijken of computerspelletjes spelen, kunnen ervoor zorgen dat een kind een slaapprobleem krijgt. Het is bang om te gaan slapen of het wordt ’s nachts huilend wakker. Het kind is dan ontroostbaar. Een nachtlampje helpt niet tegen de angst. De acupuncturist richt zijn behandelingen op de geest van het kind: hij probeert de geest te kalmeren, het kind rustig te maken. Een kind kan na een paar behandelingen door de acupuncturist langdurig van zijn slaapprobleem zijn verlost. Het voordeel van de acupunctuurbehandelingen is dat ze niet alleen het symptoom, het slaapprobleem, aanpakken, maar ook de onderliggende oorzaak: een spijsverteringsprobleem, ziekte of het omgaan met indrukwekkende ervaringen. De lichamelijke en geestelijke energie van het kind zijn dan weer vierentwintig uur per dag in balans.

 

Heeft uw kind last van slaapproblemen?

Neemt u dan gerust contact op met uw acupuncturist; hij helpt u graag verder.

Slaapproblemen tijdens de zwangerschap?

Lig er niet langer wakker van!

Zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit, hebben baat bij acupunctuur. Dat blijkt uit een in maart 2005 gepresenteerd onderzoek van het Gothenburg’s Institute.

Veel vrouwen hebben slaapproblemen tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat er tijdens de zwangerschap veel verandert in hun energiehuishouding. De Traditionele Chinese Geneeskunst is erop gericht lichamelijke en geestelijke energie in balans te houden of te brengen. Daarom is acupunctuur, onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst, effectief bij het behandelen van slaapproblemen tijdens de zwangerschap.

Goed slapen is in vele fasen van de zwangerschap lastig. In het begin van de zwangerschap moeten vrouwen vaker naar het toilet, omdat de baarmoeder groter wordt en tegen de blaas gaat drukken. Ook krijgen veel vrouwen last van brandend maagzuur zodat ze niet plat kunnen liggen en half rechtop moeten proberen te slapen. Het idee dat ze over niet al te lange tijd moeder worden, kan zwangere vrouwen ’s nachts uit de slaap houden en sommige hebben simpelweg last van slapeloosheid, zonder dat daar een speciale reden voor is.

 

Bijtanken

Overdag ‘bijtanken’ is dan het devies. Dat lukt echter lang niet altijd. Vooral vrouwen die nog werken en/of al een kind (of meer) hebben, komen overdag ook niet altijd aan hun rust toe. Zij lopen het risico behoorlijk uitgeput te raken en dat maakt de periode van de bevalling en daarna extra zwaar.
Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, maar voor zwangere vrouwen is het noodzaak! Een behandeling met acupunctuur kan hen van hun slaapproblemen afhelpen.

 

Tekort aan energie

Je zou denken dat je door een gebrek aan slaap een energietekort opbouwt, maar bij zwangere vrouwen is het omgekeerde ook het geval:
Het slecht kunnen inslapen, doorslapen of veel dromen heeft vaak te maken met de veranderde energiehuishouding die ontstaat tijdens de zwangerschap. Er ontstaat een volledige extra bloedcirculatie in de baarmoeder en dit kost behoorlijk wat bloedenergie (zoals in de Traditionele Chinese Geneeskunde deze energievorm genoemd wordt). Dit kan een tijdelijk, maar ook soms langdurig tekort geven in specifieke meridianen waardoor zwangere vrouwen ’s nachts niet in de yinfase komen (ofwel de rustfase) en dus slecht kunnen slapen.
Zwangere vrouwen die niet kunnen slapen omdat ze piekeren en zich zorgen maken, hebben vaak een energietekort in bijvoorbeeld de milt/maagmeridiaan.

 

Acupunctuurbehandeling

Een behandeling met acupunctuur of met kruiden, vult het tekort aan energieën weer aan, zodat er bij de slapeloze zwangere vrouwen overdag weer voldoende energie in de meridianen komt. De overgang van yang (actie/overdag) naar yin (rust/’s nachts) vindt dan goed plaats, waardoor ze ’s nachts weer lekker slapen.

Slaap lekker!

Stress en een onregelmatig waak- en slaapritme zijn de grootste boosdoeners voor het ontstaan van slaapproblemen. Met name mensen die in dag- en nachtdiensten werken behoren tot de risicogroep. Zij krijgen vaak op latere leeftijd te kampen met slaapklachten. Een gezonde levensstijl is de beste manier om deze problemen te voorkomen. Lukt dit niet (of niet helemaal), dan kan acupunctuur de onevenwichtige ‘balans’ herstellen.

 

Slaappatroon

Voor het stellen van de juiste diagnose en het aandragen van een passende behandelingsoplossing – zoals het toevoegen van energie – bespreekt een acupuncturist tijdens gesprekken met cliënten steevast hun slaappatroon (waak- en slaapritme). Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst circuleert energie – de Qi – overdag vooral aan de lichaamsoppervlakte (Yang-situatie). Tijdens het inslapen verplaatst Qi zich via het punt ‘Blaas 1’, dat zich aan de binnenkant van de ogen bevindt, naar dieper gelegen lichaamsdelen (Yin-situatie van rust en herstel).

 

Orgaanklok

Heeft u moeite met inslapen? Dan kan dit liggen aan een tekort aan Yin-energie, waardoor de kracht ontbreekt om Yang ‘naar binnen’ te trekken. De gevolgen daarvan kunnen vermoeidheidsklachten zijn met als bijverschijnsel nachtzweten. Heeft u last van ‘gebroken’ slaap: nachten waarbij u steeds op een bepaald tijdstip ontwaakt? De acupuncturist ziet aan de hand van de zogenaamde ‘orgaanklok’ welk orgaan op welk tijdstip het meest actief is. Tussen één en drie uur ’s nachts is dit bijvoorbeeld de lever. Met deze informatie stelt de acupuncturist een juiste diagnose om vervolgens de behandelwijze te bepalen. In het geval van een nachtelijk actieve lever, versterkt hij bijvoorbeeld de Yin- en leverenergie. Hiermee keert de balans terug en daarmee ook de prettige nachtrust. Slaap lekker!

Omgaan met spanningshoofdpijn

Werken aan een betere houding

In de acupunctuurpraktijk komen we verschillende soorten hoofdpijn tegen die voortkomen uit verhoogde spierspanning. Deze zogeheten spanningshoofdpijnen ontstaan over het algemeen door stress, psychische spanning of een verkeerde houding, waardoor de spierspanning in de schouder en nekspieren toeneemt.

 

Onderzoek

Onlangs verscheen in het vooraanstaande medisch tijdschrift The British Medical Journal (27 maart 2004. Voor samenvatting: www.bmj.com) een onderzoek waaruit blijkt dat hoofdpijn en migraine zeer effectief behandeld kunnen worden met acupunctuur. Uit dit onderzoek bij een grote groep hoofdpijnpatiënten is zelfs gebleken dat acupunctuur effectiever is dan de medicijnen die de huisarts in dergelijke gevallen voorschrijft.

 

Oorzaken

De monnikskap-spier is de grootste nek- en schouderspier, die loopt van de schouders naar het achterhoofd. Er lopen allerlei bindweefselstructuren over de schedel die aan deze spier verbonden zijn. Bij een te hoge spierspanning trekt de monnikskap-spier aan de achterkant van de schedel. Dit veroorzaakt in veel gevallen spanningshoofdpijn. In andere situaties is een aandoening van de nekwervels de oorzaak van spanningshoofdpijn. Bij sommige patiënten ontstaat namelijk de neiging de nekspieren aan te spannen, om zodoende de pijnlijke wervels zo min mogelijk te hoeven bewegen. Dit noemen we de ‘défense musculair’.

