Mijn interesse in de traditionele Chinese Geneeskunde is ontstaan tijdens mijn stageperiode van de opleiding fysiotherapie in 1987. Een van mijn begeleiders was, behalve fysiotherapeut, acupuncturist. Waar fysiotherapiebehandelingen tekort schoten, haalde hij zeer goede resultaten met zijn naalden. Diep onder de indruk, wist ik meteen dat dit niet voor niets op mijn pad was gekomen. Na afronding van mijn fysiotherapieopleiding, ben ik meteen gestart met het bestuderen van de Traditionele Chinese Geneeswijze aan de Stichting Nei Tsjing te Utrecht.

Na vier intensieve en interessante studiejaren, ben ik in 1992 begonnen met het opbouwen van mijn praktijk. Sinds die tijd heb ik een specifieke interesse gekregen in het behandelen van klachten die ontstaan tijdens en rond de zwangerschap, in het behandelen van sportblessures en kreeg ik een speciale aandacht in het behandelen van verschillende soorten hoofdpijn.

Al tijdens mijn studie Chinese Geneeskunde (1988-1992) kwam ik de behandeling ‘moxa-therapie bij stuitligging’ tegen. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik hierover toen erg sceptisch was. Dit veranderde toen ik in 1999 een publicatie las in een van de meest vooraanstaande medische tijdschriften van de Verenigde Staten, The Journal of American Medical Association. In dit blad werd een onderzoek gepubliceerd, dat de effecten van deze therapie weergaf en die logen er niet om. De resultaten bewezen dat de kans dat kindjes draaien door de toepassing van moxatherapie werden verhoogd met maarliefst 25 %! Ik vond deze resultaten zo aansprekend dat ik besloten heb om een film te maken van deze behandeling.

Meer informatie hierover vindt u op www.stuitlig.nl.

 


Jan Joost Kolsteeg    Check regelmatig uw spam map, het gebeurt nog wel eens dat mijn antwoord daar in terecht komt.