 

Symptomen

De symptomen van spanningshoofdpijn zijn zeer divers. De meeste patiënten ervaren ze als een doffe pijn: alsof er een strakke band rond het hoofd zit. De nek is vaak stijf en gespannen. Soms treedt een intense pijn op die gepaard gaat met misselijkheid. De pijn trekt hierbij vanuit het achterhoofd door naar het voorhoofd. Deze klachten manifesteren zich niet in aanvallen, maar zijn doorgaans langdurig aanwezig.

 

Van alle leeftijden

Spanningshoofdpijn komt heel vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het kan op iedere leeftijd ontstaan, maar de meeste klachten spelen pas op bij middelbare leeftijd. Soms komt de hoofdpijn terug na een klachtenvrije periode van enkele jaren. Bij anderen is de aandoening chronisch van aard; de nekspieren vertonen dan permanent een hogere spanning. Doorgaans betreft het hier patiënten die sterker reageren op allerlei prikkels uit hun omgeving, waardoor ze hun spieren (onbewust) blijven aanspannen.

 

Diagnoses

De Traditionele Chinese Geneeskunst behandelt diverse categorieën hoofdpijn en stelt dan ook uiteenlopende diagnoses. De twee meest voorkomende diagnoses bij spanningshoofdpijn zijn ‘Stase en verstrengeling Qi-lever’ en ‘Leegte Qi’.

 

Stase en verstrengeling Qi-lever

Tijdens zijn eerste afspraak met de acupuncturist vertelt Rick (36) dat hij naast hoofdpijn ook regelmatig pijn in zijn buik heeft. Bijkomende klachten zijn een brok in de keel (globusgevoel), koude handen en voeten én hoge bloeddruk. Lichamelijk onderzoek toont een dun en wit beslag op Ricks tong aan. Alle symptomen wijzen op het Stase-syndroom en verstrengeling van de Qi-lever.

 

Behandeling

De behandeling van Stase en verstrengeling van Qi-lever bestaat uit het opheffen van de verstrengeling en het reguleren van de Qi. De acupunctuurpunten die de acupuncturist hiervoor gebruikt, zijn de punten die op de rug liggen om de lever en galblaas te harmoniseren (blaas 18 en 19) én de punten op de schouder om de spieren te ontspannen (galblaas 21). Om de behandeling te ondersteunen, kiest de acupuncturist overigens vaak nog voor aanvullende punten. Teneinde de spanning snel te verminderen, kan ‘cupping’ ondersteunend werken. (Zie foto) Bij Rick verdwenen de klachten al na acht behandelingen en enkele praktijkgerichte adviezen om zijn lichaamshouding op de werkplek te verbeteren.

 

Leegte Qi

Bij het Leegte Qi-syndroom staan vermoeidheidsverschijnselen sterk op de voorgrond. Het gebrek aan energie is afhankelijk van het orgaansysteem waarin dit voorkomt. Leegte Qi vertaalt zich in verschillende symptomen, zoals lage rug-pijn, pijn in de knieën of een bleek aangezicht. Ook weinig weerstand en spontaan zweten komen voor. De behandeling van Leegte Qi bestaat uit het beïnvloeden van punten die de Qi herstellen. Deze punten liggen onder meer op de schenen. Maag 36 (Zie Foto) is een veelvuldig gebruikt punt, evenals blaas 23 op de rug. Om de behandeling een extra voedend karakter te geven, verwarmt de acupuncturist deze punten vaak nog eens met moxa.

 

Tips

Spanningshoofdpijn heeft vaak een externe oorzaak, zoals werkhouding en stress. Natuurlijk is rustiger aan doen op het werk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn. In de meeste gevallen is het verstandiger om te kijken of u uw houding aan kunt passen en of u werkzaamheden beter kunt plannen. Uit de boeken over stresshantering staat de volgende tip dan ook met stip op één. Leer de verschillende situaties in uw werk en de bijkomende gevolgen voor uw gezondheid herkennen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de stap te zetten naar een prettiger leven, zónder spanningshoofdpijn.

Acupunctuur biedt verlichting bij problematische stoelgang

 

De pot op met ongemak

Koning, keizer, admiraal; de WC gebruiken we allemaal. Toch is onze stoelgang een onderwerp waar we niet gemakkelijk over praten, zéker niet wanneer we daar problemen bij ondervinden. Om hier (tenminste een beetje) verandering in te brengen, besteden we in deze Stimulans aandacht aan klachten bij de stoelgang. We gaan in op de toepassing van acupunctuur bij drie veel voorkomende problemen: een spastische dikke darm, obstipatie (verstopping) en diarree. De boodschap? Dankzij een zorgvuldig gekozen behandeling volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, kan ongemakkelijke stoelgang voortaan de pot op!

 

Het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) – ook wel spastische colon, of spastische darm genoemd – is een onschuldige aandoening, waar ongeveer 1 op de 5 Nederlanders op gezette tijden hinder van ondervindt. Bijna de helft van alle darmproblemen is het gevolg van zo’n prikkelbare darm. De belangrijkste klachten bij PDS zijn buikpijn en ontlastingsproblemen. De klachten kunnen gedurende periodes wegblijven of nauwelijks waarneembaar zijn, om vervolgens weer tijdenlang op te spelen. Eén ding is zeker: PDS komt altijd ongelegen.

 

Oorzaken?

Een eenduidige oorzaak van PDS is nog niet bekend. Wel hebben ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen er last van. Behalve het geslacht, lijkt ook leeftijd een rol te spelen. Zo hebben jong-volwassenen vaker last van onregelmatige en krampachtige darmbewegingen, dan ouderen. Gelukkig verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf, wanneer PDS-lijders de middelbare leeftijd bereiken. Een ander fenomeen is dat angst en stress in sommige gevallen de bestaande klachten verergeren. En dat de ene persoon van nature een gevoeligere darmwand heeft dan de ander. Er zijn dan ook evenveel vormen van PDS, als dat er mensen zijn.

 

PDS in de praktijk

Vera Mans heeft regelmatig last van PDS. De klachten beperken Vera in haar werk: “Soms kan ik me niet concentreren, en doe ik op een dag stukken minder. De pijn in mijn buik is dan gewoon te heftig. Ook mijn stoelgang verloopt op zo’n moment moeizaam en dat heeft weer een groot effect op mijn humeur”, vertelt ze tijdens het eerste consult. Bij het vraaggesprek komen er verschillende symptomen aan het licht die wijzen op een tekort aan vocht in de dikke darm. Op haar werk, waar de airconditioning de lucht droog maakt, komt ze er – door de drukte – nauwelijks toe om wat te drinken. Op eigen initiatief neemt ze daarom gedurende enkele weken een fles water mee, die ze in de loop van haar werkdag leegdrinkt. Helaas is het resultaat hiervan onvoldoende. Reden voor Vera om contact op te nemen met een acupuncturist.

De diagnose
Vera blijkt continu een lichte verhoging te hebben. Als oorzaak wijst ze een verwaarloosde griep aan, die inmiddels enkele maanden aanhoudt. Ook heeft ze al jaren last van lage rugpijn en klaagt ze over moeheid. Opvallend, gezien haar levensstijl waarin sporten een belangrijke rol speelt. Op basis van haar klachtenpatroon, stelt Vera’s acupuncturist de volgende diagnose: gebrek aan vocht en onbalans van het waterelement (nieren en blaas). Vera’s behandeling staat daarom in het teken van het bestrijden van hitte, het bevochtigen van de darmen én het verhogen van het herstellend vermogen.

 

De behandeling

Bij de behandeling van PDS gebruikt de therapeut acupunctuurpunten die de vrije circulatie tussen de ingewanden bevorderen, zoals het 6de punt van de driewarmer en het 5de punt van de hartconstrictor-meridiaan. Ook het punt dikke darm 4 – liggend op de duimmuis – is een punt dat voor stimulatie in aanmerking komt. Daarbij raadt de acupuncturist in sommige gevallen aan het dieet aan te passen.

 

Obstipatie

Van een andere orde dan prikkelbare darmen, zijn de klachten bij een niet goed verlopend ontlastingpatroon. Soms ontstaan deze klachten om een duidelijk aanwijsbare reden. Denk aan de vrachtwagenchauffeur die niet in staat is om naar de WC te gaan op tijden dat hij aandrang voelt. Langdurig ophouden, leidt in zijn geval tot een moeizame stoelgang. Deze klachten komen overigens ook voor bij het plassen. Ze zijn doorgaans te verhelpen door training in het ontspannen van de sluitspieren.

 

Grondige analyse

Wanneer obstipatieklachten ontstaan om onduidelijke redenen, is een grondige analyse nodig om tot de juiste diagnose te komen. Tijdens de analyse komen factoren als voeding, leefgewoonten en werk- en privé-omstandigheden aan bod. Ook is er aandacht voor de innerlijke balans. Verder zijn klachten als allergieën, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, gewrichtsklachten en stress belangrijke aanwijzingen voor de acupuncturist. Zo kan hij oorzaken blootleggen, die in eerste instantie niet voor de hand liggen.

 

Individueel bepaald

Een normale stoelgang laat driemaal per dag tot driemaal per week van zich spreken, en is sterk individueel bepaald. In het algemeen spreken we pas van obstipatie, wanneer de aandrang minder vaak optreedt dan normaal en de ontlasting hard en droog is. Bovendien is hierbij sprake van moeilijke en pijnlijke stoelgang. Maar ook als de ontlasting juist week en relatief licht is, wijst dat op obstipatie. De Traditionele Chinese Geneeskunst stelt evenwel twee verschillende diagnoses.

 

Belangrijke indicator

Ook wanneer u voor heel andere klachten komt dan voor ontlastingsproblemen, vraagt de acupuncturist naar uw stoelgang. Uw stoelgang zegt namelijk veel over de toestand van uw lichaam. Zo duidt obstipatie met harde ontlasting meestal op een overmaat aan hitte; een verschijnsel dat meerdere klachten veroorzaakt. Obstipatie met weke ontlasting wijst op zijn beurt op een energietekort van Longen en Milt.

 

Maag 25 en Blaas 25

In de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn verschillende oorzaken van obstipatie beschreven. Ze variëren van een emotionele herkomst (angsten, stress, overwerkt zijn en vermoeidheid) tot fysieke aanleidingen (langdurige ziekten, teveel pikant eten en koorts). Afhankelijk van de oorzaak, kiest uw acupuncturist voor behandelpunten als Maag 25 (het Mu-punt van de dikke darm: bruikbaar voor alle chronische darmklachten) en Blaas 25. Dit laatste punt ligt op de lage rug, en is uitermate geschikt bij obstipatie waarvan hitte de veroorzaker is. Bij obstipatie met harde en droge ontlasting, raadt de acupuncturist – als aanvullend onderdeel van de behandeling – het eten van volkorenrijst aan.

 

Diarree

Diarree ontstaat op verschillende manieren. In de Westerse optiek is de meest voorkomende oorzaak van diarree een infectie van het maag-darmstelsel, vaak veroorzaakt door buikgriep of voedselvergiftiging. Hierbij zorgen diverse bacteriële infecties voor te veel vocht in de darmen. Als reactie hierop scheidt het lichaam het overvloedige water af, dat tegelijkertijd ziektekiemen en giftige stoffen wegspoelt. Daarom is het niet altijd verstandig om stoppende middeltjes te nemen bij buikloop. Bij langdurige diarree bestaat overigens wel het gevaar voor uitdroging. Vooral jonge kinderen en bejaarden moeten hiervoor oppassen. Gevaarlijke situaties zijn te voorkomen door veel te drinken. In de regel is één glas vocht per toiletgang voldoende. Beter nog, is om de verloren zouten aan te vullen met een ORS-preparaat (orale rehydratievloeistoffen).

 

Voedingsadviezen

Zowel bij chronische obstipatie als bij acute diarree spelen hitteverschijnselen een grote rol. Bij chronische diarree staan de koudeaspecten juist centraal. De TCG kent voor ieder geval een andere behandeling. Een doeltreffend punt bijvoorbeeld om koude in de darmen te bestrijden, is Ren Mai 6. Dit punt ligt net onder de navel en zorgt met behulp van de weldadige warmte van de moxastick voor verdrijving van de koude. Naast het behandelen van punten ter bevordering van het algehele herstel, geeft de acupuncturist nog praktische voedingsadviezen. Zo zal hij aangeven dat banaan een koude vrucht is. Het eten van banaan bij chronische diarree is ten zeerste af te raden, terwijl deze vrucht bij een acute diarree-aanval – een hitteverschijnsel – juist wél uitkomst biedt.

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de behandeling van PDS, verstopping of diarree volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst? Neem dan contact op.

Eet goed, al goed

De Traditionele Chinese Kindergeneeskunde besteedt zeer veel aandacht aan de behandeling en het voorkomen van spijsverteringsklachten, omdat een goede spijsvertering heel belangrijk is voor een kind. In dit artikel gaan we verder in op de acupunctuurbehandeling van spijsverteringsklachten bij baby’s en kinderen.

In de buik van de moeder wordt een baby op zijn wenken bediend, maar eenmaal op de wereld gezet, moet hij ineens veel dingen zelf gaan regelen. We geven een paar voorbeelden:

 • Hij moet zelf ademhalen;
 • Hij moet zijn lichaam op temperatuur houden;
 • Hij moet weerstand gaan opbouwen;
 • Hij moet zelf gaan (eten en) drinken;
 • Hij moet voedsel gaan verteren en uitscheiden;
 • Hij moet zijn zintuigen gaan ontwikkelen;
 • Hij gaat meer bewegen en
 • Hij groeit ontzettend hard.

Een pasgeboren baby kan dit allemaal op een gezonde manier aan als hij voldoende energie en bouwstoffen krijgt aangeleverd. Daarvoor moet zijn spijsvertering optimaal zijn.

 

Acupunctuur voor een optimale spijsvertering

Spijsverteringsklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan als kinderen te weinig energie hebben om hun voedsel en drank (goed) te verteren. De klachten uiten zich dan in een slechte eetlust, kieskeurig eetgedrag, een (te) laag lichaamsgewicht en onverteerd eten in de ontlasting. Een kind met zulke klachten heeft een tekort aan energie, is dus vermoeid, lusteloos en vatbaar voor ziektes door een verminderde weerstand.

We geven u een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk, waarmee we kunnen aantonen dat de acupuncturist de spijsvertering goed op gang kan brengen:

Onlangs kwamen twee bezorgde ouders met hun baby van vier maanden bij de kinderacupuncturist. Het jongetje had al elf dagen geen ontlasting meer gehad, spuugde na iedere voeding en hij had koorts en buikpijn. Zowel overdag als ’s nachts was hij zeer onrustig. Hij had verder last van huiduitslag, zijn wangen waren erg rood en zijn lichaamstemperatuur was verhoogd. Zijn buikje voelde hard aan en was opgezet. De huisarts had de ouders aangeraden naar het ziekenhuis te gaan voor een klysmabehandeling. Zij hoopten dat acupunctuur zo’n nare behandeling zou kunnen voorkomen.
De kinderacupuncturist behandelde de baby zeer kort: hij gaf hem enkele prikjes met dunne naaldjes  Het doel van de behandeling was de darmen in beweging te zetten en zo de ontlasting weer op gang te brengen. Het resultaat was er al na een uurtje: de baby had een enorme hoeveelheid stinkende ontlasting. Dat was een hele opluchting voor hem maar ook voor zijn ouders!
Vlak daarna kreeg de baby nog één behandeling. Na een half jaar kwamen ouders en hun zoon nog eens langs voor een follow-up. De baby, inmiddels flink gegroeid en zeer energiek, had na die twee behandelingen geen spijsverteringsklachten meer gehad. Het klysma was hem dankzij de acupunctuurbehandelingen gespaard gebleven.

 

Acupunctuur bij een verstoorde spijsvertering

Een optimale spijsvertering splitst al het voedsel en drank in heldere en zuivere delen en in troebele en onzuivere delen. De heldere en zuivere delen zijn bouw- en brandstoffen die het lichaam nodig heeft. De troebele en onzuivere delen zijn de afvalstoffen die het lichaam moet uitscheiden.
Als de spijsvertering niet optimaal is en de verschillende delen niet goed gespitst worden, vertroebelt lichaamsvocht en dikt het in. Dit uit zich in de vorming van vetweefsel of de prikkeling van de slijmvliezen. Kinderen met een dergelijke verstoorde spijsvertering kunnen last hebben van overgewicht, bronchitis, diarree of eczeem.
De spijsvertering kan ook verstoord raken bij overvoeding of onregelmatige voedingstijden. Het spijsverteringskanaal raakt dan overvol en kinderen kunnen last krijgen van braken, buikkrampen, gerommel in de darmen, winden, verstopping of diarree, eczeem en zelfs slaapproblemen.

We geven u weer een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk:

Een meisje van vier jaar verschijnt op het spreekuur van de kinderacupuncturist. Ze heeft een wat gezet postuur en zit onder de huiduitslag. Ze gedraagt zich zeer onrustig, lijkt onbereikbaar voor alles en iedereen. Ze hoest en proest en heeft meerdere keren per dag last van stinkende diarree. ’s Avonds stort ze zowat in van vermoeidheid. Haar ouders vertellen dat ze deze klachten heeft sinds haar vaccinaties
De acupuncturist onderzoekt het kind en hij constateert dat haar spijsvertering verzwakt en verstoord is. Dit uit zich in irritatie van zowel de huid als van de slijmvliezen van longen en darmen. De energiebalans in de longen is ook verstoord.
De behandeling van de acupuncturist is gericht op het versterken van de spijsvertering en op herstel van de energiebalans in de longen. Hij geeft de ouders ook voedingsadviezen en tips voor leefregels mee. Daarna behandelt hij de hitte en de irritatie van de slijmvliezen. Het resultaat is dat de klachten even lijken te verergeren: het meisje hoest veel slijm op en ze krijgt meer last van stinkende ontlasting. Al gauw nemen de klachten echter weer af en verbetert de situatie aanzienlijk: de bronchitis geneest, het eczeem vermindert, het meisje heeft geen diarree meer en ze wordt rustiger en maakt weer contact. ’s Avonds is ze ook niet meer zo extreem moe.

Door de behandeling van de acupuncturist is de storing in haar spijsvertering verholpen. Ze heeft weer energie voor tien en maakt in haar ontwikkeling een ware inhaalslag.

Natuurlijk sporten, zonder blessures

Dé grote angst voor sporters is een (langdurige) blessure. Het lichaam van de atleet is het gereedschap waarmee hij zijn werk uitvoert. Loopt het lijf een beschadiging op, dan heeft dat ernstige gevolgen voor de sportman of -vrouw. Een fit lichaam is daarom van groot belang. Tijdens wedstrijden staan tegenwoordig – naast masseurs en doktoren – steeds vaker acupuncturisten langs de zijlijn om gewonde sporters op te vangen.
Zo waren acupuncturisten in 1996 al actief tijdens de Tour de France, waar zij renners met acuut letsel behandelden. Verminderen van pijn en het snel op gang helpen van het herstel zijn in dergelijke gevallen de voornaamste doelen.

 

Klachtenvrij

Bij hardnekkige kwetsuren – zoals een tenniselleboog en een peesontsteking (veelal in de lies) – is een langdurige behandeling noodzakelijk. Onderzoeksresultaten bevestigen de effectieve werking van acupunctuur bij aanhoudende liesaandoeningen, met name bij voetballers. Gedurende een studieperiode stimuleerden behandelaars om de dag tien keer drie acupunctuurpunten en het pijnlijke punt in de lies met elektriciteit. Ze gebruikten Moxa – een middel dat de huid verwarmt – om de doorbloeding te verbeteren. Van de 36 sporters kwam 62,5% klachtenvrij uit de behandeling en 25% ondervond veel minder problemen van de blessure.

 

Kennis

Doktoren grijpen in veel gevallen niet direct naar de alternatieve behandelwijze wanneer zij geblesseerde spieren behandelen. Vaak ontbreekt het hen aan voldoende kennis over de alternatieve geneeskunst en blijven zij bestaande medicijnen voorschrijven. Desondanks ontdekken sporters zelf steeds meer de doeltreffende werking van acupunctuur en wint ons
vakgebied ook in de sportwereld aan populariteit.

Acupunctuur en fysiotherapie: een krachtige mix tegen sportblessures.

Sportblessures worden over het algemeen door fysiotherapeuten behandeld. In Nederland is er een officieel specialisme voor fysiotherapeuten die zich na een reguliere opleiding willen specialiseren in het behandelen en revalideren van sportblessures. Zeer veel beroemde sportfysiotherapeuten gebruiken echter naast hun specifieke fysiotherapeutische kennis ook nog de voordelen die de oosterse geneeskunde met zich mee brengt.

Beroemde fysiotherapeuten zoals Rob Ouderland van het Nederlands voetbalelftal hebben ook Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) gestudeerd. Acupunctuur is daar een onderdeel van. Fysiotherapeuten die geen kennis hebben van de TCG, schakelen vaak acupuncturisten in om de behandeling te ondersteunen als dat nodig is. Leo Echteld en Wouter Post bijvoorbeeld behandelen topsporters maar ook wereldsterren. Ook zij werken samen met een acupuncturist.

De toegevoegde waarde van acupunctuur naast een fysiotherapiebehandeling is dat het blessures vanuit een ander perspectief bekijkt. De TCG kan namelijk vaststellen waar het lichaam uit balans is waardoor de blessure de kans heeft gehad om te ontstaan. Mentale aspecten en voedingsaspecten zijn daarbij voor de acupuncturist net zo belangrijk als de klacht zelf. Maar ook kan de acupuncturist via de TCG vaststellen waarom iemand bijvoorbeeld hardnekkige liesklachten houdt of waarom die lage rug telkens zo vast komt te zitten.

Door het plaatsen van naaldjes op zorgvuldig uitgezochte acupunctuurpunten versterkt de acupuncturist het specifieke orgaansysteem en voorkomt hij dat klachten chronisch worden. Als klachten al chronisch zijn, kan hij het genezingsproces weer op gang helpen.

Naast deze “energetische” benadering weten we uit bloedonderzoek dat enkefaline vrij komt door de behandeling. Enkefaline heeft een pijnbestrijdende en ontstekingsremmende werking (zie ook het artikel Acupunctuur Bij Pijnbestrijding En Ontstekingsremming) en speelt dus een belangrijke rol in het revalidatieproces.

Doordat fysiotherapeuten en acupuncturisten steeds vaker samen werken, ontstaat er een uitermate effectieve behandelmix van oosterse kennis en westerse fysiotherapeutische kennis!

Roken tijdens de zwangerschap, daar moet je tabak van hebben

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid van moeder én kind. Toch blijft, volgens recente statistische schattingen, circa 30 procent van alle vrouwen roken tijdens de zwangerschap en beginnen verreweg de meeste vrouwen na de bevalling weer met roken. Waarom? Stoppen met roken kost vaak enorm veel moeite. Een acupuncturist kan daarbij helpen.

Helaas worden de stoffen die een zwangere vrouw tijdens het roken inhaleert (en het is onmogelijk om niet te inhaleren) in de bloedstroom opgenomen en met het bloed meegevoerd om via de placenta en de navelstreng de foetus te bereiken. Dit kan meer of minder ernstige gevolgen hebben, al naar gelang de rookgewoonte en andere factoren die invloed hebben op gezondheid en zwangerschap.

 

Gevaren voor de baby

Roken tijdens de zwangerschap belemmert de groei van de baby en zal wellicht ook zijn intelligentie nadelig beïnvloeden. Maar dat is nog niet het ergste. Roken verhoogt de kans op overlijden van de baby, kort voor of kort na de geboorte. Bij een van de meest uitgebreide en diepgaande onderzoeken – het US Collaborative Perinatal Project – werden meer dan 50.000 zwangerschappen onderzocht. Dit onderzoek strekte zich uit over twaalf grote ziekenhuizen in de Verenigde Staten en leverde een lange lijst op van risico’s die roken voor de foetus of pasgeborene met zich meebrengen.

 

Gevaren voor de moeder

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam en kan ernstige complicaties gedurende de zwangerschap en bij de bevalling veroorzaken. De placenta kan bijvoorbeeld voortijdig loskomen, wat fataal kan zijn.

 

Zwangere vrouwen: Stop met roken!

Zwangere vrouwen die roken, stellen hun lichaam en dat van hun ongeboren kind bloot aan een mengsel van substanties die teratogeen kunnen zijn. Dat betekent dat ze afwijkingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden van zulke substanties zijn nicotine, koolmonoxide en kankerverwekkende stoffen als diazobenzopyreen, een stof die mutaties kan veroorzaken.

Een zwangere vrouw die dagelijks twintig sigaretten rookt zal dit mengsel gedurende haar negen maanden zwangerschap ongeveer 11.000 keer inademen, terwijl ze ongeveer tien procent van haar dag rokend doorbrengt.
Reden genoeg om in ieder geval tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding niet te roken.

Acupunctuur kan u helpen te stoppen met roken. De acupuncturist zal ingaan op de moeilijkheden die u tegenkomt. Hij zal zowel de geestelijke als de lichamelijke problemen behandelen. Vraag naar de mogelijkheden.

Een goed bevallen zwangerschap

Van alle zwangere vrouwen draagt vier procent het kindje vlak voor de geboorte in een stuitligging. Een klein percentage? Niet als je bedenkt dat bijvoorbeeld het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam 1700 bevallingen per jaar begeleidt en dat hiervan al snel honderd baby’s in een ‘stuit’ liggen. Deze vervelende, pijnlijke houding maakt de bevalling er – uiteindelijk vaak via een keizersnede – niet makkelijker op. Het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Het is daarom wenselijk dat de baby in de periode voor de uitgerekende datum alsnog in een goede positie komt te liggen. Moxa-therapie biedt in veel gevallen uitkomst.

Van alle kinderen in stuitligging draait alsnog ongeveer 45 procent spontaan tussen de 33e en 35e week van de zwangerschap. Wetenschappelijk onderzoek – naar de effectiviteit van acupunctuur bij stuitligging – heeft aangetoond dat therapie met Moxa (een middel dat de huid verwarmt) het percentage opvoert naar 75 procent. Het 67e punt op de Blaasmeridiaan – dat vlak boven de nagel van de kleine teen ligt – wordt hiervoor geprikkeld. Door dit punt ‘Zhi Yin’ dagelijks ongeveer tien minuten te verwarmen, voelt de moeder een toenemende bewegelijkheid van het kind in haar buik. Het resultaat? In het merendeel van de gevallen draait de baby in de gewenste houding.

De behandeling is zeer eenvoudig toe te passen. Niet alleen een acupuncturist, maar ook de partner van de aanstaande moeder kan Moxa-therapie uitvoeren. Bent u geïnteresseerd in de Chinese werkmethode? U vindt alles over dit onderwerp op www.stuitlig.nl.

Acupunctuur levert (sportieve) prestaties

Bewegen is gezond, het is goed voor je conditie. Veel mensen werken aan hun conditie en doen aan sport, sommige fanatiek, andere meer voor de ontspanning of gezelligheid. Sport maakt dus deel uit van een (gezonde) levensstijl. Dat een goede warming up belangrijk is om blessures te voorkomen, is geen nieuws. Helaas is een goede warming up geen garantie voor een blessurevrije sportcarrière. Ook al doet iedereen dezelfde warming-up en gebruikt iedereen hetzelfde sportmateriaal, dan nog is de één gevoeliger voor kwetsuren dan de ander. Acupunctuurbehandelingen kunnen in dat geval zeer effectief zijn.

Dit kunnen hardloper Willem Verdouw en badmintonspeler Sjoerd van der Galie beamen. Zij kampten in het verleden regelmatig met hardnekkige blessures. Tegenwoordig spelen ze met (sterk) verminderde pijn en leveren ze dankzij acupunctuur weer sportieve prestaties. In dit artikel leest u hun verhaal en de wijze waarop de acupuncturist Willem, Sjoerd en sporters in het algemeen weer snel op de been krijgen.

 

Willem: Achillespeesblessure

De achillespeeskwetsuur van Willem is een veel voorkomende blessure in de sportwereld. Als fanatiek hardloper – hij liep onder meer de marathon van New York – had Willem vaak te kampen met een tegenstribbelende achillespees. “Dit verpestte het enorme plezier dat ik beleefde aan het lopen. Om de pijn te verminderen, onderging ik een intensieve therapeutische behandeling. De één- tot tweewekelijkse behandeling bestond uit fysiotherapie met massages en krachttraining in combinatie met een bezoek aan een acupuncturist. Om het herstel verder te bevorderen, plaatste deze naalden op lokale pijnpunten en andere plekken op mijn lichaam om het evenwicht in de energiehuishouding weer te stabiliseren,” vertelt Willem. Ook al is de – bij Rijkswaterstaat werkzame – hardloper nog niet geheel klachtenvrij, door de therapeutische aanpak kan hij blijven lopen en mist hij zelden een training.

 

Sjoerd: Tenniselleboogkwetsuur

Ook badmintonspeler Sjoerd van der Galie vond zijn heil bij een acupuncturist. Sjoerd: “Ik train twee keer per week en op vrijdag speel ik competitie. Tijdens het spelen kreeg ik last van mijn elleboog. Deze klacht breidde zich steeds verder uit. Ook mijn nek en schouderbladen moesten het op een gegeven moment ontgelden. Mijn huisarts verwees me in eerste instantie door naar een fysiotherapeut, maar die kon er maar geen vat op krijgen. Ook bij de sportarts – die de pijnlijk plek injecteerde met cortisonen – was het resultaat ronduit teleurstellend. De klachten hielden aan.”
Uiteindelijk ging Sjoerd richting een acupunctuurpraktijk, waar een acupuncturist zijn arm en schouder onder handen nam. De behandelaar constateerde dat met name de galblaasmeridiaan van de sporter verstoord was. Volgens de vijf-elemententheorie (hout, aarde, vuur, metaal en water) uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst), staat de galblaas samen met de lever in verband met het element hout. Deze component is verantwoordelijk voor de lichamelijke gesteldheid van onder meer de pezen (spierpezen en gewrichtsbanden). Als het element hout uit balans is, resulteert dit veelvuldig in problemen in deze lichaamsdelen. Na de zorgvuldige diagnose van de acupuncturist en een hierop afgestemde behandeling zijn Sjoerds klachten nagenoeg verdwenen. Zijn badmintonshuttles vliegen weer als vanouds volop door de lucht.

 

Energiebalans bepaling

De acupuncturist zal voordat hij een geblesseerde sporter gaat behandelen eerst diens energiebalans bepalen. Dat doet hij door na te gaan in hoeverre de vijf-elemententheorie van invloed is op het ontstaan van de klachten. Als een geblesseerde sporter bijvoorbeeld één van de volgende klachten heeft, heeft hij te weinig energie in het element hout:

• Wazig of slecht zicht
• Verminderde weerstand
• Passief gedrag
• Menstruatieproblemen
• Huidproblemen
• Koude handen en/of voeten

Heeft de patiënt een van de onderstaande klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk teveel energie in het element hout.

• Humeurig/prikkelbaar
• Hoge bloeddruk
• Woede
• Premenstrueel syndroom
• Menstruatiekrampen
• Allergieën
• Stijfheid
• Ontstekingen
• Bonzende hoofdpijn

Door een analyse van de totale energiehuishouding van de sporters te maken, brengt de acupuncturist de oorzaak van een blessure in kaart. Daarmee kan hij een passende, doeltreffende behandeling samenstellen. Zo zorgt hij ervoor dat de acupunctuur helpt om weer (sportieve) prestaties neer te zetten. En dat mensen als Sjoerd en Willem met veel plezier hun favoriete sport uitoefenen.

Effectief offensief aangezichtspijn

Aangezichtspijn is de Nederlandse vertaling voor het Latijnse ‘Trigeminus Neuralgie’. ‘Trigeminus’ verwijst naar een belangrijke zenuw die door het menselijk gezicht loopt. De term ‘neuralgie’ betekent letterlijk pijn. Mensen die aan de aandoening lijden, ervaren deze pijn als een zware last. Een probleem dat hun dagelijks leven ernstig negatief beïnvloedt. Vaak treden de zogenaamde zenuwpijnscheuten – met tussenpozen van enkele uren tot enige dagen – kortdurend, maar in alle hevigheid op.

 

Oorzaken

De oorzaken van aangezichtspijn zijn divers. Denk aan tandheelkundige problemen, maar ook  verhoogde spierspanning van de grote kauwspier kan voor veel ongenoegen zorgen. De Traditionele Chinese Geneeskunst spreekt in dit geval van een tekort of gebrek aan energie. Als externe aanleidingen noemt de Oosterse geneeswijze aanvallen van energie door wind, kou en hitte. Zo zijn er patiënten die tijdens het fietsen in de kou of met harde wind te maken hebben met een meer intense gezichtspijnaanval. Uit deze en andere verhalen van cliënten, leiden acupuncturisten af dat natuurelementen bijdragen aan verergering van de klachten.

 

Zicht op herstel

Om aangezichtspijn te verminderen en te bestrijden, behandelt de acupuncturist specifieke acupunctuurpunten op het menselijk lichaam. Dit zijn punten die het gevoel van hitte – kenmerkend voor aangezichtspijn – kunnen verdrijven. Is er sprake van extreme branderigheid en pijn rond het oog, dan gebruikt de behandelaar het tweede punt op de blaasmeridiaan. Een plek die zich aan de binnenkant van de wenkbrauw bevindt. Niet alleen lokale acupunctuurpunten in het gezicht reduceren de pijn. Soms vertoont de pijnstreek overeenkomsten met een meridiaan elders in het lichaam. Bestaat het vermoeden dat een blokkade in de specifieke meridiaan de oorzaak is van de pijn, dan zoekt de acupuncturist geschikte behandelpunten in het verloop van de baan. Deze nauwkeurige behandelingen hebben tot op heden goede resultaten geboekt bij clienten. Voor potentiële acupunctuurbezoekers met deze klacht een goed vooruitzicht!

Een hele opluchting!

De mogelijkheden om urineweginfecties met acupunctuur te behandelen, blijven vaak onderbelicht. Onterecht, want uit een onderzoek onder leiding van T. Alraek aan de universiteit van Bergen (Noorwegen) blijkt dat acupunctuur de kans dat een – met succes behandelde –urineweginfectie binnen een half jaar terugkomt, nagenoeg halveert. Ook urge-incontinentie is een plasprobleem waarbij acupunctuur uitkomst biedt. De verbetering treedt vaak al op na ongeveer zeven behandelingen. Een hele opluchting!

 

Urineweginfectie

In het onderzoek van Alraek zijn 94 vrouwen onderzocht die in de laatste twaalf maanden drie urineweginfecties hebben gehad. Eén groep van deze vrouwen kreeg tweemaal per week gedurende vier weken acupunctuur, terwijl de andere groep geen behandeling onderging. Maar liefst 73% van de vrouwen die acupunctuur kregen, bleven zes maanden vrij van klachten. In de controlegroep was dit maar 52%. Verder bleek dat bij de met acupunctuur behandelde vrouwen na het plassen 50% minder urine in de blaas achterbleef, terwijl dit percentage bij de niet behandelde groep onveranderd bleef. Waarschijnlijk ligt hier de oorzaak van de verminderde kans op urineweginfecties: acupunctuur heeft de circulatie van Qi (energie) in de onderbuik verbeterd.

 

Urge-incontinentie

Een ander urineprobleem dat zich voor kan doen, is incontinentie. Incontinentie is er in twee soorten: de stressincontinentie en de urge-incontinentie. Stressincontinentie is het gevolg van verslapte blaasspieren en soms van het verzakken van de baarmoeder en/of blaas. Een situatie die meestal ontstaat na een bevalling. Stressincontinentie is helaas niet zo goed te behandelen met acupunctuur. Urge-incontinentie daarentegen, is een vorm die wél goed reageert op acupunctuur. Dit plasprobleem uit zich door het ongewild urineren na gevoel van aandrang, waarbij de persoon niet in staat is de plas op te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat stimulatie van het punt Sanyinjiao (Milt 6) met een specifieke stroomvorm, de klachten in sommige gevallen met 50% vermindert. Om dit resultaat te bereiken moet de behandeling elke week plaatsvinden. Na zeven weken is de urge-incontinentie doorgaans teruggebracht tot een leefbaar niveau. Wilt u meer over dit onderwerp weten? Vraag het uw acupuncturist; hij staat u graag te woord.

Een hele opluchting!

De mogelijkheden om urineweginfecties met acupunctuur te behandelen, blijven vaak onderbelicht. Onterecht, want uit een onderzoek onder leiding van T. Alraek aan de universiteit van Bergen (Noorwegen) blijkt dat acupunctuur de kans dat een – met succes behandelde –urineweginfectie binnen een half jaar terugkomt, nagenoeg halveert. Ook urge-incontinentie is een plasprobleem waarbij acupunctuur uitkomst biedt. De verbetering treedt vaak al op na ongeveer zeven behandelingen. Een hele opluchting!

 

Urineweginfectie

In het onderzoek van Alraek zijn 94 vrouwen onderzocht die in de laatste twaalf maanden drie urineweginfecties hebben gehad. Eén groep van deze vrouwen kreeg tweemaal per week gedurende vier weken acupunctuur, terwijl de andere groep geen behandeling onderging. Maar liefst 73% van de vrouwen die acupunctuur kregen, bleven zes maanden vrij van klachten. In de controlegroep was dit maar 52%. Verder bleek dat bij de met acupunctuur behandelde vrouwen na het plassen 50% minder urine in de blaas achterbleef, terwijl dit percentage bij de niet behandelde groep onveranderd bleef. Waarschijnlijk ligt hier de oorzaak van de verminderde kans op urineweginfecties: acupunctuur heeft de circulatie van Qi (energie) in de onderbuik verbeterd.

 

Urge-incontinentie

Een ander urineprobleem dat zich voor kan doen, is incontinentie. Incontinentie is er in twee soorten: de stressincontinentie en de urge-incontinentie. Stressincontinentie is het gevolg van verslapte blaasspieren en soms van het verzakken van de baarmoeder en/of blaas. Een situatie die meestal ontstaat na een bevalling. Stressincontinentie is helaas niet zo goed te behandelen met acupunctuur. Urge-incontinentie daarentegen, is een vorm die wél goed reageert op acupunctuur. Dit plasprobleem uit zich door het ongewild urineren na gevoel van aandrang, waarbij de persoon niet in staat is de plas op te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat stimulatie van het punt Sanyinjiao (Milt 6) met een specifieke stroomvorm, de klachten in sommige gevallen met 50% vermindert. Om dit resultaat te bereiken moet de behandeling elke week plaatsvinden. Na zeven weken is de urge-incontinentie doorgaans teruggebracht tot een leefbaar niveau. Wilt u meer over dit onderwerp weten? Vraag het uw acupuncturist; hij staat u graag te woord.

Aan het eind van je Latijn?!

Vermoeidheid. Wie heeft er niet (af en toe) mee te maken? Toch gebeurt het zelden dat cliënten hun acupuncturist bezoeken voor enkel en alleen vermoeidheidsklachten. In de meeste gevallen is er sprake van een andere aandoening. Vermoeidheid is ‘slechts’ een vervelende bijkomstigheid. Een symptoom van een veel gecompliceerder medisch beeld. Soms kan deze lichamelijke vorm van uitputting (= de letterlijke vertaling van het Chinese begrip ‘Xu Lao’) zelfs uitmonden in een depressie.

 

Oorzaken

Binnen de TCG bestaan er minstens twintig vormen van chronische vermoeidheid. De zes meest voorkomende oorzaken zijn een slechte of verzwakte constitutie: erfelijke belasting en/of oneffenheden tijdens de zwangerschap. Een tweede oorzaak is overbelasting van lichaam en geest: te lange, stressvolle werkdagen en te intensief sporten. Ook de dagelijkse voeding speelt een belangrijke rol. Geen of onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen kunnen problemen opleveren. Hetzelfde geldt voor een teveel aan seksuele activiteit en het baren van een groot aantal kinderen. Een vijfde aanleiding is de verslaving aan drugs, medicijnen en alcoholgebruik. Tenslotte kan chronische uitputting het gevolg zijn van, zoals zojuist vermeld, van een ernstige ziekte. Denk aan MS (multiple sclerose) en pfeiffer.

De Traditionele Chinese Geneeskunde besteedt regelmatig aandacht aan het bestrijden van deze en andere vermoeidheidsklachten. Cliënten, mevrouw Vanhijfte en mevrouw Mulleman, doen verslag:

 

Moeizame strijd

Sinds oktober 1999 heeft mevrouw Vanhijfte te kampen met het cytomegalievirus, dat ontstekingen, griepverschijnselen en een verstoorde leverfunctie veroorzaakt. Tegelijkertijd had ze veel last van hoofdpijn, koude handen en voeten én voerde haar lichaam een constante strijd tegen langdurige vermoeidheid. Vanhijfte: “Met name die lichamelijke uitputtingsslag vond ik erg vervelend. Ik kon mijn zoontje van vijf nauwelijks bijhouden en was snel aan het einde van mijn Latijn. Ondanks de antibiotica die mijn huisarts me had voorgeschreven – waardoor ik wel herstellende was – vond ik het genezingsproces veel te traag. Vandaar dat ik naar een acupuncturist stapte.”

 

Moxa-therapie

Naar aanleiding van een uitgebreide klachtenanalyse, kwam de acupuncturist bij mevrouw Vanhijfte tot de volgende diagnose: een tekort aan Yang-energie van de milt en de nieren. De acupuncturist koos voor een behandeling, waarbij hij acupunctuurpunten stimuleerde die dit energiebassin weer konden aanvullen. Moxa-therapie – met een uitgesproken Yang karakter – droeg bij aan de reductie van de kouwelijkheid van de cliënte. Deze behandelmethode bestaat uit het verbranden van gedroogd bijvoetkruid dicht bij de huid, hetzij in de vorm van een brandende sigaar. Hetzij door een verwarmde naald te voorzien van dit kruid en het in het desbetreffende acupunctuurpunt te prikken. “Vrijwel direct na de eerste behandeling voelde ik me veel energieker. Na zes doeltreffende sessies was ik voldoende hersteld en besloot ik te stoppen met de bezoekjes aan mijn acupuncturist”, vertelt Vanhijfte enthousiast.

 

Rustgevende gedachte

Mullemans verhaal is vrijwel identiek: “In eerste instantie wilde ik af van pijnklachten in mijn onderbuik. Dat ik vermoeid was, was eigenlijk bijzaak.” Tijdens het intakegesprek stelde Mulleman haar acupuncturist op de hoogte van het feit dat ze bezig was om via IVF zwanger te raken. De manier waarop legde een enorme druk op haar mentale gesteldheid en uitte zich onder meer in lichamelijke vermoeidheidsverschijnselen. “En juist algehele fitheid vergroot de kans dat IVF aanslaat. Vandaar dat mijn behandeling niet alleen was afgestemd op het reduceren van mijn onderbuikproblemen. Moxa-therapie moest mijn futloosheid tenietdoen. En dat is gelukt! Beide klachten zijn nagenoeg verdwenen én ik ben inmiddels bevallen van een mooie dochter: Lotte”, sluit de trotse moeder af.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Acupunctuur en problemen met de luchtwegen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD). (bron: Astma Fonds.).

 

Een nieuwe naam

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met één naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD. COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

In dit artikel wil ik ingaan op de behandeling van acupunctuur bij chronische neusverkoudheid (rhinitis), voorhoofdsholteontstekingen (sinusitis), Luchtwegontstekingen (chronische bronchitis) en astma.

 

Algemeen

Bijna iedere patiënt die met klachten van de luchtwegen komt, heeft helder voor ogen hoe de klachten beïnvloed worden. Het is heel belangrijk dat u dit op een rijtje heeft. Omdat allergieën een grote rol spelen, is het dus belangrijk te weten waarvoor u allergisch bent. Ook het weer is van groot belang, sommige patiënten houden van vochtig weer en andere houden van droog en heet weer. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op deze factoren. Een andere vaak belangrijke factor is het feit dat een goede algemene conditie een positieve werking heeft op de klachten. Probeer door voldoende lichaamsbeweging deze conditie op peil te houden.

 

Chronische neusverkoudheid. (Rhinitis)

Deze onschuldige doch lastige aandoening is goed met acupunctuur te behandelen. Vaak heeft een chronische neusverkoudheid een allergie als oorzaak, soms is dit niet het geval en blijven de neusslijmvliezen om onbekende oorzaak ontstoken. Rhinitis geeft een waterige afscheiding en komt nog wel eens voor in combinatie met allergische astma bronchiale. Het is ook mogelijk dat de afscheiding niet waterig is maar etterig. De traditionele Chinese geneeskunst heeft voor deze twee verschillende vormen van neusverkoudheid ook verschillende behandelingen. De klacht met de waterige afscheiding is op basis van een koude aanval en zal behandeld worden met verwarmende punten die soms ondersteund wordt met moxa. De klachten met de etterige afscheiding die ook vaak gepaard gaat met koorts en/of een pijnlijke neus zal meer behandeld worden met verkoelende punten omdat deze vorm een hitte aanval als basis heeft. De punten die gebruikt worden voor dit soort klachten liggen o.a. hoog op de rug. Blaas 12 is een typisch punt die een verwarmd effect heeft terwijl Blaas 13 bijna de tegenovergestelde werking heeft. Toch liggen deze punten maar een centimeter van elkaar af. Uw acupuncturist zal de acupunctuurpunten dus zeer nauwkeurig moeten lokaliseren. De kans dat u van deze klachten afkomt door middel van acupunctuur is zeer groot.

 

Bijholteontstekingen. (Sinusitis)

Een ontsteking van de bijholten, komt voor bij 30 per 1000 patiënten per jaar. Er bestaan meerdere holten zoals bv. ook de voorhoofdsholte, maar de bijholte is verreweg het meeste aangedaan bij sinusitis. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies dat een geheel vormt met de slijmvliezen in de buurt. Bij een verkoudheid zijn alle slijmvliezen betrokken dus ook die in de bijholten, zonder dat er dan een echte sinusitis is. Een acute sinusitis duurt minder dan 4 weken.  Een chronische sinusitis moet per definitie minstens 6 maanden. In 75% van de gevallen is een bacterie de boosdoener ook al is er vooraf vaak een virale luchtweginfectie.

Volgens de Chinese geneeskunst is bij een holte ontsteking de perverse, ziekmakende energie wat dieper in het lichaam doorgedrongen. Het gevolg hiervan is dat de tijd die men nodig hebt om spontaan te genezen, wat langer is dan bij een neusverkoudheid. Bij chronische sinusitis is het al wat lastiger om er helemaal van af te komen. Acupunctuur kan hierbij een zeer goede ondersteuning bieden. Men kan door middel van lokale acupunctuurpunten en punten die ondersteunen en heel goed het laatste zetje geven die nodig is van de klachten af te komen. Soms wordt er gebruik gemaakt van stimulatie van de naalden dmv een stroom bron. Doordat men hier de prikkelfrequentie kan instellen is het mogelijk om lokaal de ontstekingsreactie te verminderen.

 

Luchtweginfectie (Bronchitis)

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Meer dan 90% van de gevallen betreft rokers, terwijl de aandoening slechts bij minder dan 5% van de niet-rokers wordt gevonden. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In grote steden komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.

Ook voor deze aandoening geld dat het wat dieper in het lichaam zit en dus meer energie kost voordat het spontaan geneest. De koorts die vaak wordt veroorzaakt is ook heftiger dan bij de holte ontsteking. De oorzaak hiervan is TAN. Dit wordt vaak vertaald als slijmvorming. Tan kan verschillende gedaantes aannemen en in dit geval kan het zowel echt slijm zijn die je op kunt hoesten en de luchtwegen verstopt waardoor benauwdheid kan optreden. Tan kan ook niet materieel zijn en dan verstoort het de energie huishouding. Het gevolg hiervan is dat er op verschillend niveau´s blokkades op kunnen treden en klachten kunnen dan overal in het lichaam de kop op steken. Pijn in gewrichten en spieren maag klachten, maar ook mentale klachten zoals vergeetachtigheid en soms bewustzijnsstoornissen.

De behandeling zal dus gericht zijn op het verwijderen van de Tan (slijm) meestel zijn hier kruiden voor nodig maar in een vroeg stadium kan het ook wel met acupunctuur alleen. Zorg dus dat je niet te lang wacht met behandelen van bronchitis.

 

Astma

Binnen de traditionele Chinese geneeskunst zijn er ongeveer 14 verschillende oorzaken die kunnen leiden naar astmatische klachten. De longen en de huid vormen een belangrijk onderdeel van ons algemene afweersysteem. Vandaar dat uw acupuncturist altijd vraagt naar huidproblemen als u komt voor astma. Vaak komen huidproblemen voor bij mensen met problemen van de ademhaling. Er zal ook worden gevraagd naar uw ontlasting. Longen e dikke darm hebben ook een hele duidelijk relatie. Binnen de TCM vormen ze het metaal element. Om tot een juiste diagnose te komen zal de acupuncturist uitgebreid vragen naar hoe de astma zich bij u manifesteert.
Waardoor wordt de astma getriggerd?, Koude, inspanning, erfelijke invloeden?
Hoest u veel of juist weinig slijm (sputum), hoe ziet het slijm eruit? Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld of u koude ledematen heeft, ontlastingsproblemen, hartklachten heeft of problemen met de menstruatie.

Deze gegevens zijn allemaal van belang om goed het soort astma vast te stellen om zo tot een juiste diagnose en dus een effectieve behandeling te kunnen geven.

Verlost van zwangerschapsmisselijkheid

“In eerste instantie leek het te simpel voor woorden dat die kleine prikjes mij van mijn zwangerschapsmisselijkheid zouden verlossen”, vertelt mevrouw Douwes. Zij werd over de streep getrokken door haar verloskundige die haar attendeerde op de mogelijkheden van acupunctuur. “Mijn vroedvrouw had veel positieve verhalen gehoord over deze behandelwijze. En aangezien ik geen medicijnen wilde innemen, leek acupunctuur een goed alternatief. Ondanks dat de gedachte met naaldjes te worden geprikt, mij in eerste instantie niet erg aansprak. ”

 

Opstijgende maagenergie

De meest voorkomende misselijkheidoorzaak is ‘opstijgende maagenergie’. In het geval van een zwangerschap, zoals bij mevrouw Douwes, betekent dit dat er te veel lichaamsenergie rechtstreeks naar de ontwikkeling van het kind gaat. Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en is het niet (meer) in staat zijn eigen maagenergie te controleren. De energie stijgt op en veroorzaakt een misselijk gevoel. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgeven. In de behandelingswijze voor deze kwaal, heeft de acupuncturist een tweeledig doel voor ogen. Door het toevoegen van energie wordt enerzijds uitputting tegengegaan en is het anderzijds mogelijk de maagenergie weer te controleren en stabiliseren.

 

Acupunctuurpunten

Een van de meest gebruikte acupunctuurpunten tegen misselijkheid – en specifiek tegen de opstijgende maagenergie – is hartconstrictor HC6. Dit is het zesde punt van de hartconstrictormeridiaan en ligt in de pols. HC6 zorgt voor een dalende maagenergie en stopt het braken. De acupuncturist stimuleert niet alleen HC6; hij gebruikt eveneens andere punten, zodat het energieniveau toeneemt en de cliënt zich fitter voelt. Zo kreeg mevrouw Douwes naaldjes in haar pols, scheenbenen, enkels en eentje zo’n vijf centimeter boven haar navel. “Het verbaasde me dat ik er geen naar gevoel aan overhield, nadat ze eenmaal geplaatst waren. Ik lag best ontspannen met zeven glimmende naaldjes in mijn lijf”, vertelt ze. De dag na de eerste sessie hoefde mevrouw Douwes voor het eerst sinds weken niet over te geven. Na zes vervolgbehandelingen was ze weer helemaal de oude.

 

Magnetisme

In sommige gevallen besluit de acupuncturist het HC6-punt langere tijd te stimuleren. De keuze valt dan op een magneetje. Dit stukje metaal – dat met een pleister op de huid is vastgeplakt – stimuleert het HC6-punt in de periode tussen de acupunctuurbehandelingen.